Stim cu totii de refluxul gastroesofagian si poate l-am si avut nu o data in viata noastra, indiferent de varsta si de regimul alimentar. La unii pacienti de vorba de o problema din nastere, la altii apare pe parcursul vietii. Un tip mai putin comun de reflux acid este refluxul „tacut”, o afectiune intalnita din ce in ce mai des in ultimii ani la pacienti de toate varstele, ale carei simptome se pot ameliora si cu ajutorul tratamentelor naturiste aflate la indemana tuturor.

Refluxul laringofaringian sau refluxul „tacut” este un tip aparte de reflux acid, reflux aparut de obicei cand sucul gastric depaseste limita stomacului si ajunge in esofag, limita inferioara a acestuia, zona pieptului. Dar la refluxul tacut acidul ajunge de multe ori pana in laringe si faringe, de aceea denumirea sa poate varia si auzim si de reflux extraesofagian, trece dincolo de esofag. De aici si simptomatologia total diferita fata de un reflux acid normal, ai vocea iritata, gatul, sinusurile cu probleme, si aspectul „tacut”, pentru ca nu ai cum sa il depistezi fara o vizita la medic.

Aici trebuie sa facem diferenta intre reflux tacut si refluxul gastroesofagian, boala de reflux gastroesofagian cum o stim cu totii. In cazul refluxului acid avem sucurile gastrice pana in esofag, in partea de jos, in vreme ce refluxul „tacut” ajunge in gat fara nicio exagerare. Uneori putem avea pacienti care au reflux „tacut” alaturi de boala de reflux gastroesofagian, in vreme ce alti pacienti prezinta doar simptomatologia tipica refluxului „tacut”.

Refluxul laringofaringian apare la mai bine de jumatate din cei care se plang de voce ingroasata, de raguseala, 10% din cei care merg la ORL ajung la acest diagnostic.

Simptomatologia refluxului laringofaringian este una foarte variata si greu de depistat in lipsa unor controale amanuntite si analize. Se trece de la raguseala banala la voce scazuta ca intensitate, senzatia de corp strain in gat, tuse si incercarea de „golire” a gatului, tuse cronica, mucus si flegma excesive, inghitire cu dificultate, dureri de gat cronice, laringite, suierat, scurgeri in partea anterioara a nasului care afecteaza si gatul, infectii ale cailor respiratorii superioare. In cazurile grave avem si astm cu simptome care se agraveaza rapid.

Cauzele refluxului laringofaringian sunt cunoscute si usor de depistat. Ca sa ajungi sa ai sucurile gastrice si acidul clorhidric din stomac pana in gat acestea/acesta trebuie sa treaca de doua bariere importante: sfinctere de la esofag, cel superior si cel inferior. Refluxul acid normal se intampla doar cand ai probleme cu sfincterul inferior de la esofag, dar cand ai si sfincterul superior cu probleme si relaxat ajungi sa ai sucurile gastrice pana in gat.

Printre cele mai frecvente cauze ale slabirii sfincterelor esofagului si aparitiei simptomatologiei bolii se numara si: medicamente, de obicei sedativele, cele pentru tensiunea arteriala crescuta, antidepresivele, antiinflamatoarele, medicamentele pentru astm, pentru menopauza, dar si anumite mancaruri, ingrediente si bauturi precum cafea, ciocolata, alcool, menta, usturoi, ceapa. Se adauga obiceiuri banale, statul intins dupa ce mananci, dormitul pe spate, mancatul in cantitati mari, purtarea de haine stramte pe abdomen, anumite afectiuni, hernie hiatala, sarcina, obezitatea, fumatul, regurgitatul frecvcent, consumul de alcool in exces.

Complicatiile refluxului laringofaringian sunt multiple, daca nu e depistat si tratat la timp. Discutam despre mucus excesiv si infectii frecvente la nivelul gatului si al sinusurilor, de voce cu probleme si raguseala cronica, de complicatii respiratorii, infectii bronhice, inflamatii, laringite cronice.

Diagnosticarea pentru refluxul „tacut” e simpla. Se porneste de la raguseala cronica, se continua cu examinarea gatului, cu un examen ORL complet. La nevoie se recomanda o laringoscopie ca sa se vada bine ce e in gat, o endoscopie superioara, un test pH pentru esofag, dar si o manometrie esofagiana, pentru testarea musculaturii din esofag.

Factorii de risc pentru refluxul „tacut” nu sunt de neglijat. Cei mai importanti ar fi dieta, mancatul in exces si portii prea mari, fumatul, tutunul, alcoolul in exces, deformari si probleme de functionare la nivelul sfincterului esofagului, stomac care se goleste prea lent, greutate corporala prea mare, sarcina cu probleme. La copii mici si sugari refluxul este mai frecvent pentru ca sfinctele esofagiene nu sunt suficient de puternice, dar pe masura ce copilul creste si trece de 5 ani sfincterele devin tot mai eficiente la inchidere.

Tratamentele pentru refluxul „tacut” seamana cu cele pentru refluxul acid, sunt si multe tratamente naturiste eficiente care au efecte dovedite. Care ar fi cele mai eficiente tratamente naturiste pentru refluxul „tacut”?

  • Ulei de menta-relaxeaza sfincterul inferior de la esofag si alti muschi abdominali. Nu se va folosi cu cel putin 2 ore inainte si dupa ce iei medicament antiacide;
  • Ghimbir-are efecte antioxidative, antiinflamatorii, reduce refluxul, productia excesiva de acid, sucuri gastrice. Nu se va depasi doza de 500-2.000 mg pe zi. Se poate bea ceai cu ghimbir, o cana pe zi sau jumatate de cana;
  • Musetel-are efecte calmante, poti bea ceai inainte de culcare, se reduce inflamatia. Se va consuma ceai de musetel dupa ultima masa a zilei, stomacul va fi mult mai „calm” si aciditatea mai scazuta;
  • Radacina de lemn dulce-reduce acidul prin stimularea unor enzime asociate cu secretia gastrica din stomac;
  • Alte ingrediente eficiente-turmeric, aloe vera, iaurt, chimen;
  • Praf de copt-este o substanta alcalina, neutralizeaza aciditatea prea mare din stomac, te scapa si de refluxul tacut;
  • Banane coapte-sunt alcaline si ele, au potasiu din belsug, scapi de iritatia stomacului si scad sansele sa ai reflux „tacut”;
  • Miere de albine-reduce simptomatologia refluxului acid sau „tacut”, calmeaza si relaxeaza stomacul, se reduce si productia excesiva de sucuri gastrice, reduce inflamatiile.
  • Seminte fenicul-relaxeaza musculatura stomacala, reduce riscul de refulare a alimentelor si a sucurilor gastrice. Se poate pregati un ceai cu fenicul si se consuma o cana dupa fiecare masa principala a zilei. Este stimulata digestia, se combate balonarea. Se bea ceaiul caldut de fiecare data, neindulcit;
  • Mustar-este alcalin, este la indemana oricui, se poate consuma o lingurita rasa ca sa reglezi aciditatea stomacului, de obicei seara, dupa ultima masa a zilei, ca sa previi refluxul tacut pe timpul noptii, cat stai intins in pat.

Lasă un răspuns