doctor pacienti

Medicina alternativa si medicina complementara sunt doua alternative populare la medicina obisnuita. Multa lume le confunda, unii folosesc termenii in contexte complet gresite. Sunt pana la urma unul si acelasi lucru? Si cum le deosebim, cum le putem folosi in mod corect? Raspunsurile pe care le asteptati in articolul de mai jos.

E usor sa confunzi medicina alternativa cu medicina complementara. Ambii termeni se refera la plante, ierburi sau acupunctura care se folosesc pe langa tratamentele obisnuite cu medicamente sintetice. Diferenta este una simplu de explicat daca ne gandim la modul in care sunt utilizate. Medicina complementara e folosita impreuna cu medicina traditionala, obisnuita, medicina alternativa e folosita in locul medicinei traditionale.

Exemple sunt multe. Yoga, mediatatia, terapia prin masaj, aromaterapia, naturopatia. Din ce in ce mai multi doctori accepta medicina complementara. Unii medici pot practica si acupunctura.

Si cine poate sa se bucure de medicina alternativa si complementara. Oricine isi doreste acest lucru. Unele tipuri de medicina complementara au fost studiate mai mult decat altele si sunt mai populare. Acupunctura e buna cand ai dureri mari, cand ai problema cu artrita si cand ai dureri de cap. Yoga poate ajuta cand sunt prezente dureri, depresia nu mai apare, nici anxietatea, circulatia sanguina este imbunatatita.

Si riscuri, exista? Da, si pot fi mai multe decat in medicina traditionala. Cand medicina alternativa e folosita in locul medicinei traditionale pericolul e foarte mare. De ce? Pentru ca nu iei tratamentele adecvate pentru bolile de care suferi si nu primesti nici diagnosticarea corecta.

Unele tipuri de medicina complementara nu au niciun fel de efect advers si se pot folosi fara probleme-de exemplu, meditatia. Multe ierburi, plante si vitamine au totusi efecte secundare. Desi sunt naturale s-ar putea sa nu aiba de fiecare data efectele dorite asupra organismului. Anumite tipuri de medicamente din medicina alternativa pot sa reduca din efectele unor medicamente de sinteza, pot sa provoace probleme la organele vitale importante din organism.

De aceea, orice decizie de a urma un tratament care face parte din medicina complementara sau alternativa trebuie sa fie discutata cu un medic cu experienta. Doar el te va ajuta sa iei decizia potrivita si sa te feresti de efecte secundare nedorite. Si tot medicul te poate indruma spre un practicant cu licenta al unor tipuri de medicina alternativa, care are si experienta si stie foarte bine ce face, are si o diploma si o specializare continua.

Lasă un răspuns