tuse seaca bolnav

Tusea este unul dintre multele reflexe naturale ale organismului, care ne protejeaza si ne ajuta sa eliminam substante nedorite, resturi de alimente care pot ajunge pe caile respiratorii. De regula putem avea tuse seaca, uscata, care irita puternic caile respiratorii superioare si tuse productiva, umeda, cand avem prea mult mucus si secretii la nivelul traheei si al plamanilor.

Tusea seaca e cea mai deranjanta, se intinde pe o perioada lunga de timp si nu exista secretii de eliminat, apare doar o senzatie din ce in ce mai greu de suportat de iritatie si de mancarime la nivelul gatului.

Tratarea tusei uscate si prevenirea ei sunt destul de simple daca gasim remediile naturiste si leacurile babesti care functioneaza de fiecare data.

Simptomele clare ale tusei seci sunt lipsa expectoratiei cand tusim, senzatia de iritatie permanenta in gat, episoade puternice de tuse cand esti afara, cand incerci sa vorbesti pe o perioada lunga de timp. Tusea seaca se agraveaza noaptea si e foarte greu de calmat chiar si cu siropuri, pastile pentru gat etc.

Tusea seaca poate fi de natura alergica sau poate fi urmarea fireasca a unei gripe care nu a fost tratata la timp. Putem ajunge sa avem tuse seaca si de la laringite, sinuzite netratate corect, de la rinite alergice puternice, de la poluare, de la fumat.

Daca avem deja trei saptamani de cand tot tusim fara expectoratie putem sa ne gandim la bronsite netratate corespunzator, la astm, la sindromul de reflux gastroesofagian. Tratamentul de inceput pentru tratarea tusei seci este un antitusiv usor, daca tusea devine productiva, umeda, luam un expectorant natural.

Poti sa administrezi pacientului cu tuse seaca miere de albine, care calmeaza durerea in gat si tusea de orice fel. Se poate pune intr-un ceai cu multa lamaie si se consuma de mai multe ori pe zi. Alternativ se pot face inhalatii de abur-deasupra unui vas cu apa fierbinte si plante alese pentru a desfunda caile aeriene superioare si a calma iritatia gatului ai un prosop la indemana si inspiri usor aburul cald.

Nu uita de gargara cu apa sarata, sarea rezolva orice fel de probleme la nivelul gatului si e si un puternic antiseptic natural. Poti sa bei lapte cald inainte de culcare pentru a nu mai avea episoade de tuse seaca puternica noaptea. Ceaiul de ghimbir face minuni daca ai tuse seaca-doar dai pe razatoare o radacina mica de ghimbir, o pui in ceai alaturi de miere si lamaie si bei acest mix de trei sau patru ori pe zi.

Ceaiul de ceapa e iarasi recomandat pentru tusea seaca. Se taie o ceapa cat de marunt poti, se pune in apa care fierbe, se lasa la infuzat rapid, se adauga miere, se poate pune si in ceai si se consuma bautura calduta.

Siropul de ridiche neagra cu miere e iarasi excelent pentru tusea uscata. E simplu sa il obtii. Scobesti o ridiche neagra, pui niste miere in ea, o lasi asa pana a doua zi si ai sirop natural de ridiche neagra. Tot din categoria sucurilor te poti gandi si la sucul de hrean. In apa care fierbe adaugi o lingurita de radacina de hrean, miere, iar rezultatul, mixul respectiv se bea caldut de patru sau cinci ori pe zi, daca tusea uscata este persistenta.

Sucul de morcovi trebuie sa fie pe lista noastra de remedii din batrani pentru tusea seaca. Se fierb cativa morcovi taiati felii, dupa ce se inmoaie se paseaza, se pune rezultatul in apa in care ai fiert deja morcovii, se adauga miere, urmand a se consuma de trei ori pe zi.

La final cel mai bun remediu din batrani pentru tusea seaca: usturoiul. Il poti pisa, adaugi miere si consumi mixul de trei sau patru ori pe zi, cate o lingurita plina, dupa care nu mananci nimic cateva ore.

Lasă un răspuns