Ai auzi de foarte multe ori despre dermatita, un termen complex, care includ forme de afectiuni inflamatorii ale pielii, de la unele atopice, eczeme, al dermatitele de contact si dermatitele seboreice. Eruptiile cutanate, infrosirea pielii si mancarimile insuportabile, ingrosarea si intarirea pieleii sunt cele mai frecvente simptome. Dintre toate tipurile de dermatita cea de contact este cea mai intalnita in ultima perioada atat la copii si tineri, cat si la adulti. De ce apare, ce simptome are si ce leacuri babesti avem la indemana ca sa scapam de ea cat mai repede?
Dermatita de contact este o reactie a pielii la ceva din mediu, ajungandu-se la niste iritatii care provoaca si mancarimi. De obicei vii in contact cu substante chimice, un organism, obiecte, chimicale diverse ce irita pielea.
Se cunosc doua tipuri de dermatita de contact, alergica si iritanta. Cea alergica se manifesta ca o reactie fireasca la alergia la o substanta, nichel, produse cosmetice, parfum, conservanti, apare la cateva zile dupa expunere. Dermatita de contact iritanta duce la iritatii dureroase, o substanta puternic iritanta este cauza principala-detergentii, sapunul, acizii, substantele de curatare pot sa determine aparitia acestei dermatite.
Oricine se poate trezi cu dermatita de contact, dar cei care lucreaza pe santiere, floristii, cei care se ocupa de prepararea mancarii, cei din frizerie, coafura, personalul medical sau instalatorii, mecanicii, artistii sunt mai expusi la astfel de afectiuni comune. Pielea prea sensibila si afectiunile cronice ale pielii vor duce probabil si la aparitia dermatitei de contact.
Iritatiile de la dermatitele de contact dureaza cateva zile sau cateva saptamani, iar daca se evita alergenul sau iritantul se vindeca de la sine si mai repede.
Simptomatologia dermatitei de contact include iritatii la nivelul pielii, roseata, ton schimbat al pielii, inflamatii, piele ridicata in jurul zonei afectate, cosuri, vezicule, puroi si lichid in pustule, vezicule, senzatie de intepaturi, arsuri, mancarimi, descuamuari frecvente ale pielii.
Se va evita scarpinarea pentru ca se ajunge la rani si la infectii.
Zonele afectate frecvent de dermatita de contact si de simptomele sale sunt fata, gatul, scalpul, buzele, pleoapele, obrajii, mainile, degetele, organele genitale, subratul, picioarele, talpile.
Cauza dermatitei de contact, este, cum am vazut deja, contactul cu alergeni sau cu iritanti. Sistemul imunitar raspunde prompt si apar iritatiile, senzatiile neplacute. Daca e vorba de iritanti raspunsul cutanat apare imediat, daca e vorba de alergeni dureaza cateva ore, zile pana vedem si rezultatul dermatitei de contact de la nivelul pielii.
Cauzele specifice pentru dermatita de contact alergica ar fi: plantele si contactul cu ele, cu parti din ele, produse de ingrijire a pielii cu parfum, metale diverse, medicamente, antibioticele in special, chimicale si conservanti.
Cauzele specifice pentru dermatita de contact iritanta ar fi: contactul cu acizi, produse diverse de curatare, fluide corporale, saliva, fluide, plante, vopsea de par, solventi, vopsea sau acuarele speciale pentru pictura, sapun, detergenti de proasta calitate, puternici, rasini, materiale plastice si materiale epoxidice.
Desi nu e contagioasa, dermatita de contact poate sa apara si in alte parti ale corpului daca nu suntem atenti la ingrijirea zonelor deja afectate-e un lucru obisnuit la dermatitele de contact de la alergeni.
Diagnosticarea dermatitei de contact se va face doar in cabinetul medicului specialist, dermatologul. Se va evalua istoricul medical, simptomatologia prezentata, se va trece si la examen medical complet. Cand e vorba de reactie alergica se vor face teste pe piele, se vor preleva si mostre de piele, se vor recomanda biopsii si analize de sange complete.
Tratamentele pentru dermatitele de contact sunt unele pe baza de creme si medicamente pentru alergii, iritatii, insa leacurile babesti vor functiona la fel de bine si vor completa tratamentele cu medicamentele de sinteza. Discuta insa inainte cu medicul dermatolog pentru a vedea ce poti folosi si cum te feresti de reactii adverse nedorite. Iata care sunt cele mai eficiente leacuri babesti pentru dermatita de contact:
- Aloe Vera-are proprietati antibacteriene, antimicrobiene, calmeaza zonele afectate de dermatita de contact. Se poate folosi gelul din aloe vera, care se aplica direct pe piele de doua sau trei ori pe zi si se lasa sa actioneze cateva minute, dupa care se clateste cu apa calduta;
- Otet de mere-se va dilua in apa, se poate adauga si in apa din cada. Se va calma mancarimea, iritatia locala si orice fel de bacterii, microbi vor disparea, riscul de infectii scazand;
- Ovaz coloidal-Avena sativa are proprietati antioxidante, antiinflamatoare, calmeaza zonele afectate de dermatita de contact. Se pune in apa din cada si se sta in apa cateva minute, dupa care se clateste corpul cu apa calduta;
- Ulei din nuca de cocos-are acizi grasi excelenti pentru piele, hidrateaza pielea, te scapa de pielea uscata, de iritatii si mancarimi, este prevenita inflamatia locala. Se aplica direct pe zonele cu probleme si se lasa sa actioneze cateva minute;
- Miere de albine-este antibacteriana, are proprietati antiinflamatorii, calmeaza pielea afectata de dermatita de contact si te fereste de infectii. Se aplica direct pe zona cu probleme si se asteapta sa actioneze. Se poate face si un unguent cu miere, ceara de albine si ulei de masline extravirgin;
- Ulei din arbore de ceai-are si el proprietati antiinflamatoare, antibacteriene, vindeca orice rana si ajuta la refacerea pielii, scapi si de iritatiile locale;
- Ceai de musetel-se pot aplica comprese reci cu ceai de musetel pentru calmarea iritatiiei si mancarimilor de la dermatitele de contact. Se aplica compresele 10-15 minute, musetelul calmeaza rapid si are proprietati antiinflamatorii;
- Dovleac-se poate face un piure de dovleac copt si se aplica pe zona afectata timp de 20 de minute pentru a se reduce inflamatia si iritatia locala;
- Cartof-compresele cu cartof sunt utile cand te confrunti cu dermatita de contact. Se razuie doi cartofi mici, se aplica pe pielea afectata, se acopera totul cu o compresa curata. Doua ore va sta cartoful pe zonele afectate si vei scapa asa de iritatii;
- Ulei esential de lavanda-calmeaza pielea, reduce inflamatiile, scapi si de iritatii mai rapid. Se dilueaza obligatoriu in ulei purtator, ulei de masline, de migdale, se aplica pe piele si in scurt timp se va reduce simtitor disconfortul de la dermatita de contact.