De multe ori, daca ai fost atent, ai vazut pe albul ochiului mai multe urme ale unor hemoragii, vase de sange „sparte”. Desi nu e niciun motiv de ingrijorare si disparitia lor va avea loc in cateva saptamani daca iti odihnesti ochii si ai grija de ei ar fi bine sa stii ca e vorba de o afectiune des intalnita denumita hemoragie subconjunctivala. Tratamentele naturale ar putea ajuta daca vrei sa scapi mai repede de simptomatologia ei.
Hemoragia subconjunctivala este o afectiune comuna, deloc grava, aparuta ca rezultat al incapacitatii conjunctivei de a absorbi sangele cat mai rapid, sangele e „captat” sub suprafata clara si poate aparea si uneori inflamatia ochiului. In termeni simpli e vorba de niste vase de sange sparte, rupte pe suprafata ochiului.
Conjunctiva contine foarte multe vasele de sange fine, mici, capilare, care se pot sparge foarte usor si odata ce un vas de sange s-a spart tot sangele se va depozita sub conjunctiva. De vreme ce sangele nu e in cornee sau in interiorul ochilor vederea nu va fi afectata si nici nu vei avea vreo durere, vreun disconfort.
Simptomatologia aproape ca nu exista pentru hemoragia subconjunctivala. Nu ai dureri, nu ai inflamatii vizibile, nu ai vederea afectata, nici nu realizezi ca ai ceva daca nu te uiti cu atentie in oglinda. Se vad insa vasele de sange sparte si hemoragiile care au avut loc, sangele din conjunctiva. In cazuri foarte rare apare si o iritatie usoara, dar iarasi nu trebuie sa ne panicam.
Cauzele hemoragiei subconjunctivale pot fi multiple. De regula e vorba de presiunea prea mare aparuta la nivelul vaselor de sange, presiune ce se va manifesta in urma stranutului puternic, tusei puternice, varsaturilor puternice, in timpul defecarii, cand scaunul are consistenta mai tare si trebuie impins ca sa poata parasi rectul si colonul.
De multe ori orice fel de rani, traumatisme craniene, la cap, ochi, infectiile pot duce la hemoragie subconjunctivala, dar la fel de bine si ridicarea de lucruri foarte grele, impinsul, aplecatul mult prea in fata, frecarea ochilor, lentilele de contact ar putea fi pe lista de cauze probabile. Se adauga medicamentele, anticoagulantele, cele de subtiere a sangelui, cele pentru cancer, interferon de pilda.
Cauzele mai putin comune ale hemoragiei subconjunctivale ar fi: diabetul, tensiunea arteriala crescuta, probleme de coagulare a sangelui. Multe hemoragii subconjunctivale se pot intampla din motive „idiopatice”, in limbaj de specialitate, adica nu exista o cauza anume care sa fie identificata in urma unei diagnosticari corecte si complete.
Factorii de risc pentru hemoragia subconjnctivala sunt varsta, daca ai peste 65 de ani riscul e mai mare, poti sa dezvolti afectiunea, diabetul si hipertensiunea netratate, purtarea frecventa a lentilelor de contact, operatii la nivelul ochilor, de exemplu cea de cataracta.
Complicatiile hemoragiei subconjunctivale nu exista in majoritatea cazurilor, dar se poate intampla sa se ajunga la boli vasculare, cheaguri de sange, sangerari puternice, astm sever, traume care nu sunt provocate de accidente, traume orbitale severe.
Diagnosticarea hemoragiei subconjunctivale se va face doar in cabinetul medicului oftalmolog. El va masura tensiunea oculara, va analiza ochiul la microscop si va cauta orice semne de trauma sau de probleme ale ochiului ce duc la hemoragie.
Prevenirea hemoragiei subconjunctivale este simpla: daca porti lentile de contact le mentii igiena cat mai bine, te speli pe maini inainte de a le folosi, folosesti ochelari de protectie cat faci sport sau alte activitati care ar putea sa iti afecteze ochii, iti faci analize ca sa depistezi orice probleme cu sistemul circulator.
De obicei hemoragia subconjunctivala dispare de la sine, fara tratamente speciale, in cel mult doua saptamani. Pe masura ce problema oculara se rezolva de la sine albul ochiului va fi un pic mai galbui, dar vei vedea bine, nu sunt probleme. Din nefericire, hemoragia subconjunctivala se va reintoarce in mod spontan, chiar daca nu te incadrezi in categoriile de risc pentru aceasta boala-cam 10% din pacienti care nu au alte probleme ajung sa se confrunte din nou cu acest tip de hemoragie.
Pe langa tratamentele cu medicamente de sinteza, picaturi prescrise de medicul specialist se poate apela si la tratamente naturiste simple, cu efecte dovedite:
- Comprese apa calduta sau cuburi de gheata-se poate folosi acest „truc” simplu, se aplica compresele 10-15 minute de mai multe ori pe zi pentru a reduce eventualele inflamatii si disconfortul;
- Aloe Vera-are proprietati antiinflamatoare, te scapa de inflamatia locala si de roseata asociate cu vasele de sange sparte la nivelul ochilor. Poti freca usor niste frunze de aloe vera de ochi, de pleoapele inchise, 15-20 de minute, dupa care clatesti bine;
- Ceai verde-este plin de antioxidanti, are si proprietati antiinflamatoare. Se pot tine pliculete cu ceai verde pe ochi pentru a reduce treptat vasele de sange aparute la nivelul conjunctivei;
- Lacrimi artificiale cu ingrediente naturale-pentru ochi uscati si cu vase de sange sparte lacrimile artificiale vor ajuta la hidratarea ochiului si la reducerea iritatiei;
- Ceai de musetel-are proprietati antiinflamatorii, reduce iritatia ochilor. Se aplica comprese sau pliculete de ceai pe ochiul afectat si se asteapta cateva minute pentru a actiona;
- Extract de afine-are antioxidanti, imbunatatesc sanatatea vasculara oculara. Se pot lua suplimente sau se pot aplica local picaturi care contin acest extract standardizat;
- Galbenele-are proprietati antiinflamatorii, cicatrizante, antiseptice. Se aplica comprese pe ochi pentru a calma iritatia si a reduce inflamatia;
- Picaturi cu acid hialuronic-reduc iritatia, aspectul vaselor de sange, hidrateaza in profunzime tesuturile.