Sistemul digestiv este poate cel mai important sistem din corpul nostru, dupa cel circulator sau osos. El proceseaza toate alimentele ingerate, toate lichidele baute si ne ajuta sa supravietuim. Orice afectiune aparuta la nivelul sau poate sa schimbe in mod radical viata si sa ne aduca mai rapid pe un pat de spital. Boala Crohn este o afectiune ciudata care da peste cap intreg sistemul digestiv, insa poate fi ameliorata si cu ajutorul tratamentelor naturiste, in completarea celor cu medicamente de sinteza.

Boala Crohn este o afectiune autoimuna care se manifesta prin inflamarea si iritarea tractului intestinal, in special in zona intestinului subtire si celui gros, colonul. De altfel, boala poate sa se manifeste in orice punct al tractului intestinal, de la gura la anus.

Medicii disting mai multe tipuri de boala Crohn:

  • Ileocolita-se inflameaza intestinul subtire si parte din intestinul gros, este cel mai comun tip de boala Croh;
  • Colita-inflamarea mucoasei intestinului gros;
  • Ileita-inflamarea intestinului subtire;
  • Gastroduodenala-inflamatie si iritatie la nivelul stomacului si duodenului, partea superioara a intestinului subtire;
  • Jejunita-inflamatie la nivelul jejunului, jumatatea superioara a intestinului subtire;
  • Perianala-inflamatii in jurul anusului care duc la fistule si abces anal.

In jur de 6-8 milioane de oameni de pe planeta sufera de boala Crohn, cel putin asa arata statisticile la acest moment.

Boala Crohn debuteaza de regula fara sa te anunte inainte, incepi sa fii obosit, sa ai schimbari la nivelul scaunelor si defecatiei, la nivelul intregului sistem digestiv. Multi oameni nici nu stiu ca au boala Crohn pana nu se testeaza sau se inrautatesc simptomele.

Simptomatologia este una usor de observat si folosit in timpul diagnosticarii: dureri si crampe abdominale, diaree cronica, pierderea poftei de mancare, pierdere in greutate, sange in fecale, dureri la nivelul gurii, gingiilor, ulceratii bucale, oboseala, febra mare, infectii si abcese la nivelul canalului anal. Se adauga si simptome aparute in alte parti ale corpului, artrite, dureri de articulatii, urticarie, pete rosii pe corp, inflamarea ochilor, pietre la rinichi, osteoporoza, zone decolorate ale pielii, inflamatii frecvente la nivelul canalelor biliare. In cazul copiilor se pot observa intarzieri de dezvoltare si de crestere.

Complicatiile bolii Crohn sunt frecvente si greu de gestionat fara tratamente sau chiar interventii chirurgicale: apar abcese, fisuri anale, fistule anale, obstructii, malnutritie, anemii, cancere de colon si cheaguri de sange.

Cauzele bolii Crohn nu se cunosc cu exactitate, dar medicii cred ca ar fi vorba despre un raspuns prea puternic al sistemului imunitar uman. Inflamatia e prezenta mereu, chiar daca nu exista o amenintare reala in corp si la nivel celular. De multe ori aceasta afectiune se va transmite genetic, insa sunt cazuri documentate in care transmitere genetica a bolii Crohn nu a existat…

Factorii de risc pentru boala Crohn ar fi: varsta, tineri peste 30 de ani, genetica si mutatiile genetice, fumatul, se dubleaza riscul daca fumezi de ceva ani, apendicectomia, locatia, tari dezvoltate, zone urbane, creste riscul, stresul.

Cei mai multi pacienti ajung la doctor pentru diagnosticare dupa ce au diaree puternica care nu trece cu nimic, dureri de stomac, crampe, dupa ce pierd in greutate in mod inexplicabil. Doar un gastroenterolog poate sa ofere un diagnostic corect in caz de boala Crohn prezenta deja la pacient.

Se va observa istoricul medical, familial, se va realiza un examen fizic, palpare abdominala. Se vor solicita de asemenea analize complete de sange, se va depista nivelul proteinei CRP, se vor face analize de fecale ca sa nu fie vorba despre paraziti, dar si CT, RMN, radiografii abdominale, endoscopie, colonoscopie, biopsie de tesut din colon.

Odata ce se va stabili diagnosticul corect se va prescrie tratament medicamentos clasic. Pe langa acesta se mai poate apela si la tratamente naturiste pentru boala Crohn, dintre acestea cele mai eficiente fiind:

  • Prebiotice naturale-fibre alimentare care stimuleaza dezvoltarea microbiomului. Se iau din cereale integrale, ceapa, usturoi, verdeturi, legume, fructe de padure;
  • Ulei de peste-are acizi grasi esentiali Omega-3, reduce inflamatia, se gaseste peste tot, se poate consuma si peste mai gras fara probleme;
  • Ceai verde-are polifenoli din belsug, reduc inflamatia si simptomatologia bolii Crohn;
  • Aloe Vera-are proprietati antiinflamatoare, reduce simptomele de la nivelul sistemului digestiv. Se poate bea ceai de aloe vera, suc de aloe vera;
  • Turmeric-contine curcumina, are proprietati antiinflamatoare puternice, are antioxidanti. Se reduce secretia de acid din stomac, nu se mai distruge mucoasa stomacala;
  • Ananas-are bromelaina, subtiaza sangele, sustine o digestie buna si fara efort;
  • Probiotice naturale-iaurt, miso sau orice fel de lactate fermentate suportati puteti manca pentru a mai scapa de simptomele digestive asociate cu boala Crohn. Contin bifidobacterii;
  • Lapte de camila-are multe minerale esentiale, calciu, magneziu, fier, cupru, zinc, vitaminele A, B2, C, E, grasimi bune. Reduce inflamatia locala intestinala, stomacala;
  • Lapte de migdale-este la fel de bun ca iaurtul, reduce inflamatia locala, grabeste vindecarea;
  • Ceai de musetel-te scapa de diaree, stare de rau, gazele care mai apar de la boala Crohn. Se consume de doua sau trei ori pe zi, cate o cana cu ceva miere de albine;
  • Glutamina-alt aminoacid important in lupta cu boala Crohn, are proprietati antiinflamatorii, protejeaza mucoasa gastrointestinala, se reduce rapid inflamatia locala. O luam din surse naturale carne de vita, pui, peste, produse lactate, oua, fasole, sfecla rosie, varza, spanac, morcovi, grau.

Lasă un răspuns