Sistemul reproducator feminin este unul dintre cele mai complexe si mai delicate sisteme din corpul uman. Ovarele si uterul sunt cele mai importante elemente ale acestui sistem vital, asa ca trebuie sa le protejam si sa avem grija de ele toata viata daca vrem urmasi si o activitate sexuala normala.
In anumite cazuri ovarele ajung sa doara si sa ne afecteze viata de zi cu zi. Leacurile babesti pentru durerile de ovare ar putea sa fie o solutie complementara si de moment pentru ameliorarea simptomatologiei asociate.
Ovarele sunt niste glande mici, cu forma ovala, aflate de ambele parti ale uterului. In ovare se produc si se stocheaza ovulele, de care ai nevoie pentru reproducere. Si tot ovarele sunt raspunzatoare de productia de hormoni ce declanseaza ovulatia si menstruatia.
Durerea de ovare este una greu de suportat, apare pe neasteptate si se poate mentine zile bune sau chiar saptamani, variind in intensitate. O vei simti in partea inferiora a abdomenului, sub buric, in zona pelvisului sau in partea inferioara a spatelui. Uneori durerea e localizata la un singur ovar, alteori apare la ambele.
Pe langa durere vei avea febra, scurgeri urat mirositoare din vagin, senzatie de arsura la urinare, durere acuta si sangerare in timpul sexului, sangerari abundente intre menstruatii.
Daca discutam despre durerile de ovare acestea sunt cronice si acute. Durerea cronica e frecventa, dureaza cateva luni, cea acuta apare din senin si dispare la fel de repede precum a aparut.
Cauzele durerilor de ovare sunt multiple si variate. Ovulatia, menstruatia ar putea aduce durerile de ovare, dar in acest caz nu trebuie sa te panichezi. Anumite tipuri de dureri de ovare ar trebui sa te duca imediat la ginecolog sau in camera de garda a celui mai apropiat spital de urgenta. Iata care ar fi tipurile de durere de ovare la care ar trebui sa fii atenta:
Durerea de ovare la ovulatie-apare cand din ovare e eliberat ovulul, e prezenta doar intr-o parte in zona pelvisului, e o durere care nu e asa de pronuntata. Doar un ovar poate sa elibereze un ovul la ovulatie, eliberarile se fac pe rand. Durerea va persista doar cateva zile, iar cand ai trecut de ovulatie nu vei mai avea probleme.
Durerea de ovare la menstruatie-apare in zona din jurul ovarelor inainte si dupa menstruatie. Uterul se contracta pentru a pregati locul pentru o eventuala sarcina si un ovul fecundat.
Durerea de ovare cauzata de chisturile ovariene-chisturile ovariene nu sunt decat niste saculeti plin de lichid, nu sunt cancerosi. Durerea apare atunci cand simptomele se agraveaza si saculetii sunt prea mari.
Durerea de ovare cauzata de endometrioza-se manifesta cand simptomele endometriozei se agraveaza sau sunt la inceput. Testurile care se dezvolta in mod normal in uter ajung sa apara si la nivelul trompelor uterine, ovarelor.
Durerea de ovare cauzata de fibroamele uterine-durerea se manifesta in zona pelvisului, inclusiv in jurul ovarelor, apar si sangerari vaginale puternice, se pierde mult sange.
Durerea de ovare cauzata de boala inflamatorie pelvina (BIP)-durerea e localizata la nivelul abdomenului, sexul e dureros si sangerarile neregulate vor fi o constanta.
Durerea de ovare cauzata de sarcina ectopica-cand sarcina e localizata in afara uterului, in trompele uterine, vei avea dureri severe de ovare, de abdomen, sangerari vaginale abundente.
Durerea de ovare cauzata de tumorile ovariene si cancerul ovarian-durerea e una severa, diferita de cea de la menstruatie, de la ovulatie, simti ca esti si balonata sau te simti plina si nu prea mai poti manca.
Durerea de ovare cauzata de torsiunea ovariana-practic ovarele se rasusesc in jurul ligamentelor ce le tin in locul lor de langa uter. Tratamentele pentru fertilitate mai buna sau infertilitate pot sa creasca riscul aparitiei acestui fenomen. Durerea e severa, apare din senin, se manifesta cu precadere la nivelul ovarelor si in zona pelvisului.
