Diareea este o afectiune des intalnita la copii, dar si la adulti. Manifestarile sale sunt deja cunoscute: scaune cu o consistenta apoasa, dureri de stomac, crampe, stare de rau, deshidratare pronuntata. O diaree simpla nu va fi periculoasa, dar daca avem un episod diareic acut s-ar putea sa avem deja o problema mai serioasa.
Poate fi vorba de o infectie, de o bacterie sau de un virus care ne-a atacat sistemul digestiv, de stres sau de o dereglare a tranzitului intestinal. Pana la prezentarea la medic putem sa incercam cateva leacuri naturiste din batrani, babesti, care vor ameliora simptomatologia total sau partial, cat sa ne ajute sa putem ajunge la un cabinet medical.
Diareea acuta apare destul de des la toate categoriile de varsta, manifestandu-se ca o pertubare a homeostaziei intestinale. Pot trece si sapte zile pana sa ne vindecam complet dupa ce s-a declansat episodul diareic, la baza diareei acute se afla o infectie care se trateaza foarte simplu, medicamentos sau cu diverse leacuri naturiste.
In faza acuta, diareea este insotita de cresterea frecventei scaunelor, pana la 20 de scaune pe zi, cu o consistenta apoasa permanenta, dureri de stomac, iritatie permanenta la nivelul colonului. Lasa netratata diareea acuta poate pune in pericol sanatatea pacientului, asta desi nu este atat de periculoasa si de multe ori dispare de la sine daca avem grija la ce mancam si stim care a fost cauza aparitiei sale.
Leacurile naturiste sunt cea mai buna si mai sigura abordare pana ajungem la medic si s-ar putea sa dea rezultate de fiecare data. Cele mai eficiente dintre acestea sunt:
- Ceai de menta. Banalul ceai de menta, facut cu multa menta, infuzie sau cu pliculete predozate de menta. Se pune un pliculet sau o lingurita de menta si se infuzeaza cateva minute. Se lasa sa se raceasca, nu se indulceste. Ceaiul de menta calmeaza imediat crampele si durerile de stomac, normalizeaza consistenta scaunelor si are efecte antimicrobiene;
- Orez sub forma de mucilagiu. Este excelent, orezul „incheaga” si ajuta la revenirea la o consistenta normala in cazul scaunelor apoase. Se fierbe rapid jumatate de cana de orez intr-o cantitate suficienta de apa, trei cani, cam 40 de minute. Se strecoara orezul si sa bea doar zeama, se consuma cat e calduta. Se consuma la nevoie si orezul fiert, dar nu in cantitati mari pentru ca va interveni constipatia;
- Supa de morcovi. Buna pentru copii si pentru adulti. 500 g de morcov proaspat se fiebre intr-un litru de apa cu putina sare, se piseaza la final morcovii si se servesc sub forma de piure. Se poate manca ori de cate ori intervine senzatia de foame sau pana la normalizarea scaunelor. Sucul din morcovi proaspeti si sucul de castravete pot sa grabeasca refacerea dupa episodul de diaree acuta, se refac vitaminele din organism si mineralele necesare;
- Ghimbirul. Este antispastic, calmant puternic, antibacterian, nu permite aparitia deshidratarii des intalnite la diareea acuta, reduce crampele. Scaunele vor reveni la consistenta normala. Se prepara un ceai de ghimbir, cu o lingurita de ghimbir ras si niste miere de albine. Se consuma pana la ameliorarea simptomatologie, o cana de doua sau trei ori pe zi.