Trigliceridele, la fel ca si colesterolul, fac parte din categoria lipidelor. Ele sunt grasimi din alimentele pe care le mancam zilnic. Cele mai multe grasimi sunt sub forma de trigliceride, de exemplu untul. Caloriile in plus, alcoolul, zaharul se transforma si ele in corp in trigliceride.

Dupa transformare sunt stocate in celulele „grase” din organism. Cand e nevoie de ele se folosesc imediat. Uneori nivelul lor e mult mai mare, asa ca e nevoie sa intervenim rapid si cu leacuri babesti eficiente.

Un nivel prea mare al trigliceridelor reprezinta un pericol pentru sistemul cardiovascular si pentru inima in special. Atacurile de cord si AVC-urile pot sa apara frecvent din cauza trigliceridelor marite.

Ficatul combina trigliceridele cu, colesterolul, cu proteine. Lipoproteinele duc mixul gras in zonele din corp unde e nevoie de el. Un nivel prea mare al trigliceridelor din sange depaseste 150 mg/dL la adulti, ajungand pana la 199 mg/dL sau chiar 500+ mg/dL. Tinerii cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani vor avea valori normale ale trigliceridelor sub 90 mg/dL.

Nivelul mare al trigliceridelor combinat cu un nivel mare al colesterolului LDL, si un colesterol HDL cu valori prea mici inseamna risc crescut de atac de cord si AVC. Creste si riscul de pancreatita, o inflamatie severa a pancreasului, dar si de aparitie a sindromului metabolic.

Simptomatologie nu exista pentru trigliceridele crescute, deci nu iti dai seama ca ai o problema pana cand nu faci analize de sange-ele se vor repeta o data la patru-sase ani pe masura ce inaintezi in varsta, dar daca exista diabet si istoric medical familial atunci se vor face si mai des, anual la peste 55 de ani. De la doi ani la 11 ani se pot face teste mai dese daca parintii copilului au avut probleme sau au cu trigliceridele si nivelul lor greu de tinut sub control.

Cat despre cauze, ele sunt multiple: consumul excesiv de alcool, diabet netratat, nediagnosticat, dieta bogata in zaharuri, grasimi saturate, carbohidrati simpli, boli ale ficatului, boli ale rinichilor, medicamente precum diuretice, hormoni, corticosteroizi, beta-blocante, medicamentele pentru HIV, indicele de masa corporala peste 25, artrita reumatoida, fumatul, boli ale tiroidei, lipsa de activitate fizica.

Factorii de risc pentru un nivel crescut al trigliceridelor sunt adesea legati de istoricul medical al familiei din care face parte pacientul, de menopauza, de sarcina, de prezenta HIV, de genetica si modificari la nivelul metabolismului lipidic.

Dupa diagnosticarea corecta si analize de sange leacurile babesti ar putea ajuta pentru a tine nivelul trigliceridelor in frau. Iata care sunt cele mai eficiente:

  • Turmeric-subtiaza sangele, reduce nivelul trigliceridelor. Se combina cu lapte si se bea zilnic. Daca se doreste se poate adauga si putin piper negru pentru a potenta efectul turmericului;
  • Ghimbir-scade nivelul trigliceridelor daca e consumat cu regularitate. Se adauga in ceai verde, se bea de doua ori pe zi, se poate suge o bucatica de ghimbir timp de cateva minute zilnic cu aceleasi efecte excelente;
  • Seminte de chia-contin multe fibre, acizi grasi esentiali Omega-3, ele ajuta la scaderea trigliceridelor. Se adauga intr-un pahar cu apa si lamaie, se lasa inainte la inmuiat 30 de minute in apa simpla;
  • Usturoi-regleaza nivelul de colesterol si de trigliceride din corp, oxidarea LDL este limitata, sanatatea sistemului cardiovascular e imbunatatita. Se consuma doi, trei catei de usturoi pe stomacul gol, zilnic, timp de cateva saptamani sau se include usturoiul proaspat in salate;
  • Otet de mere cu miere-scade trigliceridele, creste nivelul colesterolului HDL, scade nivelul colesterolului rau. Se combina otetul de mere cu apa, se adauga si miere de albine si se bea lichidul de doua ori pe zi, timp de cateva saptamani. Se mai poate combina otetul cu sucuri de fructe proaspete, portocale, mere, struguri;
  • Pulbere din seminte de coriandru-metabolismul lipidelor e ajutat daca se consuma cu regularitate seminte de coriandru sub forma de pulbere. Se combina cu apa intr-o cana, se fierbe, se strecoara si se lasa la racit. Se bea de doua ori pe zi timp de cateva saptamani;
  • Scortisoara-scade si ea trigliceridele crescute, scade si nivelul colesterolului „rau”. Se adauga in ovaz, consumat in fiecare dimineata, dar si in supe sau smoothie;
  • Drojdie de orez rosu-in medicina chinezeasca e poate cel mai puternic tratament pentru trigliceride crescute. Ea contine o cantitate mare de monacolina L, care actioneaza direct asupra trigliceridelor crescute;
  • Ulei de peste-poate contribui la scaderea trigliceridelor cu pana la 30 de procente. Acizii grasi Omega 3 din peste sunt cei mai buni, in special cei cu lant lung de atomi de carbon daca te confrunti cu un nivel prea mare al trigliceridelor din sange. Se reduce inflamatia tesuturilor adipoase si caile metabolice sunt controlate mai bine, trigliceridele serice vor scadea in timp daca e consumat cu regularitate.

Lasă un răspuns