Durerea de ovare cauzata de sindromul restului ovarian (SRO)-apare cand ramane tesut de la operatii de eliminare a ovarelor, a trompelor uterine. Durerile sunt localizate la nivelul pelvisului, apar si cand exista activitate sexuala, dar si la urinari, la defecare.
Durerea de ovare poate fi una suportabila, apare si dispare sau poate fi una care ramane mult timp si e „ascutita”, greu de suportat. Durerile vor fi mai puternice la urinari sau in timpul sexului cu partenerul.
De multe ori durerea de ovare ar putea fi confundata cu durerea de la alte organe din apropierea lor, de exemplu cu durerea de la apendice, de la rinichi, de la intestine. Si da, durerea de ovare s-ar putea sa radieze de la alte organe vitale si sa nu aiba legatura deloc cu ovarul. Apendicita, pietrele la rinichi, infectii ale tractului urinar, constipatia, diverticulita ar putea sa te „pacaleasca” si sa crezi ca ai dureri de ovare, cand in realitate e vorba de o cu totul alta afectiune.
Diagnosticarea durerilor de ovare este deosebit de importanta si trebuie facuta inca din primele stadii ale aparitei lor. Doar medicul ginecolog impreuna cu un chirurg si cu un medic internist ar putea sa iti ofere un diagnostic precis. Se vor recomanda analize de sange, radiografii, ultrasunete, CT sau RMN dupa caz, se va palpa zona ovarelor si a uterului si se va face un examen ginecologic complet, cu analiza istoricului medical si sexual al pacientei.
Pe langa tratamentele medicale cu medicamente de sinteza sau cu interventii chirurgicale complexe poti apela si la leacuri babesti pentru ameliorarea simptomatologiei asociate. Atragem atentia asupra faptului ca leacurile babesti vor fi folosite si administrate doar dupa o consultare cu medicul ginecolog sau internist, medicul de familie, medicul specialist, pentru ca efectelor lor s-ar putea sa nu fie intotdeauna cele asteptate…
Iata care ar fi cele mai eficiente leacuri babesti pentru durerile de ovare:
- Apa calda-poti sa aplici o sticla sau un dispozitiv din cauciuc pe abdomen, in zona durerii de ovare pentru a relaxa musculatura si a scapa si de crampe. In locul sticlelor cu apa calda poti incerca sa aplici pe abdomen si un prosop umed, cald;
- Baie cu sare Epsom-te ajuta sa scapi pe moment de durerile severe si te relaxezi mai usor. Adaugi in cada doua lingurite bune de sare si o lasi sa se dizolve. Vei sta in cada in apa sarata timp de 15-20 de minute;
- Migdale-au mult magneziu, care ajuta in cazul durerilor cronice si crampelor asociate cu durerile de ovare. Se pot introduce in alimentatie si le poti consuma crude de preferat;
- Ceai de musetel-poti sa il bei inainte de culcare, adaugi si miere de albine in el pentru un efect mai bun. Compresele puse pe abdomen cu ceai de musetel ajuta la ameliorarea durerilor de ovare;
- Ghimbir in ceai-amelioreaza durerea, gustul e foarte bun, are si antioxidanti naturali. Se foloseste in cantitati mici in ceai, se poate adauga si lamaie si miere pentru a obtine gustul perfect;
- Turmeric-contine curcumina, are rol antiiflamator si antioxidant. Se poate consuma sub forma de ceai, se amesteca pudra cu apa fierbinte, se adauga si in mancare, se aplica pasta pe zona abdominala pentru reducerea durerii;
- Ulei de ricin-compresele cu ulei de ricin pe abdomen pot ajuta la ameliorarea durerilor ovariene. Este stimulata circulatia sangelui si limba in zona abdominala. Compresele se vor lasa sa actioneze 30-60 minute si trebuie sa fie caldute;
- Ulei esential de lavanda-este analgezic, te ajuta sa te relaxezi. Poti folosi uleiul pentru masarea zonei abdominale, se dilueaza in ulei purtator neaparat inainte de folosire. Este redusa si tensiunea musculara locala;
- Ulei esential de salvie-este antispasmodic natural, analgezic puternic. Se aplica pe abdomen dupa diluare in ulei purtator pentru efecte excelente impotriva durerilor de ovare.