Corpul nostru are cateva sisteme de „siguranta” cand vine vorba de protejarea organismului de eventuale pericole. Transpiratia este o metoda simpla de prevenire a temperaturilor foarte mari la nivelul corpului. E ceva perfec normal sa transpiri vara sau in alte sezoane, transpiratia apare si de la efort fizic intens, de la emotii puternice, anxietate. Dar cand transpiratia e prezenta si noaptea si cantitatea de transpiratie e foarte mare discutam despre transpiratiile nocturne ca afectiune. Tratamentele naturiste sunt eficiente si in cazul transpiratiilor nocturne, asa ca le poti incerca fara probleme.
Transpiratiile nocturne sunt transpiratii puternice, suficient de intense incat sa ne ude hainele si patul, lenjeria si sa ne afecteze somnul. In mod normal, transpiratia ne ajuta sa ne mentinem temperatura corpului la un nivel optim si apare doar cand avem febra mai mare sau cand e foarte cald afara.
Transpiratia nocturna incepe printr-un val de caldura excesiva care pare ca este intr-o calatorie prin tot corpul, dupa care urmeaza transpiratia puternica, abundenta, pielea se inroseste, ritmul cardiac e accelerat. Pacientii care sufera de transpiratii nocturne se trezesc cu o transpiratie rece si nu stiu ce s-a intamplat cu ei.
Femeile sunt cele care trec prin astfel de episoade mai frecvente ce-i drept dupa ce se instaleaza menopauza, insa si barbatii se pot confrunta cu astfel de episoade rebele de transpiratie nocturna. Uneori transpiratiile nocturne pot sa apara alaturi de alte simptome comune, indicand cel mai probabil o afectiune medicala.
Cauzele transpiratiilor nocturne sunt multiple. Poate fi vorba de dezechilibre si schimbari hormonale, de estrogen si progesteron care ajung la un nivel anormal, de perimenopauza in completarea menopauzei la femei. De la 51 de ani in medie femeia e la menopauza, nu mai are ciclu menstrual. La perimenopauza ovarele produc mai putin estrogen, progesteron, testosteron, menstruatia e deja neregulata, intervalul de varsta in care se intampla aceste fenomene normale este cuprins intre 40 si 50 de ani.
Hipotalamusul ajunge sa nu mai poate regla in mod corect temperatura corporala, apare si roseata brusca la nivelul fetei, gatului, pieptului, iar transpiratia e raspunsul automat al corpului la caldura excesiva din multe zone ale corpului. Femeile care au si insuficienta ovariana primara se vor confrunta de asemenea cu transpiratii nocturne, ovarele nu mai produc estrogen inainte de 40 de ani.
In unele cazuri sindromul premenstrual si tulburarea disforica premenstruala pot conduce la transpiratii nocturne, tot hormonii fiind cei implicati. Si sarcina si toate schimbarile hormonale din corp vor aduce transpiratiile nocturne. Ele apar in primul trimestru, saptamanile 1-14 de sarcina si in al treilea trimestru, saptamanile incepand cu a 27-a pana la nastere. Transpiratiile nocturne mai continua si dupa nasterea copilului pentru cateva saptamani, pana cand hormonii ajung sa fie iarasi la un nivel normal.
Alte cauze ale transpiratiilor nocturne ar fi: infectii, tubercuiloza, HIV, infectii bacteriene, endocardite, osteomielite, puroi la ficat, infectii virale, raceli, gripe, COVID-19, boli hormonale, diabet, tumori endocrine, abuz de substante, alcool, heroina, cocaina, afectiuni neurologice, disreflexie autonoma, neuropatie autonoma (lezarea nervilor autonomi), siringomielie, cancer, leucemii, anxietate si tulburari psihice, probleme cu somnul, apnee in somn, boli digestive, reflux gastroesofagian, efecte secundare ale medicamentelor, steroizi sau inhibitori diversi, antidepresive, medicamente pentru diabet, aspirina, medicamente pentru tensiunea arteriala. Si hiperhidroza poate fi la baza transpiratiilor nocturne.
Un nivel crescut de cortizol in corp, hormonul asociat stresului, poate duce la transpiratii nocturne din cauza unui nivel de estrogen mult prea scazut in corp.
Diagnosticarea transpiratiilor nocturne si a cauzelor exacte care au dus la aparitia acestora se va face la un medic specialist, ginecolog, endocrinolog, medic internist. Doar el poate prescrie un tratament corect si poate recomanda analize medicale complexe, RMN, CT, radiografii si orice teste pentru a vedea de unde a pornit problema transpiratiei nocturne in exces.
Cat despre tratamente, pe langa cele clasice de sinteza avem la indemana si numeroase tratamente naturiste. Dintre acestea cele mai eficiente tratamente naturiste pentru transpiratiile nocturne sunt:
- Radacina de valeriana-valeriana este o planta producatoare de fitoestrogeni, ei vor mima efectul estrogenului in corpul femeii si vor reduce severitatea si frecventa transpiratiilor nocturne si caldurii corporale prea mari intr-o perioada scurta de timp. Se va prepara un ceai cu radacina de valeriana si se vor consuma 2-3 cani pe zi pana la ameliorarea simptomatologiei nocturne;
- Ginkgo Biloba-si ea contine fitoestrogeni, ridica rapid nivelul de estrogen din corp, previne dezechilibrele hormonale. Se consuma sub forma de suplimente naturiste sau sub forma de ceai, consumat de 2-3 ori pe zi, nu mai mult de trei sferturi de cana;
- Trifoi rosu-este excelent daca suferi de transpiratii nocturne, scaze tensiunea arteriala, scade trigliceridele, izoflavonele din trifoiul rosu se vor „cupla” cu receptorii de estrogen din celulele reproducatoare feminine si in corp vor mima efectele estrogenului natural. Fitoestrogenii din el vor ameliora dezechilibrele hormonale. Se poate consuma sub forma de ceai o data pe zi timp de cateva zile pana la ameliorarea simptomatologiei;
- Lemn dulce-se reduce durata transpiratiilor nocturne, episoadelor aparute, dar si severitatea lor. Are efecte asemanatoare estrogenului natural, reduce si stresul;
- Ginseng-reduce severitatea si aparitia transpiratiilor nocturne, se poate consuma sub forma de ceai cu ceva miere in el, 1-2 cani pe zi;
- Castan-este excelent pentru simptomatologia premenstruala, creste nivelul de progesteron, mentine echilibrul dintre progesteron si estrogen, te ajuta sa scapi de transpiratiile nocturne mai ales in perioada de perimenopauza;
- Zmeura rosie, frunze-frunzele de zmeura rosie sunt foarte bune, au vitaminele B, C, minerale, potasiu, magneziu, zinc, fosfor, fier, toate reusind sa amelioreze transpiratiile nocturne si sa regleze functionarea organismului;
- Ceai verde-este bogat in polifenoli, se reduce inflamatia din corp, o cauza probabila a transpiratiilor nocturne si caldurii excesive simtite in corp, transpiratiile nocturne nu vor mai fi asa de frecvente daca se va consuma acest ceai.