De fiecare data cand pielea este in exces in anumite zone din diferite cauze riscul de a dezvolta infectii si complicatii creste. Intertrigo sau dermatita intertriginoasa este intalnita adesea mai ales la cei care fac efort si sufera si de obezitate, au pliuri la nivelul pielii in exces acumulate in diferite zone ale corpului. Tratamentele naturiste pot ajuta in ameliorarea simptomatologiei si in gestionarea mai eficienta a problemelor ce apar in timp.
Intertrigo sau dermatita intertriginoasa este o afectiune cutanata, inflamatorie, localizata la nivelul pliurilor de flexie a pielii. Frecarea pliurilor pielii e intensificata de caldura si de umiditatea prea mare. Pacientii care ajung sa sufere de aceasta boala comuna au o eruptie rosiata in zonele cu probleme, umiditatea in exces si transpiratia duc frecvent la „lipirea” pliurilor.
Odata ce apar leziuni cutanate minore local riscul de infectii de la bacterii, infectiile fungice devin o constanta. Inflamatiile apar ca raspuns al sistemului imunita, infectiile secundare si inflamatia secundara fiind prezente si ele in cazul intertrigo. Infectiile secundare legate de intertrigo sunt cauzate frecvent de candida.
Zonele unde apar simptomele intertrigo sunt gatul, axilele, sub sani, intre sani la femei, abdomenul, intre fese, scrotul si pielea sa la barbati, intre degete. Bebelusii sunt cei care vor avea mai des afectiunea pentru ca pielea e sensibila si poarta mereu scutece, care incurajeaza prezenta umiditatii si temperaturii mai mari la nivelul pielii. La bebelusi, intertrigo apare la fundulet, in zona genitala, la gat, la picioare, brate.
Se poate discuta despre mai multe forme, tipuri de intertrigo: intertrigo acut, daca a aparut recent, intertrigo recurent, daca reapare in timp, intertrigo cronic, daca dureaza de cel putin sase saptamani, intertrigo fara complicatii, daca nu a cauzat o infectie, intertrigo interdigital, aparut intre degete, intertrigo candidal, daca e implicata Candida, dermatita de scutece, o forma de intertrigo. Pe langa Candida, infectiile pot sa apara si de la dermatofiti sau Staphylococcus aureus.
Intertrigo poate sa se manifeste in mai multe zone simultan, dar nu se transmite de la o zona la alta si nu apare in alte zone decat cele unde frecarea pielii e probabila. Doar infectia cauzata de intertrigo va fi si in alte parti ale corpului.
In afara de bebelusi, intertrigo poate sa mai apara si la cei care sufera de obezitate, la cei cu sistem imunitar slab sau compromis. Vara si in mediile cu umiditate ridicata cazurile de intertrigo sunt mai multe si simptomatologia devine mai severa. Contactul zonelor afectate cu transpiratie, materie fecale, alti factori externi iritanti ar putea duce la agravarea simptomelor.
Simptomatologia intertrigo depinde de severitatea bolii si de prezenta infectiei. In primele faze, cand nu exista infectie, simptomele pot fi: roseata simetrica in zona unde se produce frecarea pielii, cu umflaturi, senzatii de mancarime, arsuri, durere, intepaturi. Daca nu exista diagnosticare si tratamente simptomele se vor inrauitati si se ajunge la: senzatia de piele „cruda”, carne vie, crapaturi in suprafata pielii, hemoragii, cruste.
Cand apare si infectia deja simptomele sunt grave: miros neplacut in zona afectata, umflaturi cu puroi, umflaturi sensibile la atingere, ridicate deasupra pielii. Infectiile vor trebui tratate de urgenta la cel mai apropiat spital de urgenta.
Diagnosticarea intertrigo este foarte dificila pentru ca simptomatologia e comuna, o intalnim la multe alte boli dermatologice. Dermatologul va analiza istoricul medical al pacientului, va observa prezenta alergiilor, medicamentelor, sensibilitatii existente. Se vor face teste specifice pentru piele, biopsii, analize de sange, se vor preleva probe si se vor analiza la microscop.
Tratamentele pentru intertrigo sunt foarte importante si trebuie administrate, prescrise cat mai rapid, de preferat in fazele de inceput ale bolii. Pe langa cele de sinteza, creme, medicamente administrate pe cale orala, avem la dispozitie si multe tratamente naturiste eficiente impotriva intertrigo. Care ar fi cele mai eficiente tratamente naturiste pentru intertrigo?
- Aloe Vera si ulei de argan-ambele hidrateaza pielea, refac bariera de protectie naturala a pielii si te ajuta sa ai infectiile asociate intertrigo vindecate mai rapid. Se reduce roseata si inflamatia locala mai rapid. Se va aplica direct pe piele creme cu aloe vera sau ulei de argan sau gelul, sucul de aloe vera si uleiul de argan;
- Amidon de porumb-e foarte bun pentru absorbirea umiditatii in exces si pentru reducerea frecarii dintre pliurile de piele. Se curata intai zona si se aplica o cantitate mica, prin masare;
- Ulei de nuca de cocos-are proprietati antibacteriene si antifungice, previi astfel si infectiile locale, reduci frecarea la nivelul pielii. Se aplica direct pe zona afectata si se lasa sa actioneze cateva minute, dupa care se clateste cu apa calduta;
- Ulei de arbore de ceai-previne iritatia pielii, infectiile. Se dilueaza mereu in ulei purtator, ulei de masline extravirgin, se aplica pe zona cu probleme si se asteapta pana cand intra in piele;
- Otet de mere-diluat neaparat in apa, se aplica pe piele ca sa eviti aparitia infectiilor fungice;
- Ulei de menta-reduce inflamatia locala, senzatia de arsursa, senzatia de carne vie;
- Miere Manuka-se reface pielea mai rapid, are proprietati antimicrobiene, previen infectia. Se aplica in cantitati mici direct pe pielea afectata;
- Uleiuri esentiale de eucalipt, lemongrass, menta-au proprietati antifungice, previn infectia locala. Se vor dilua inainte de folosire;
- Ulei de floarea-soarelui cat mai putin procesat-previne iritatia, este emolient natural, protejeaza pielea si reface bariera sa naturala in calea factorilor externi.