Stomacul ajunge sa sufere de o multime de boli in timpul vietii noastre. Pe unele le putem trata rapid, pe altele mai greu. Din seria bolilor destul de grave si complicat de tratat face parte si gastropareza. Ce este si ce fel de tratamente naturiste, leacuri babesti avem la dispozitie pentru ameliorarea simptomatologiei asociate?

Gastropareza sau paralizia stomacului, este o afectiune care ajunge sa „atace” nervii si musculatura stomacului. Peristaltismul nu mai este la fel ca inainte odata ce ai fost diagnosticat cu aceasta boala, mancarea nu poate fi procesata, stomacul nu se mai goleste, digestia corecta e imposibila. Glicemia e tot mai greu de controlat, pofta de mancare dispare treptat, nevoile nutritionale nu mai sunt indeplinite. Si cand totusi mancarea trece de stomac mai raman niste „ramasite” si procesul e mereu incomplet.

In functie de cauze medicii vor cataloga gastropareza in mai multe subtipuri. Diabetul, complicatiile de la o operatie, dar si motivele necunoscute (gastropareza idiopatica) sunt la baza acestor subtipuri. Cele mai multe tipuri de gastropareze sunt idiopatice, nu se stie in mod clar cauza lor-cauza comuna este uneori diabetul.

Bolile autoimune, infectiile, anumite medicamente, droguri in special, dar si progesteronul, bolile neurologice netratate, boala Parkinson, de exemplu, sclerozele multiple, bolile vasculare, afectiunile endocrine, fibrozele chistice, toate sunt pe lista cauzelor probabile, mai putin comune.

Simptomatologia gastroparezei este una clasica. La inceput avem banala indigestie, dupa care apare balonarea, senzatia de plin imediat dupa masa sau in timpul meselor, dureri de stomac in partea superioara a organului, greata, varsaturi, regurgitare, lipsa poftei de mancare, reflux gastroesofagian, glicemie fluctuanta, constipatie. Pentru ca este incetinit tot procesul digestiv mersul la baie este problematic, e mult mai greu sa ai un scaun normal, constipatia e greu de combatut.

Complicatiile gastroparezei sunt diverse: pierdere in greutate, deshidratare, malnutritie severa, varsaturi frecvente, reflux gastroesofagian agravat, esofagite, diabet agravat.

Diagnosticarea gastroparezelor se va realiza in urma endoscopiilor, dar si cu ajutorul unui RMN, CT, unor ultrasunete abdominale. Se adauga teste specifice pentru sistemul digestiv si pentru modul in care e procesata mancarea la nivelul stomacului si intestinelor pacientilor.

Cum se intampla in cazul multor afectiuni, si in cazul gastroparezei exista multe leacuri babesti si tratamente naturiste eficiente care vor mai ameliora din simptome. Care ar fi cele mai bune?

  • Probioticele naturale-iaurt grecesc, kefir, varza murata sau muraturi, toate sunt surse excelente de probiotice, foarte bune in caz de gastropareza;
  • Aloe Vera-substantele active din aloe vera ajuta la functionarea normala a digestiei, au efect laxativ, dispare balonarea, durerile de stomac, deci fix simptomele pe care le ai deja de la gastropareza. Se va consuma o ceasca de aloe vera suc in fiecre dimineata, inainte de mese obligatoriu;
  • Surse naturale de vitamina D-cerealele cu adaos de vitamina D, laptele, produsele din soia pot fi alegeri excelente cand suferi de gastropareza;
  • Otet de mere-are efect alcalinizant in corp, te scapa de durerile abdominale, de arsuri sau de senzatia de balonare. Se combina o lingurita de otet de mere cu un pahar de apa, se bea solutia cu 15-20 de minute inainte de fiecare masa;
  • Ghimbir-stimuleaza sucurile gastrice, ajuta digestia prin stimularea enzimelor necesare, accelereaza stomacul si procesele de la nivelul sau in mod natural, scapi si de greata. Se poate combina sucul de ghimbir cu apa si se consuma cu 20-30 de minute inainte de fiecare masa din zi, se prepara ceai de ghimbir si se bea cu lamaie si miere;
  • Menta-senzatia de rau, greata, varsaturile vor fi istorie daca vei consuma menta, ceai de menta. Vei scapa si de crampele intestinale, de balonare. Pentru o digestie foarte buna ceaiul se bea de cel putin doua ori pe zi, neindulcit;
  • Suc de ananas-se goleste stomacul mai usor dupa ce se consuma suc proaspat din ananas, digestia e imbunatatita, la fel si scaunele, frecventa lor. Pe langa aceste efecte in fiecare cana de suc de ananas ai si magneziu, calciu, potasiu, fosfor, zinc, sodiu, vitaminele B si vitamina C.

Lasă un răspuns