In primele luni si in primii ani de viata ai micutului tau te vei confrunta cu foarte multe probleme. De la dureri de burtica la eczeme si iritatii, pe toate le vei experimenta si vei trece alaturi de el prin momente mai putin placute. Insa cea mai dificila perioada din viata de bebelus pare sa fie cea in care ies dintisorii, cand are loc eruptia dentara. Leacurile babesti iti vor fi acum de mare folos, asa ca e bine sa stii la ce poti apela in siguranta ca sa ameliorezi durerea de gingii a celui mic.
Eruptia dentara la bebelusi este un proces natural in urma caruia dintii ies din gingii si incep sa se dezvolte. Inca de la nastere toti bebelusii au dantura completa, doar ca ea se afla sub gingie. In decursul primului an de viata deja incep sa iasa dintisorii, iar odata cu primele eruptii apar si durerile si disconfortul. Gingia din jurul dintilor care erup treptat se inflameaza, devine mai sensibila, se inroseste.
Dintii primari vor incepe sa iasa de la 6 luni pana 12 luni de viata. Deja primii molari va aparea la varsta de 13 luni pana la 19 luni. Pana la 3 ani toti dintii primari vor iesi de sub gingii, vor fi 10 superiori, 10 in partea de jos a gurii. Primii dintisori care vor erupe vor fi mereu incisivii centrali din partea de jos a guritei.
Acum ca sa intelegem mai bine dantura copilului mic trebuie sa ne gandim cand vor erupe dintii pe rand si cand vor ajunge sa cada. Incisivul central erupe pe la 8-12 luni, va cadea la 6-7 ani, incisivul lateral erupe la 9-13 luni, va cadea la 7-8 ani, caninul va erupe la 16-22 luni, va cadea la 10-12 ani, primul molar erupe la 13-19 luni, va cadea la 9-11 ani, al doilea molar erupe la 25-33 luni, cade la 10-12 ani.
In partea inferioara a gurii, jos, vom avea molarul secund la 23-31 de luni erupt, va cadea la 10-12 ani, primul molar erupe la 14-18 luni, cade la 9-11 ani, caninul erupe la 17-23 luni, cade la 9-12 luni, incisivul lateral erupe la 10-16 luni, cade la 7-8 ani, incisivul central erupe la 6-10 luni, cade la 6-7 ani.
Urmeaza dintii de sus, patru la numar, din fata, dupa care tot apar dintii in perechi pana la 20 de dinti erupti pana la doi ani si jumatate, trei ani. Setul complet de dinti primari va aparea intre doi ani si jumatate la trei ani la 6-7 ani. Deci pentru fiecare sase luni de viata vor exista patru eruptii dentare la bebelus si copil mic. La fetite dintisorii vor erupe mai rapid, dintii de jos erup primii, apoi cei de sus, dintii primari sunt mai mici si mai albi decat dantura permanenta ce va urma.
Imediat dupa varsta de 4 ani toate oasele fetei copilului vor incepe sa se dezvolte rapid, sa creasca, deci va fi spatiu intre dintii din dantura primara. Asa se face loc suficient pentru dantura permanenta. Intre 6-12 ani in gurita copilului vor fi si dinti primari, dar si cativa dinti permanenti.
Dantura primara e foarte importanta pentru dezvoltarea limbajului, comunicare, pentru alimentarea adecvata, pentru forma fetei copilului, pentru dantura permanenta ce va veni in curand.
Dantura permanenta va incepe sa erupa de la 6 ani. Eruptiile vor fi in felul urmator: incisiv central erupt la 7-8 ani, incisiv lateral erupt la 8-9 ani, canin erupt la 11-12 ani, primul premolar erupt la 10-11 ani, al doilea premolar la 10-12 ani are eruptia. Primul molar la erupe la 6-7 ani, al doilea molar la 12-13 ani, al treilea molar, maseaua de minte, la 17-21 de ani.
In privinta dintilor din partea inferioara a gurii, al treilea molar, maseaua de minte, erupe la 17-21 de ani, al doilea molar erupe la 11-13 ani, primul molar erupe la 6-7 ani, al doilea premolar va erupe la 11-12 ani, primul premolar erupe la 10-12 ani, caninul erupe la 9-10 ani, incisivul lateral erupe la 7-8 ani, iar incisivul central de jos la 6-7 ani.
Unii copii vor avea molarii iesiti prima data, la altii vor fi incisivii care vor aparea primii. Pana la 13 ani aproape toti cei 28 de dinti permanenti vor fi la locul lor. Pana la 21 de ani vom avea 32 de dinti permanenti.
Primele simptome generate de eruptiile dentare la bebelusi apar odata cu primii dintisori iesiti, gingii care sunt prea sensibile, foarte rosii, inflamatii, ceva mai tari la atingere. Se adauga, desigur, iritabilitate, nemultumire permanenta, dificultati cu somnul, lipsa poftei de mancare, mestecarea sau muscarea de diverse obiecte ca sa se mai aline durerea. Sa nu uitam de temperatura, 36.8-37 grade Celsius de regula.
Ce putem face ca sa ajutam micutul sa treaca peste aceasta perioada? Leacurile babesti sau leacurile din batrani vor fi de mare ajutor. Se poate incepe cu un masaj usor al gingiilor, cu un deget curat si igienizat, cu o jucarioara usor de igienizat si moale care poate fi mestecata, muscata in siguranta. Cele mai eficiente leacuri babesti ar fi:
- Compresele reci-da, functioneaza, vor mai alina durerea, vor fi un fel de anestezie locala naturala, se pot tine putin si la frigider ca sa fie ceva mai reci;
- Ceai de musetel-are proprietati antiinflamatoare, poate ameliora durerea si inflamatia locala. Se poate folosi o bucata de material textil inmuiata in ceai de musetel, bucata care va fi mestecata, muscata de cel mic la nevoie;
- Ghimbir-reduce inflamatia, durerea de la eruptiile dentare la bebelusi, se poate folosi radacina rasa pentru masaj local sau ceaiul de ghimbir cu aceeasi tehnica ca la ceaiul de musetel;
- Ulei de cuisoare-poate anestezia locul dureros, zona gingiilor, copilul nu va mai avea dureri asa de mari cand vor erupe dintisori. Se amesteca uleiul de cuisoare cu un ulei purtator, de nuca de cocos, de exemplu, si se aplica pe gingii. Se folosesc cantitati mici si se evita ajungerea uleiului pe limba copilului;
- Tulsi-e o planta ale carei frunze au efecte antiinflamatoare puternice, antimicrobiene. Se poate face un ceai de tulsi pentru a fi aplicat direct pe gingii cu un material textil moale curat;
- Turmeric-are proprietati antiinflamatoare puternice, se foloseste sub forma de pasta pentru masarea gingiilor, se va ameliora si durerea locala;
- Salvie-este un bun antiinflamator, antimicrobian, poate fi folosit ceaiul sau gelul din salvie pentru masaj gingival la bebelusii cu eruptii dentare.