In mod normal rinichii filtreaza sangele, ne ajuta sa avem un nivel echilibrat al electrolitilor, al apei si secreta si diferiti hormoni esentiali. Doar ca uneori filtrarea nu mai e atat de precisa si in urina noastra ajung si proteine, care de altfel ar trebui sa ramana in sange si in organism, sa ne ajute zi de zi…
Proteinuria este o afectiune destul de grava, manifestata la nivelul rinichilor. In practica, pacientii care au proteinurie vor vedea un nivel ridicat, prea mare, de proteine in urina, asta in vreme ce rinichii au de suferit, incep sa apara probleme renale serioase.
Proteinele au mai multe functii importante in organism: ajuta la dezvoltarea musculaturii si a scheletului, reguleaza cantitatea de lichide din sange, lupta impotriva infectiilor, repara tesutul deteriorat. De regula, proteinele raman in sange, dar daca intra in urina vor parasi corpul si sanatatea generala a individului va avea de suferit.
Riscul de deces si de boli de inima creste daca ai proteinurie si nu o tratezi. Ocazional proteinuria este doar un prim semnal al instalarii bolilor renale cronice. Rinichii nu mai functioneaza corect, ai nevoie de transplant, de dializa mai tarziu. Diabetul si glicemia prea mare, hipertensiunea pot distruge usor rinichii.
Oricine poate sa aiba proteinurie, insa daca ai peste 65 de ani, daca ai un membru al familiei care are deja boli de inima, daca ai diabet si alte boli ce afecteaza rinichii, daca esti negru, hispanic, american nativ si traiesti in insulele din Pacific sansele sa ai proteinurie sunt mari.
Doar la nivelul SUA cazurile de proteinurie depasesc 7% din totalul pacientilor cu boli de rinichi.
Glomerulii sunt vase de sange micute din rinichi, ele filtreaza sangele si apa din sange in exces. Se formeaza urina dupa aceasta filtrare, urina care o eliminam in urma mictiunilor zilnice. Ei nu permit trecerea proteinelor mari si celulelor sangelui in urina, insa daca proteinele mai mici trec de glomeruli acestea mai sunt recuperate totusi si retinute in corpul uman.
Proteinele ajung in urina doar cand apar probleme la filtrare si la glomeruli, cand e problema cu reabsorbtia proteinelor.
Simptomatologia proteinuriei nu e prezenta la inceput. Insa pe masura ce afectiunea se agraveaza si nu e tratata si diagnosticata apar si simptome precum: edem facial, la nivelul burtii, picioarelor, gleznelor, urinari mai frecvente, respiratie greoaie, oboseala cronica, stari de rau, varsaturi, greata, lipsa poftei de mancare, crampe musculare mai ales noaptea, ochi umflati, dimineata mai ales, urina tulbure, cu bule.
Cauzele proteinuriei pot fi legate de formatiuni benigne, probleme benigne sau de afectiuni medicale temporare, ca de exemplu deshidratare, inflamatii, hipotensiune, pietre la rinichi. Exercitiile fizice intense, stresul, aspirina luata zi de zi, expunerea la temperaturi prea scazute, toate pot declansa proteinuria. Se discuta in lumea medicala si despre sindromul lui Goodpasture si despre lupus, inflamatii acute renale, cancer la celulele plasmei, despre distrugerea celulelor rosii, boli cardiovasculare, traume, cancer la rinichi, insuficienta cardiaca congestiva.
Cantitatea normala de proteine din urina e undeva sub 150 mg pe zi. Daca depasesti aceasta valoare atunci ai proteinurie. Daca se ajunge la 3-3.5 g proteine in urina pe zi ai proteinurie nefrotica. Cand un membru al familiei are deja proteinurie s-ar putea sa ai si tu.
Diagnosticarea proteinuriei este simpla, cu ajutorul probei de urina testate imediat dupa prelevare. Daca e prea multa proteina in urina un betisor special introdus se va schimba la culoare. Analiza completa de urina va fi necesara precum si alte analize de sange tipice pentru a vedea cum functioneaza rinichii.
Ce ai voie sa mananci daca suferi de proteinurie? E important de retinut ca, pe langa recomandarile de mai jos, trebuie sa consumi multa apa si sa eviti orice bauturi acidulate, cu mult zahar, alcool, bauturile cu sare adaugata.
- Proteine din soia-reduc proteinele din urina. Nu se vor elimina toate tipurile de proteine, se va adauga doar o cantitate limitata de proteina din soia ca sa ajutam rinichii sa nu aiba probleme mari. Evita produsele sarate din soia cu orice pret, cu mult sodiu. Nu ai voie mai mult de 2300 mg sodiu pe zi;
- Seminte de in-reduc si ele cantitatea de proteine din urina. Nu exagera cu ele pentru s-ar putea sa te trezesti cu probleme intestinale. Le poti pune in salate sau intr-un smoothie, pe niste gustari pentru dimineata;
- Foloseste condimente care nu contin sodiu-alege condimente naturale, lamaie, otet, ierburi proaspete;
- Alege legume, fructe, alimente cu fibre de calitate-cereale integrale, fructe proaspete, nuci, seminte de tot felul, toate te vor ajuta sa reduci cantitatea de proteine din urina;
- Aloe vera si suc de grapefruit-sucul din aloe vera si grapefruit reduce proteinele din urina in doar cateva zile de la consumul regulat. Plus ca aloe vera are efect puternic laxativ si te ajuta sa iesi afara foarte bine si sa nu te chinui la toaleta;
- Suc de mere-reduce in mod natural proteinele din urina. Poti sa prepari un suc delicios cu castravete, o portocala, doua mere, patru morcovi, doi catei usturoi, niste miere de albine. Se blendeaza totul bine si se consuma imediat;
- Suc de merisoare-excelent pentru reducerea proteinelor din urina. Se mai pune si sucul de la jumatate de lamaie si ai un remediu natural excelent pentru proteinurie;
- Mai putini carbohidrati-pot avea impact asupra glicemiei si asupra functionarii rinichilor. Excesul de carbohidrati e convertit in grasime. Se evita zaharul si indulcitorii;
- Se evita mancarea cu foarte multe proteine si excesul de carne;
- Se consuma portocale, suc de portocale;
- Spanac, kale, salata verde;
- Cartofii sunt buni pentru dieta de combatere a proteinuriei;
- Se evita excesul de magneziu in dieta, alimente cu mult magneziu.