De functionarea sistemului excretor depinde in mare parte sanatatea noastra. Rinichii produc in permanenta urina, indiferent cata apa bem, iar aceasta urina ajunge in vezica, de unde e eliminata periodic in afara organismului. Doar ca procesul de eliminare nu functioneaza intotdeauna atat de bine si in cele mai multe cazuri apare retentia urinara, extrem de periculoasa indiferent de varsta la care o avem. Leacurile babesti ar putea ajuta la tratarea retentiei urinare cronice, nu in cazul celei acute, cu efecte excelente dovedite in timp.
Retentia urinara este o afectiune comuna in care vezica urinara nu se goleste complet sau deloc in momentul aparitiei senzatiei ce duce la mictiune. Retentiile urinare pot sa fie acute, aparute din senin, cronice, pe termen lung, de durata, simptomatologia e graduala in cazul retentiei cronice. Faza acuta a retentiei urinare este o urgenta medicala si trebuie mers la medic imediat. La barbatii intre 60-80 de ani, retentia urinara cronica apare mai des si e tratata corespunzator in timp, dar si femeile se pot confrunta cu ea in acelasi interval de varsta.
Simptomele retentiei urinare depind de tipul avut, acut sau cronic. In faza acuta a retentie simptomele apar rapid si sunt severe, nu mai poti urina deloc sau urinezi extrem de putin, chiar daca vezica e plina. In cazuri severe apare disconfortul digestiv si dureri abdominale in partea inferioara a abdomenului.
In faza cronica a retentiei urinare pacientul se confrunta cu dificultati in timpul urinarii, jet de urina slab, greu de controlat, nevoia de a elimina urina chiar dupa ce s-a terminat urinarea, nevoia permanenta si senzatia de a avea nevoie la baie mereu, pierderi de urina frecvente, urinari frecvente noaptea.
Cauzele retentiei urinare ar putea fi: blocak urinar la iesirea din corp, medicamente care duc la blocaje ale urinei si o functionare anormala a vezicii urinare, probleme cu nervii ce intrerup comunicarea creier-sistem urinar, infectii si inflamatii, operatii recente si obstructii ale sistemului urinar.
Blocajele care duc la retentii urinare pot fi cauzate de prostata marita, de obstructii ale vezicii urinare, de obstructii ale uretrei, de prezenta unor inflamatii sau cicatrice la nivelul canalului urinar. Diabetul, AVC-ul, atacul de cord, scleroza multipla sau traume aparute la nivelul coloanei vertebrale si la nivelul pelvisului, tumorile, nasterile vaginale, toate pot fi pe lista de cauze ale retentiei urinare.
Factorii de risc pentru retentia urinara sunt cunoscuti si usor de depistat, dintre ei cel mai important e prostata marita, la care se adauga varsta, infectiile repetate la nivelul sistemului urinar, functionarea defectuoasa a rinichilor, a vezicii, prezenta pietrelor la rinichi.
Complicatiile retentiei de urina sunt periculoase si trebuie prevenite: infectii urinare, probleme la nivelul vezicii urinare, probleme renale grave, pierderi de urina in cantitati din ce in ce mai mari, pietre la rinichi tot mai mari din cauza ca urina sta prea mult in vezica.
Diagnosticarea retentiei urinare depinde de faza in care se afla. Daca e vorba de cea acuta e nevoie de interventie imediata, daca e vorba de faza cronica se merge la urolog si se trece prin examinarea fizica, consultarea istoricului medical. Se vor preleva probe de urina pentru analize si pentru depistarea unor infectii, la barbati e obligatorie examinarea prostatei prin tuseu anal. Se va solicita test PVR, urina reziduala in vezica, cistoscopie, testare urodinamica, dar si test PSA, antigen specific prostastic pentru a se scoate din discutie cancerul de prostata.
Cat despre tratamente, pe langa cele clasice, medicamente de sinteza, am putea incerca si leacuri babesti eficiente pentru retentia de urina, dar asta doar in faza cronica, nu in cea acuta. Iata care ar fi cele mai bune:
- Ulei de menta-reduce durerea asociata cu retentia de urina, rezolva multe dintre problemele vezicii, ajutand in mod real pacientii cu retentie de urina. Se pun cateva picaturi de ulei pe o hartie igiena, o bucata, dupa care se aplica pe perineu, ceea ce va duce la cresterea cantitatii de urina eliminate si la rezolvarea partiala a retentiei de urina. A se dizolva inainte de aplicarea pe piele;
- Papadie-are proprietati antiinflamatoare, trateaza bolile de rinichi, ajuta in caz de retentie urinara cronica, vezica poate sa nu mai fie inflamata daca se bea ceai de papadie de doua ori pe zi;
- Urzica-ajuta barbatii care au prostata marita, scade inflamatia, retentia urinara va fi mai usor de gestionat. Se bea ceai de urzica de doua ori pe zi;
- Uleiuri esentiale de lavanda, salvie-calmeaza si au proprietati antiinflamatoare. Se pot dilua in alte uleiuri purtatoare si se adauga in cada, in apa, sau se maseaza usor abdomenul in zona aparatului urinar;
- Ceaiuri diuretice cu patrunjel, coada calului, matase de porumb-stimuleaza productia de urina, cresc volumul de urina produs de rinichi, se reduce retentia de lichide, relaxeaza musculatura vezicii urinare, au proprietati antispastice, se reduce inflamatia tractului urinar, previn infectiile urinare prin efectul puternic antibacterian. Se consuma de doua ori pe zi cate o cana de ceai pana la ameliorarea simptomatologiei;
- Comprese cu apa calduta pe zona pelviana-relaxeaza muschii, incurajeaza urinarea, eliminarea unei cantitati mai mari de urina;
- Seminte de dovleac-au mult zinc, ajuta prostata la barbati, sunt bune in caz de retentie de urina;
- Bai de sezut cu ceai de salvie, musetel-stimuleaza urinarea, ajuta la reducerea inflamatiei locale, durerii;
- Alimente bogate in vitamina C-citrice, ardei, broccoli, sunt excelente daca vrei sa ai o simptomatologie ameliorata a retentiei urinare cronice.