SARS-CoV-2 este doar un exemplu de virus care a reusit sa distruga tot ce am cladit in zeci de ani, cu o rata a infectarii uriasa. Practic, la momentul de fata, avem peste 126 de milioane de pacienti infectati si 2.77 milioane de decese la nivel global.
Insa el nu e singurul virus care a pus probleme si care a reusit sa omoare mai multi oameni decat ar fi decedat intr-un razboi. Ebola, rabia, SIDA, variola sunt doar cateva exemple de boli provocate de virusuri extrem de periculoase…
Daca ne gandim ca riscul de infectare cu un anumit virus e mic daca stam in casa sau daca incercam sa respectam niste norme minime de igiena s-ar putea sa avem surprize foarte mari. In permanenta suntem inconjurati de virusuri, de microbi, de bacterii, nu ne putem feri de ele pentru ca nu le vedem, iar sansa unei infectari creste pe masura ce interactionam cu mediul inconjurator.
Nu toate virusurile sunt periculoase, asta stim clar. De exemplu, virusul care provoaca banala gripa sau raceala nu e asa de periculos si bolile asociate pot fi tratate destul de simplu, simptomatologia dispare de la sine in cateva zile. Insa avem si virusuri precum cele din categoria coronavirus, de exemplu, care sunt mult mai greu de depistat la timp si de tratat, odata ce au ajuns sa infecteze intreg organismul. Stim prea bine ce a insemnat SARS-CoV-2 si ce tulburari organice provoaca, ce rata uriasa a mortalitatii are in prezent.
Omenirea s-a confruntat in trecut si cu alte astfel de virusuri mortale, cu o rata a infectarilor crescuta, si le-a facut fata pana la urma…
Virusul Marburg. Provoaca febra hemoragica in oameni si la primate. Prima data cand a fost observat acest virus a fost in anul 1967, cand focare existau in laboratoarele din Germania, datorita unor maimute aduse din Uganda. Organele interne cedeaza, corpul intra in soc si survine moartea destul de rapid. Rata mortalitatii era de 25% la inceput, insa prin anii 2000 s-a ajuns si la o rata de 80%! in Republica Democrata Congo.
Virusul Ebola. E cel mai cunoscut tip de virus, s-au facut si filme legate de el si de epidemia cauzata in trecut. A aparut la oameni din Sudan si Republica Democrata Congo, in 1976. Virusul se raspandeste doar prin contact direct cu sange infectat si cu alte fluide de la pacienti bolnavi sau prin tesut de la animale si oameni deja infectate/i. Diversele variante de Ebola sunt din ce in ce mai periculoase, cea Bundibugyo avand o rata a mortalitatii de 50%, iar cea din Sudan de peste 70%. Epidemia din Africa de Vest inceputa in 2014 a fost cea mai mare si mai complexa de pana in pandemia de COVID-19.
Rabia si virusul care provoaca aceasta boala grava. In India si diverse parti din Africa rabia a facut destule ravagii, asta desi au fost vaccinuri pentru animalele infectate care puteau transmite virusul inca din anii 1920. Virusul distruge creierul, se ajunge rapid la deces daca nu exista vaccinare in perioada de dupa atacul animalului infectat.