Infectiile virotice de la nivelul pielii se manifesta diferit si pot afecta pielea daca nu sunt depistate la timp si tratate corespunzator. Un tip periculos de infectie virotica a terminatiilor nervoase care ataca si pielea este zona zoster. Zona zoster apare dupa ce virusul care provoaca varicela reuseste sa intre in corp si sa ne infecteze, manifestarile bolii fiind vizibile mai ales la nivel cutanat. Afectiunea e specifica persoanelor partial imunizate si se poate trata eficient si cu leacuri babesti, tratamente naturiste.
Distinctia dintre varicela si zona zoster este necesara pentru a intelege mai bine ce este cu aceasta afectiune. Varicela sau varsatul de vant in acceptiune populara este cauza de virusul specific bolii ce patrunde prin nas si faringe, prin mucoasa de acolo si prin intermediul cailor respiratorii, ajunge in sistemul circulator uman si se localizeaza la nivel cutanat. Apar imediat eruptii pe tot corpul, „basici” cu lichid si senzatie de usturime.
Mai grav e ca virusul varicelei determina leziuni la nivelul sistemului nervos si, desi se manifesta in copilarie, el ramane ascuns pana in viate adult, cand, din cauza stresului, surmenajului prea mare, imunitatii inexistente, reapare. La aparitia virusului varicelei in viata de adult ne vom confrunta cu zona zoster.
Zona zoster se manifesta asemanator cu varsatul de vant pentru ca discutam despre acelasi virus, virusul ramane la nivelul ganglionilor spinali, in radacini rahidiene posterioare, la nivel cranian. Cu toate ca avem anticorpi care ne protejeaza de varicela, nu vom scapa de zona zoster. Virusul e localizat rapid la nivel tegumentar si zona zoster se manifesta pe deplin. Cat timp avem vezicule seroase pe piele suntem contagiosi, deci ne vom izola.
Nu e o varsta anume la care poti face zona zoster-de la 20 de ani pana la batranete poti avea oricand zona zoster. Copiii care vin in contact cu bolnavi de zona zoster fac imediat varicela.
Simptomatologia comuna zonei zoster este simplu de observat si de diagnosticat. Apar dureri puternice, sistemul nervos si nervii sunt atacati direct si durerile si leziunile sunt foarte greu de urmarit pentru ca apar in valuri. Veziculele pline de lichid, specifice zonei zoster, apar pe trunchi, maini, picioare sau cap, la fata, ochi, in spatele urechilor, la nivel cervical.
La debutul bolii avem amorteli locale, intepaturi, furnicatouri, dureri, febra, usturimi si dureri de cap, zone rosii si eruptii nu foarte puternice. La patru zile de la instalarea bolii substantele din vezicule devin tulbure si in doua saptamani deja veziculele se vor usca si apar cicatrice. Durerile persista chiar si dupa vindecarea bolii si se vor manifesta cu intensitati diferite timp de cateva saptamani sau chiar luni.
Pana la tratamentele medicamentoase recomandate de medic sau in completarea lor, dupa consultul medical obligatoriu, puteti apela si la leacuri din batrani si tratamente naturiste pentru zona zoster. Care sunt cele mai eficiente?
- Usturoi-te va ajuta sa lupti cu virusul. Din usturoi se obtine o crema in care se pune si untura de porc. Se fierbe bine compozitia, se strecoara, se raceste si se foloseste pe tot parcursul zilei pe zonele afectate de zona zoster;
- Propolis-distruge eficient virusul in timp. Se poate lua pe cale orala, se mesteca, dar se aplica pe rana la exterior. Tinctura de propolis e recomandata si se aplica ziua, se poate lua si pe timpul zilei sub forma de lingurite rase, de trei ori pe zi;
- Aloe vera-este ideala pentru vezicule, o puteti aplica sub forma de crema naturala, va ajuta la reducerea inflamatiilor si la ameliorarea durerilor;
- Urechelnita-planta va calma durerile, puteti obtine suc usor vara daca folositi storcator si plante proaspat culese. Cu lichidul obtinut se ung zonele afectate de zona zoster. Iarna se va prepara decoct, cu o lingurita din planta lasata la uscat la care se adauga o cana cu apa fierbinte. Se folosesc comprese pe locurile dureroase;
- Salvie-infuzia de salvie aplicata pe veziculele de la zona zoster are proprietati antiseptice si cicatrizante si ajuta mult in ameliorarea simptomatologiei. Uleiul de salvie e bun pentru ungerea pielii, de trei ori pe zi, timp de trei saptamani;
- Faina de ovaz-calmeaza iritatiile, inflamatiile se reduc, nu mai ai dureri asa de mari, mancarimi puternice daca vei folosi faina de ovaz. In cada se pun doua linguri de ovaz fin, apa e calduta, se sta apoi in baia cu apa si ovaz 15 minute. Tot cu ovaz se face si pasta tip crema pentru a se aplica pe zonele afectate de trei ori pe zi cel putin o saptamana;
- Otet de mere-usuca ranile, opreste rapid mancarimea, dezinfecteaza si e si antiviral. Otetul de mere se amesteca in cantitati egale cu apa calduta, se aplica pe zonele afectate si se asteapta uscarea lor, se repeta de mai multe ori pe zi pana la vindecarea completa a pielii. Se poate bea otet cu mere diluat putin cu apa pentru a obtine efecte si mai puternice la nivel cutanat, daca avem zona zoster si doar atunci.