Menstruatia este destul de greu de gestionat indiferent la ce varsta te afli. Vine cu dureri, cu stare de rau, cu diverse schimbari hormonale in corpul femeii. In general e usor sa iti dai seama cand te apropii de menstruatie si cand esti deja la menstruatie, dar in anumite situatii frecventa menstruatiilor nu mai este deloc usor de reperat si ciclurile menstruale ajung sa fie decalate. Oligomenoreea este afectiunea raspunzatoare de scaderea frecventei menstruatiilor. Leacurile babesti simple pot ajuta in ameliorarea simptomatologiei oligomenoreei.
Oligomenoreea este o afectiune comuna care se manifesta prin scaderea frecventei menstruatiilor, dar si prin cresterea consecutiva a lungimii ciclurilor peste 35 de zile. Uneori, daca decalajul trece de 6-8 saptamani se ajunge la amenoree, adica la lipsa fluxurilor menstruale normale.
Un ciclu menstrual normal apare la fiecare 28 de zile si dureaza 4-7 zile. Menstruatia poate avea 21 zile sau 35 zile si e considerata inca normala. Intre perioadele menstruale va fi acelasi numar de zile. Dar cand apare oligomenoreea, predictibilitatea aceasta dispare. Ajungi la 6-8 menstruatii pe an, ceea ce nu e normal.
Si pentru ca am amintit de oligomenoree si amenoree sa vedem care ar fi diferentele dintre ele. Amenoreea este absenta menstruatiei, oligomenoreea inseamna o menstruatie cu o frecventa schimbata. Cand ai amenoree nu vei avea menstruatie sau vei avea, dupa care luni bune nu te mai intalnesti cu ea si te vei panica. Cu oligomenoreea nu poti sa ai un calendar clar al menstruatiei si ciclurilor menstruale. 10%-20% din femeile cu probleme de fertilitate au oligomenoree. Daca mai exista si un sindrom al ovarelor polichistice deja oligomenoreea e probabila.
Stii ca te confrunti cu oligomenoree atunci cand „ratezi” o menstruatie sau cu cicluri menstruale care nu mai se incadreaza intr-un calendar clar, pe care il cunosteai deja. Alte simptome ale oligomenoreei ar fi: acneea, durerile de cap, pusee de caldura in tot corpul, dureri abdominale, scurgeri vaginale, probleme de vedere, cresterea excesiva a parului de pe fata si de pe corp.
Cauzele oligomenoreei sunt unele hormonale, orice fel de afectiuni ce duc la dezechilibre hormonale vor fi vizate. Ciclurile menstruale sunt reglate de hormoni, iar acestia trebuie sa fie mereu in echilibru in corp. Infectiile, anomaliile de la nivelul organelor reproducatoare pot sa afecteze menstruatia in egala masura.
Alte cauze probabile pentru oligomenoree: sindromul ovarelor polichistice, se produce prea mult hormon testosteron, ovulatia e data peste cap, tumorile care secreta hormoni androgeni, sindromul Cushing, cand se produce prea mult cortizol, prolactinom, cu prea multa prolactina produsa, sindromul ovarian primar, hipertiroidism, diabet, bulimie, anorexie, sindromul Asherman, hiperplazia suprarenala congenitala, boala inflamatorie pelvina.
Anumite medicamente administrare vor da peste cap menstruatiile: contraceptive hormonale, antipsihotice, antiepileptice.
Diagnosticarea oligomenoreei se va face doar in cabinetul medicului ginecolog. Se va observa istoricul medical al pacientei, se va realiza un examen clinic amanuntit, un examen rectovaginal, abdominal, se va apela la radiografie, CT, ultrasunete, RMN, analize de sange complete.
Cat despre tratamente, poti incerca oricand si leacuri babesti si tratamente naturiste pentru oligomenoree, cu efecte foarte bune daca urmezi respectivul tratament pe termen lung:
- Ghimbir-regleaza menstruatia, se reduce inflamatia locala, musculatura uterina se contracta si echilibrul hormonal din corp revine la normal. Se consuma zilnic ceai de ghimbir cu lamaie, miere de albine, pe stomacul gol, seara si dimineata;
- Papaya-imbunatateste contractiile uterine, regleaza menstruatia. Se consuma suc de papaya pentru cateva luni pana la reglarea menstruatiei;
- Turmeric-reguleaza menstruatia, este antiinflamator, antispasmodic, reduce crampele uterine. Se va lua cu miere sau lapte caldut, zilnic, pana la reglarea menstruatiei;
- Aloe Vera-corecteaza orice dezechilibre hormonale ce pot duce la oligomenoree, incurajeaza reglarea menstruatiei. A nu se folosi in timpul menstruatiei, creste contractiile uterine;
- Cidru de mere-daca suferi de sindromul ovarelor polichistice poti sa iei otet de mere diluat pentru a ameliora simptomatologia oligomenoreei. Se poate combina cu miere de albine dupa diluare pentru a mai lua din gustul sau destul de puternic;
- Scortisoara-regleaza circulatia din uter, previne menstruatia neregulata, reduce durerea abdominala, starea de rau, greata si varsaturile din timpul menstruatiilor. Se consuma diluata intr-un pahar de lapte;
- Sfecla rosie-regleaza menstruatia, contin acizi folici, fier, creste nivelul hemoglobinei din sange, e buna pentru oligomenoree. Sucul de sfleca sau sfecla inclusa in salate ar fi cele mai bune variante de consum;
- Ananas-contine bromelaina, o enzima care „inmoaie” mucoasa uterina si regleaza menstruatia, are proprietati antiinflamatoare, te scapa de durerile locale, de crampe menstruale. Se taie ananasul in bucati si se include in salate sau se obtine suc de ananas si se consuma de doua sau trei ori pe zi, in cantitati moderate.