Pana in 2020, in momentul declararii pandemiei de COVID-19, discutia despre anosmie nu era atat de importanta si prea putina lume o cunostea si poate se confruntase cu afectiunea banala peste care ai putea trece usor. Insa de cand cu virusul SARS-CoV-2 si cu a sa simptomatologie violenta si cu modificari frecvente, anosmia a fost dintr-odata in centrul atentiei. Leacurile babesti pot ajuta la ameliorarea simptomatologiei anosmiei, singura conditie fiind diagnosticarea corecta si din timp.
Anosmia este o afectiune comuna, care are ca efect piederea mirosului pe o anumita perioada de timp, partial sau in totalitate. Practic nu poti sa mai detectezi mirosul. De multe ori ramai partial fara miros si temporar atunci cand ai o infectie la sinusuri sau o raceala banala.
E normal sa nu mai ai un miros atat de „fin” si de bun pe masura ce imbatranesti, asa ca dupa 50 de ani te-ai putea astepta la episoade prelungite de anosmie. Si de multe ori anosmia poate fi doar un simptom al unei afectiuni mai grave, o problema la creier, de exemplu.
Mirosirea implica un proces foarte simplu: niste particule foarte mici ajung in nas, unde avem celule olfactive specializate, cu o conexiune directa la creier. Creierul identifica mirosul si imediat stii daca un miros e placut, iti place sau nu, daca trebuie sa stai departe de sursa lui.
Simptomatologia anosmiei se poate manifesta din senin sau poate aparea in timp. Iti pierzi mirosul imediat ce se declanseaza afectiunea sau in timp, in cateva zile sau saptamani. La inceput iti dai seama ca mirosurile sunt un pic diferite, mai ales cele comune, familiare, nu mai sunt asa de puternice. Dupa care incepi incet, incet sa nu mai poti mirosi si identifica deloc aproape niciun miros.
Cauzele anosmiei pot fi multe. De pilda, se discuta despre polipi netratati la timp, despre raceala, gripa, congestie nazala, infectie la sinusuri netratata, despre deviatia de sept, alergii si mai nou despre COVID-19. De altfel, in timpul pandemiei de COVID-19 pierderea mirosului era printre cele mai comune simptome ce anunta infectarea cu SARS-CoV-2.
Dar foarte bine anosmia poate fi cauzata si de boala Alzheimer, tumori cerebrale, scleroza multipla, hipertensiune, sindromul Kallmann, boala Parkinson, sindromul Sjogren, de antibiotice si antihistaminice, de fumat, de obezitate, de diabet, de traume la nivelul capului si al creierului. In cazuri rare oamenii se nasc cu anosmia si atunci vorbim despre anosmie congenitala.
Complicatiile anosmiei sunt multiple: intoxicatie alimentara si otravire, risc crescut de ranire si probleme de la foc, fum, risc crescut de inhalare chimicale sau gaze diverse.
Diagnosticarea anosmiei se va face doar in cabinetul otorinolaringologului, pe intelesul tuturor la ORL. Se va recomanda un test de identificare a mirosurilor, se va analiza si observa mucoasa din interiorul nasului, precum si un RMN, un CT pentru a se vedea daca nu sunt probleme cerebrale.
Urmarile anosmiei trec dincolo de a nu mai putea sa mirosi anumite lucruri si sa te feresti de pericole reale. Nu mai ai nici gust atat de eficient, nu mai poti sa te hranesti asa cum trebuie, sa te bucuri de mancare-si da, mirosul si celulele specializate ajuta foarte mult la perceperea corecta a gustului alimentelor, ingredientelor. Papilele gustative de pe limba noastra detecteaza doar gustul, daca ceva e dulce, sarat, amar, acru. Se ajunge rapid la pierdere in greutate, la depresie odata ce nu mai poti manca si nu mai simti gustul la nimic, totul pare din carton.
Dincolo de tratamente cu medicamente de sinteza poti incerca si leacuri babesti cu ingrediente naturale, eficiente si cu efecte dovedite. Iata care sunt cele mai bune leacuri babesti naturale pentru anosmie:
- Ulei de ricin-se reduce inflamatia locala, care ar putea afecta si ea perceptia corecta cand vine vorba de miros. Se adauga o picatura de ulei de ricin diluat in fiecare nara, de doua ori pe zi. De preferat ca uleiul de ricin sa nu fie concentrat si sa se foloseasca doar cantitati recomandate, foarte mici;
- Usturoi-are efecte antiinflamatoare si antiseptice puternice, se poate folosi fara probleme pentru a combate si raceala, a ameliora simptomatologia comuna. Se iau doi sau trei catei de usturoi, se zdrobesc si se pun intr-o cana cu apa, se fierb si lichidul rezultat se va bea de doua ori pe zi, dupa racirea completa;
- Lamaie si miere de albine-ambele au miros puternic, mierea este si antiseptica si antiinflamatoare. Se adauga doua sau trei picaturi de lamaie si miere in apa calduta, se bea lichidul imediat, mirosul puternic de lamaie va ajuta la revenirea mirosului;
- Ghimbir-are aroma puternica, poate avea si rol antiinflamator. Se pot mesteca bucatele de ghimbir sau se poate pregati un ceai de ghimbir cu lamaie;
- Menta-are efecte antiinflamatoare si antiseptice puternice si te ajuta sa iti recapeti mirosul. Se adauga cateva frunze de menta in apa si se fierb, se raceste solutia, se adauga si miere de albine si se bea imediat. Mirosul puternic de menta te va ajuta cu siguranta sa ai din nou un miros perfect;
- Cafea-are miros puternic, poate ajuta la recapatarea mirosului, alaturi de trandafir, vanilie;
- Apa cu sare-e buna pentru irigarea nasului, curata mucoasa, sinusurile rapid si ajuta la reaparitia mirosului;
- Lamaie, portocale, unt de arahide, rozmarin, scortisoara mirosite zilnic-da, poate fi si atat de simplu. Doar mirosi aceste ingrediente o data sau de doua ori pe zi, timp de secunde pana la 2 minute;
- Ulei de eucalipt-are proprietati antiinflamatoare, mucolitice, te scapa de infectiile respiratorii si de cele ce au afectat si nasul si mirosul. Se adauga o picatura de ulei intr-un recipient cu apa calda si se inhaleaza aburul rezultat timp de 10-15 minute, capul va fi acoperit cu un prosop pentru eficienta maxima a metodei. Se repeta procedeul o data sau de doua ori pe zi.
Un aspect important de notat cand incerci sa iti recapeti mirosul: unii pacienti pot sa experimenteze arome, mirosuri false care nu prea seamana cu mirosul real pe care trebuie sa il percepi. Afectiunea poarta numele de parosmie, este temporara, dureaza doar cateva zile si dispare in timp. La nivelul manifestarilor clinici, parosmia este recunoscuta usor prin aparitia unei perceptii false de mirosuri neplacute, uneori intepatoare de peste, sulf sau de ceva „ars”.