Degetele noastre sunt niste organe foarte sensibile, greu de ingrijit daca se confruncta cu diverse probleme si mai greu de intretinut de-a lungul vietii. Tenosinovita stenozanta se afla de departe printre cele mai neplacute afectiuni ce pot sa apara la orice varsta la nivelul degetelor, mai ales dupa ce am trecut de 40+ ani. Cu simptomatologie usor de observat inca de la instalarea bolii, tenosinovita stenozanta poate fi ameliorata destul de simplu cu tratamente naturiste.
Tenosinovita stenozanta sau degetul de declansare, este o afectiune ciudata care determina durere la nivelul unui deget, sau chiar mai multe, de la ambele maini, care ramane blocat intr-o pozitie indoita. Eliberarea sa e posibila, e dureroasa sau nu, in functie de factorii declansatori, si ar ajuta o agrafa sau o pocnitura exact ca la eliberarea tragaciului unei arme.
De vina pare sa fie tendonul, care nu se mai poate misca in mod liber. Simptomatologia e una clara, tipica: apare senzatia de click sau de pocnit la nivelul degetului, la indoire, la indreptarea degetului, care se inrautateste cand degetul ramane nemiscat, rigiditate la deget, dimineata de obicei, durere si umflare a bazei degetului, a degetului mare, pocnituri frecvente cand se misca degetul, degete „blocate” care nu se pot indrepta deloc.
Pe masura ce afectiunea nu e diagnosticata sau tratata simptomatologia se inrautateste, boala devine acuta. De multe ori tenosinovita stenozanta se manifesta dupa ce s-a folosit foarte mult mana, degetele, inrautatirea simptomatologiei se observa cand pacientul apuca ceva cu mana, cand se incearca revenirea degetului in pozitie dreapta, normala.
Inflamatia tendoanelor e o cauza probabila a tenosinovitei stenozante, cand se misca degetul in mod repetat si se forteaza degetele. Daca tii in mana pentru o perioada mai lunga un lucru, obiect ce vibreaza se ajunge la aceleasi simptome greu de suportat, apare frecarea de contact-cel mai bun exemplu e in timpul folosirii unor instrumente care au vibratii puternice, in constructii, sau in timpul mersului pe bicicleta. Iritatia pe termen lung a tendoanelor afecteaza mobilitatea lor, miscarile normale.
Factorii de risc pentru tenosinovita stenozanta sunt: varsta, de regula pacientii intre 40-60 de ani vor avea aceasta afectiune, sexul, femeile au mai des probleme cu degetele, anumite afectiuni agravate, diabet, guta, artrite reumatoime, osteoartite, boli ale tiroidei, tuberculoza, jobul, fermierii, muncitorii pe santiere, muzicienii, oricine are miscari repetite ale degetelor pe perioade foarte lungi de timp, pasiunile, cei care joaca tenis, de exemplu, operatiile pentru sindromul de tunel carpian, in primele sase luni dupa operatie.
Diagnosticarea e foarte simpla. Medicul va observa si palpa degetele si va discuta cu pacientul despre simptomatologie.
Tratamentele naturiste pentru tenosinovita stenozanta par sa functioneze destul de bine si cu rezultate bune pe termen mediu si lung, asa ca merita incercate. Iata care ar fi cele mai bune variante de tratament:
- Ulei de nuca de cocos-are nutrienti, minerale, ajuta la ameliorarea simptomelor afectiunii despre care discutam tocmai pentru ca vine cu un continut mare de acizi grasi, foarte importanti pentru tendoane si tesuturile lor si din jurul lor;
- Ulei de ricin-are efecte antiinflamatoare puternice, amelioreaza iritatia tendoanelor, contine si el acizi grasi esentiali, durerile dispar odata cu aplicarea sa la nivelul degetelor;
- Ulei esențial de Helichrysum-este cunoscut pentru efectele sale puternic analgezice, antiinflamatoare, durerea tendoanelor dispare, degetele afectate se pot misca ceva mai usor:
- Suc de ananas-contine o enzima speciala, bromelaina, care stimuleaza corpul sa produca substante naturale ce amelioreaza durerea si reduc inflamatia locala;
- Aloe Vera-dispare inflamatia rapid, in timp, daca se aplica comprese cu aloe vera sau creme cu aloe vera, daca se consuma si suc de aloe vera natural, suplimente naturiste. Aminoacizii si vitaminele din aloe vera ajuta la repararea tendoanelor. Scapi si de rigiditatea tipica degetelor care sufera de tenosinovita stenozanta;
- Turmeric-contine curcumina, cu proprietati puternic antiinflamatoare. Se reduc inflamatia si durerile locale, se imbunatateste circulatia locala, la nivelul degetelor afectate. Se fierbe o cana si jumatate de lapte, se adauga o lingurita de turmeric pudra, se mixeaza bine 5 minute cat e caldut laptele. La final se adauga si miere de albine pentru gust. Se consuma bautura de doua ori pe zi pana la ameliorarea simptomelor.
- Usturoi-reduce inflamatia, ajuta la ameliorarea durerilor, este antiseptic puternic.