Te trezesti cu ea cand te astepti mai putin. Iti provoaca un disconfort greu de suportat si mancarimi. Urticaria, despre ea discutam astazi, este o afectiune provocata adesea de o reactie alergica cutanata, insa mai sunt multe alte cauze ale acesteia pe care urmeaza sa le descoperim impreuna in randurile ce urmeaza. Tratamente clasice exista pentru urticarie, dar pana ajungi la ele poti apela fara probleme si la leacuri din batrani cu efecte excelente asupra pielii afectate.
Urticaria este insotita, uneori, de eriteme inflamate de dimensiuni mici, seamana cu intepaturile mult prea cunoscute de insecte. In cazuri rare apare si o plaga mai mare in urma unirii acestor eriteme. Eruptia se manifesta in zone diferite ale corpului, e sub forma iritatiilor vizibile la nivelul pielii, foarte bine definite, de culoare rosie sau chiar de culoarea pielii.
In functie de severitatea ei putem avea urticarie care trece dupa cateva minute, dar si urticarie care nu dispare nici dupa cateva saptamani bune de la aparitie. Se discuta despre urticarie acuta, de scurta durata, cu disparitie in sub sase saptamani, la baza ei fiind alergia alimentara, reactia la medicamente, infectii sau alti agenti patogeni.
Forma cronica a urticariei e insotita de recurenta, de persistenta peste sase saptamani, nu exista factori declansatori, afectiunile organismului sunt cele care declanseaza reactia. In ambele forme avem mancarimi si un disconfort major, greu de trecut peste el.
Cauzele urticariei sunt cunoscute. Vorbim despre alergii, histamina acumulata in tesutul pielii, dilatarea vaselor de sange e un proces normal al acestei cantitati mari de histamina, apar eruptii cutanate peste tot. Imediat ce avem expunere la alergeni si factori externi, interni apare si urticaria, indiferent ca e mancare sau e un agent extern, medicamente puternice, antibiotice, antiinflamatoare, polen, par de animale, muscaturi insecte, infectii bacteriene, virale, stres, anxietate.
Adaugam pe lista lunga si exercitiile fizice mult prea intense, transpiratia in exces, frigul sau soarele puternic, hainele sintetice, prea stramte, scarpinarea, alimentele picante, consumul de cafea, alcool prea mare, si, uneori, si bolile autoimune, alte afectiuni grave.
Preventia urticariei este usoara daca stii ce a declansat-o prima data. Eviti mancarea care iti provoaca alergii, eviti contactul cu substante care ar putea duce la urticarie, dar si medicamente si stresul excesiv. Evita hainele de slaba calitate cu fibra sintetica, poarta haine largi, care permit pielii sa respire, evita sa transpiri foarte mult.
Diagnosticarea se va face la medicul dermatolog, dupa o analiza atenta a pielii si observarea manifestarilor fizice locale. Se pot face teste pentru stabilirea alergiilor pielii si se pot prescrie si analize de sange complete pentru a determina daca nu e vorba de alta afectiune.
Mergi la medic imediat in cazul in care urticaria este insotita de ameteli, dificultati de respiratie, dureri in piept, umflarea fetei sau gatului. Acestea pot fi semnele unui soc anafilactic provocat de o reactie alergica.
Tratamentele pentru urticarie sunt recomandate de catre dermatolog in urma rezultatelor testelor si analizelor de sange. Ele pot fi de la medicamente de sinteza pentru alergii pana la creme si solutii cu aplicare locala, la nevoie.
Leacurile batranesti functioneaza foarte bine si ele si pot fi folosite in siguranta, nu inlocuiesc vizita la medic si te ajuta sa ameliorezi rapid simptomatologia asociata cu urticaria. Care ar fi cele mai populare?
- Compresa rece-se aplica rapid pe zona si mancarimile dispar, se reduc eruptiile cutanate. Poti folosi si gheata intr-un material textil mai gros, aplicata pe piele nu mai mult de 10 minute;
- Bicarbonat de sodiu-este antibacterian puternic, antiinflamator, se aplica pe piele dupa ce ai format o pasta cu apa rece. Se lasa la uscat pe eruptie si se indeparteaza cu multa apa. Disconfortul tipic de la urticarie va fi istorie cat de curand;
- Ovaz coloidal-el hidrateaza bine piele, este puternic antioxidant, antiinflamator, ajuta pielea sa se regenereze si o calmeaza. In cada cu apa calduta se pune doar o cana cu ovaz coloidal. Stai in apa aceasta 20 de minute, usuca apoi pielea cu un prosop moale curat. Nu te va mai manca zona afectata de urticarie si disconfortul poate sa dispara treptat;
- Aloe Vera-hidrateaza, tonifiaza pielea, este antiinflamtor puternic si calmeaza pielea. Se reduc considerabil mancarimile, disconfrotul dispare. Atentie insa la aloe vera, ea poate provoca si alergii cutanate, deci testeaza mai intai pe o zona micuta a pielii si vezi cum reactioneaza ea la contactul cu planta sau esenta de aloe vera;
- Apa de hamamelis-este puternic antiinflamator, antioxidant, tonic, astringent, se poate tampona pielea cu urticarie ca sa scapi de mancarimi, de inrosirea pielii;
- Arbore de ceai-uleiul din el e fantastic pentru urticarie, atenueaza mult iritatia si calmeaza mancarimile. Se dilueaza in ulei de masline sau de cocos inainte de aplicarea direct pe zona afectata;
- Menta-o infuzie cu menta poate ajuta daca e folosita sub forma de infuzie. Dupa ce ai racit bine infuzia se aplica pe o compresa si se pune pe pielea afectata, se lasa acolo 20 de minute dupa care se clateste cu apa calduta.