Infectiile virale sunt foarte periculoase pentru organism si pentru organele vitale. De-a lungul vietii putem avea o multime de astfel de infectii, unele mai usoare, altele mai grave. Mononucleoza este un tip de infectie virala, o afectiune extrem de contagioasa care ne poate da organismul peste cap si ne poate strica toate planurile. Tratamentele naturiste pentru mononucleoza vor ajuta la ameliorarea simptomelor aparute si vor completa tratamentele clasice, cu medicamente de sinteza.
Mononucleoza sau mononucleoza infectioasa este o infectie virala, este boala contagioasa, intalnita frecvent in randul tinerilor, adultilor tineri, adolescentilor, uneori si la copii. Virusul Epstein-Barr este raspunzator de infectia virala, afectiunea mai este cunoscuta si sub denumirea de boala sarutului, asta pentru ca se transmite imediat prin lichide corporale, de exemplu prin saliva.
Pana la varsta de 35 de ani sansele de a avea mononucleoza sunt foarte mari, e o boala comuna. Interesant este ca nu toata lumea care are virusul raspunzator de aceasta afectiune se si imbolnaveste si are mononucleoza si simptomele specifice. Unii oameni sunt doar purtatori ai virusului, deci vor infecta alte persoane prin contact direct, dar nu vor avea nicio problema majora.
Simptomatologia mononucleozei este foarte diferita, difera de la pacient la pacient, poate fi usoara sau severa. De regula, aceste simptome apar gradual si incep sa fie din ce in ce mai greu de ignorat. De la infectare vor trece mai bine de sase saptamani, deci la randul tau vei putea infecta foarte usor alte persoane.
Patru saptamani sau mai mult, atat vor tine simptomele clasice ale mononucleozei. Printre ele se numara si: oboseala extrema, febra, dureri in gat, ganglioni inflamati la gat, subrat, in zona bazinului, dureri mari de cap, lipsa poftei de mancare, dureri de muschi, slabiciune in tot corpul, eruptii cutanate severe si piele iritata, splina marita, ficat marit,
Multe simptome ajung sa fie mai grave din cauza altor virusuri care determina aparitia mononucleozei: adenovirusul, citomegalovirusul, virusul hepatitei, A, B, C, virusul herpesului HSV sau HIV, virusul rubeolic, virusul raspunzator de toxoplasmoza.
Raspandirea virusului mononucleozei se realizeaza imediat prin transfuzii de sange, stranut, tusit, sarut, impartirea de mancarea, ustensile pentru mancat, bauturi, transplant de organe, contact sexual neprotejat cu persoana infectata
Virusul Epstein-Barr e un tip de virus din familia herpes, diferit de HSV, transmiterea sexuala este de luat in seama, insa principala modalitate de transmitere ramane sarutul si impartirea de bauturi.
Dupa infectare si vindecare virusul ramane in corp si in cazuri rare poti sa ai din nou mononucleoza, dar de data asta fara simptome. Sistemul imunitar slabit e cel care determina aparitia bolii pentru a doua sau a treia oara in cazuri extrem de rare.
Copiii care merg la scoala, adolescentii si adultii tineri vor lua probabil virusul mult mai rapid. Micutii nu au simptome deloc, dar adolescentii si adultii pana in 20 de ani sau peste vor avea si simptome. Insa nu e o regula, oricine poate sa se trezeasca cu o mononucleoza daca nu se protejeaza suficient de bine si nu e atent in jurul sau.
In patru saptamani simptomatologia asociata mononucleozei se imbunatateste, insa oboseala ramane in lunile urmatoare. Splina marita si ruptura de splina sunt complicatiile cele mai de temut la cei cu mononucleoza.
Diagnosticarea mononucleozei se va face doar in cabinetul medicului specialist sau medicului de familie. Se va incepe cu palparea ganglionilor, abdomenului, se vor recomanda analize complete de sange, cele pentru detectarea anticorpilor, cele pentru detectarea numarului de limfocite mai ridicat, ceea ce indica o infectie in corp.
Tratamentul clasic, cu medicamente de sinteza prescrise de medicul specialist poate fi completat cu tratamente naturiste luate doar la recomandarea unui medic. Care ar fi cele mai eficiente tratamente naturiste pentru mononucleoza?
- Echinaceea-este un stimulator natural al sistemului imunitar, are efecte antivirale, reduce durerea de cap, de gat, durerile corporale. Se poate lua sub forma de ceai, pulbere cu miere de albine;
- Usturoi-este antiviral si antimicrobian puternic, natural, trateaza infectiile cu succes. Se poate manca un catel de usturoi pe zi sau se poate folosi usturoi pisat, luat cu miere de albine sau pus in mancare, sosuri;
- Radacina de lemn dulce-are proprietati antivirale puternice, stimuleaza sistemul imunitar pentru o functionare excelenta, amelioreaza durerile de gat, tusea, te scapa de durere. Se poate prepara ceai sau se foloseste in diverse preparate medicinale sub forma de pulbere cu miere de albine pentru un gust mai placut;
- Frunze de masline-extractul din frunze de masline te poate scapa de virusul care a provocat mononucleoza, virusul nu se mai poate replica, deci vindecarea e accelerata. Ceaiul in care se adauga frunze de masline si ceva miere e foarte bun pentru mononucleoza;
- Uleiuri esentiale-te scapa de dureri de cap, de corp, de gat, de oboseala si se reduce inflamatia. Uleiul esential de cimbru, de oregano au proprietati antimicrobiene puternice, antivirale, uleiul de eucalipt va stimula imunitatea si va imbunatati circulatia respiratorie, cel de lavanda te ajuta sa te relaxezi ca sa grabesti vindecarea organismului;
- Turmeric-este antiinflamator, previne infectiile, se poate lua sub forma de pudra, capsule, se pune in mancare, se foloseste in ceaiuri, in cantitati reduse, poate in sosuri;
- Soc-siropul de soc are gust bun si te ajuta sa ai un sistem imunitar care lupta eficient cu infectia. Il poti pregati si acasa din flori de soc, dar il poti gasi si la farmaciile naturiste.