Lipsa poftei de mancare este trecuta cu vederea foarte usor. Ea poate ascunde afectiuni grave si poate sa conduca la probleme mai mari daca nu e depistat la timp si motivul aparitiei sale. Leacurile babesti ar putea ajuta cand te confrunti cu ea, atat pentru a reduce din simptomatologia asociata, cat si pentru a preveni instalarea sa…

Apetitul se manifesta sub forma unei dorinte puternice de a manca. El poate cunoaste fluctuatii din cauza unor factori diversi, ajungandu-se pana intr-acolo incat consumul de alimente si bauturi e mai mare sau mai mic raportat la nevoile reale ale corpului. A nu se confunda cu foamea, care e doar un raspuns biologic la lipsa de mancare-putem avea dorinta de a manca chiar daca nu apar semne clare de foame si viceversa.

Dorinta de a consuma alimente este afectata direct de stilul de viata, de sanatatea psihica, de sanatatea fizica. Tipul de alimente consumat si cantitatile sunt dictate de apetit. Cand corpul are nevoie de mai multe alimente apar si simptomele foamei: stomac care scoate sunete puternice, stare de rau, greata, iritabilitate, senzatia de stomac gol, ameteli, dificultati de concentrare, dureri de cap.

Uneori apetitul poate creste din cauza plictiselii, din cauza stresului, din cauza emotiilor puternice, din cauza unor mirosuri de mancare, din cauza unor rutine, ocazii speciale, dar si medicamentele pot fi de vina, anumite afectiuni, factorii de mediu. Sarcina, constipatia, greata, presiunea la nivelul stomacului, dietele incorecte, fara prea multe proteine, vor duce la perturbarea apetitului.

Si daca tot discutam despre afectiunile ce pot influenta apetitul sa amintim si infectiile bacteriene, virale, gastroenteritele virale, bolile tiroidei, hipotiroidismul, cancerul, boala Parkinson, bolile de rinichi.

Pierderea apetitului sau poftei de mancare apare atunci cand nu apare senzatia de foame sau dorinta de a manca. De aici si senzatia de plin la nivelul stomacului, miros si gust alterat pentru mancare, aversiune pentru mancare, lipsa socializarii la masa, prezentei altora la masa.

Pierderea poftei de mancare apare gradual sau dintr-odata, iar daca dureaza mai mult de o saptamana deja e o problema si trebuie mers la medic. Constipatia, diareea, oboseala cronica, varsaturile, dureri de muschi, schimbari la nivelul pielii, unghiilor, parului toate pot insoti pierderea poftei de mancare si o pot determina. Se sare peste mese, interesul pentru mancare dispare, nu mai sunt consumate alimentele favorite, apar schimbari la nivelul greutatii, pacientul slabeste.

Cauzele fizice ale pierderii poftei de mancare sunt cele mai frecvente motive pentru care pacientii ajung sa nu mai manance deloc. Aici enumeram: durerea, deshidratarea, problemele cu dintii, ranile, lipsa sau reducerea gustului si mirosului, recuperarea dupa operatii grele. Se adauga si cauze emotionale, anxietate, afectiuni ce au legatura cu manarea, teama, tristetea, socul, depresia, dementa, dar si diabetul, HIV/SIDA, probleme cu ficatul, plamanii. Atentie mare la antibioticele luate in exces, la amfetamine, chimioterapie, opiode diverse mai ales daca lipsa poftei de mancare apare din senin.

Cum putem preveni lipsa poftei de mancare si cum o putem trata acasa cu leacuri babesti? Iata care sunt cele mai comune ingrediente care ajuta in revenirea poftei de mancare:

  • Lamaie-se foloseste in ceaiuri, in limonade, e aromata si se poate pregati pentru dimineata o lingura de suc proaspat de lamaie cu niste miere. Lingura cu suc se ia pe stomacul gol si se asteapta cateva minute pana la consumul de alimente sau bauturi;
  • Ghimbir-se rade cat mai fin si se pune intr-o lingurita, doar un sfert de lingurita, nu mai mult, se pune si sare putina. Cu 30 de minute inainte de mesele principale se consuma pulberea in cure de 10 zile, nu mai mult de 14 zile la rand. Alternativ se foloseste ceaiul din ghimbir, lasat bine la infuzat ghimbirul, se adauga si miere si se bea fierbinte doar ziua;
  • Coriandru-se foloseste doar suc de coriandru, stors din coriandru proaspat, se amesteca rapid cu apa in cana si bautura obtinuta se va bea pe stomacul gol;
  • Piper negru-creste pofta de mancare, stimuleaza eficient apetitul. Piperul negru proaspat macinat se poate pune in mancarea preferata, fara a se face insa exces;
  • Ridiche neagra-sucul este foarte bun pentru lipsa poftei de mancare, are vitaminele B si C, imbunatateste digestia. Se poate obtine din ridichi proaspete, se consuma in cantitati mici, mai putin de 50 g pe zi, cu suc proaspat de morcovi, telina;
  • Anghinare-ceaiul de anghinare este excelent pentru lipsa poftei de mancare. Se folosesc frunze, o lingurita, la o cana de ceai, se infuzeaza bine, se lasa la racit si se bea inainte de mesele principale ale zilei;
  • Catina-siropul de catina actioneaza imediat in caz de lipsa poftei de mancare. Ca sa il pregatesti zdrobesti bine 200 g fructe, lasi la macerat totul 14 zile, in 800 g miere. Cand e gata preparatul se vor lua doua sau trei lingurite, de trei ori pe zi;
  • Hrean-radacina de hrean are un gust destul de ciudat, iute, dar daca o tai in rondele fine si adaugi si zahar peste va lasa un suc foarte bun folosit zilnic pentru a avea din nou pofta de mancare;
  • Frunze de nuc-se pregateste o infuzie din fructe uscate, 1 lingurita per cana, se lasa la infuzat 15 minute, se consuma doua cani pe zi. Daca se doreste se indulceste cu miere. Digestia e stimulata imediat, apare secretia sucurilor gastro-intestinale;
  • Salcie-se poate prepara o tinctura din salcie sau se cumpara una gata preparata si se ia inainte de mese, nu mai mult de 30 de picaturi, de trei ori pe zi. Cura va dura sase saptamani cel mult.

Lasă un răspuns