Pielea este un organ foarte sensibil, asa ca te astepti sa ai probleme cu ea de-a lungul vietii. O afectiune frecventa care se manifesta la nivelul pielii este lipomul. E o umflatura sub piele, nu e periculoasa, este formata din tesut gras acumulat. De regula lipoamele apar in zona dintre piele si muschi, nu dor, dar senzatia la palpare e de tesut cauciucat sub piele.
Nu e vorba de cancer, nu produc efecte adverse nedorite local sau in corp cand apar. In afara de tratamente chirurgicale si medicamentoase, in caz de infectare sau de estetica neplacuta, se pot folosi fara probleme si leacuri babesti, tratamente naturiste cu eficienta dovedita asupra lipoamelor.
Dimensiunea lipoamelor variaza, dar ea se incadreaza intre 1-3 cm. In termeni medical, lipoamele sunt formatiuni tomorale benigne, celulele adipoase sunt mature, aparute prin multiplicarea exagerata a acestora. Putem avem un lipom sau mai multe in cele mai neasteptate zone corporale. Uneori putem observa lipoame si la nivelul organelor interne.
Nu avem o simptomatologie tipica pentru lipom, doar cand apare infectia, cand se irita apar si dureri locale. Daca avem lipoame in apropierea nervilor, daca avem zone puternic vascularizate ne asteptam la dureri.
Zonele unde putem avea lipoame sunt spatele, umerii, bratele, fesele, coapsele, dar le avem si pe tesuturile profunde de la umeri sau gambe. Aparitia lor e mai frecventa la pacientii cu varste intre 40 si 60 de ani, dar pot sa isi faca aparitia si la varste mai mici sau mai mari.
Cu o dezvoltare lenta, lipomul are cauze necunoscute cu exactitate. Mostenirea genetica, traumatismele locale, hematoamele, leziunile, toate pot duce la un moment dat la aparitia lipoamelor. Si presiunea cronica locala duce la aparitia de lipoame asimetrice in cele mai multe cazuri. Lipoamele ar putea fi cauzate probabil de modificari in metabolizarea grasimilor, de un nivel al colesterolului si al trigliceridelor mai mare, peste limitele normale, dar si de diabetul tip 2. Lipomul aparut pe fata sau pe orice zone „la vedere” determina deformari si interventiile estetice sunt de dorit. Barbatii se vor confrunta mai frecvent cu lipoame, dar si femeile le vor avea, dar in cazuri mai rare.
Tratamentele clasice pentru lipoame ar fi interventiile chirurgicale pentru taiere si indepartare tesut sau injectii cu steroizi pentru micsorare, dar nu se elimina definitiv asa. Si acasa putem sa amelioram simptomatologia lipoamelor, daca exista, sau sa incercam sa le eliminam fara interventii brutale asupra lor. Iata cateva leacuri babesti eficiente in cazul lipoamelor:
- Otetul de mere-elimina rapid lipoamele, echilibreaza pe loc pH-ul din corp, previne reaparatia sa. Daca vorba de noduli se inmoaie acestia si se reduc ca dimensiune. Se recomanda utilizarea topica, in amestec cu o ceara de albine de calitate, se ung zonele cu lipoame ca sa reducem dimensiunile mai rapid;
- Turmericul-are cantitati mari de curcumina, proprietati antiinflamatorii dovedite si antioxidante, micsoreaza nodulii si lipoamele. Amestecati pudra de turmeric cu 2-3 linguri de ulei seminte in de preferat si aplicati pe lippame, acoperiti bine cu bandaj si repetati procedura zilnic, doar inainte de culcare;
- Uleiul de ricin-are acid ricinoleic contribuie la micsorarea dimensiunii lipoamelor, tesuturilor grase localizate sub piele. Daca depozitele sunt mici, noi leacul din batrani recomandat va functiona cel mai bine. Se aplica local uleiul si se bandajeaza, se lasa peste noapte, se repeta zilnic procedura;
- Usturoi-compusii din usturoi pe baza de sulf reduc dimensiunile lipoamelor. Se foloseste uleiul de usturoi in amestec cu ulei de masline de calitate, se maseaza zona afectata de trei ori pe zi, dupa care se clateste uleiul de pe piele doar dupa ce a trecut o ora de la aplicare;
- Ardeiul Cayenne-ai lipoame reduse ca dimensiuni daca folosesti ardei Cayenne. Capsaicina din el reduce rapid depozitele de grasime de sub piele, imbunatateste si circulatia locala si cea din tot corpul. Crema de capsaicina este aplicata local pe lipoame si zona din jur de cateva ori pe zi si se asteapta cateva minute efectul acesteia asupra pielii;
- Ghimbirul-previne dezvoltarea de lipoame noi si reduce dimensiunile lor. Se maseaza zonele afectate cu ulei de ghimbir de trei ori pe zi. Uleiul e lasat sa actioneze 30 minute si se clateste cu apa calduta zona de aplicare. Se poate consuma si ceai de ghimbir, doua sau trei cani pe zi pentru o actiune si mai puternica la nivel local.