Ti s-a intamplat de multe ori sa ai ceara prea multa in urechi si sa se formeze dopurile suparatoare si foarte periculoase pentru auz. Ceara in exces si dopurile de ceara care reapar la anumite perioade daca nu stim sa ne ingrijim si protejam si urechea, ca oricare alt organ extern, pot fi tratate usor cu leacuri naturiste, foarte eficiente si usor de aplicat local.

Ceara din urechile noastre este produsa de niste glande micute din canalul urechii pentru a proteja interiorul si a oferi o igiena cat mai buna a urechilor. Glandele sunt cele sebacee care secreta sebum pentru lubrifiere si hidratare si glandele ceruminoase, un fel de glande folosite la transpiratie, dar modificate, care secreta peptide si proteine antimicrobiene pentru o protectie perfecta a urechii.

Asadar ceara din urechi contine sebum, keratina, colesterol, acizi grasi, saturati, nesaturati, scualena, esteri de ceara, esteri alcoolici. Cearea poate avea foarte multe culori, de la clasicul galben, portocaliu la alb mai inchis, maro deschis, maro-negru. Cand ceara e verde, neagra taciune, maro cu puncte, dungi rosii vei merge de urgenta la medic, e vorba despre o infectie sau alte probleme interne ale urechilor.

Se discuta despre doua tipuri de ceara, uscata si umeda. Ce fel de ceara avem depinde mult de genetica, ce varianta a genei ABCC11 avem. Ceara umeda este mai comuna, o vedem le europeni, africani, in vreme ce o ceara uscata apare mai ales la asiaticii din est, la cei care au stramosi, rude acolo.

Si ce face pana la urma ceara de urechi? Protejeaza canalul urechii de apa, transporta celulele moarte si alte resturi organice in afara urechii, nu permite murdariei si prafului sa intre in ureche, tine urechea hidratata, nu se usuca interiorul canalului, ne fereste mereu de infectii fungice si de bacterii, virusuri, microbi.

Ceara in exces e o mare problema pentru ca poate bloca canalul auditiv si apare si o presiune uriasa la interior. De ce apar dopurile de urechi? De la traume, de la cicatrice, tesuturi cicatrizate, de la ceara secretata in exces. Stii ca ai ceara in urechi prea mare si dop cand apar dureri de urechi, cand auzi un tiuit, cand ai senzatia de mancarime, mirosuri neplacute din urechi, stare de rau, ameteala, tuse, iti pierzi partial auzul, nu mai auzi bine aproape deloc.

De cele mai multe ori nu e nevoie sa scoti toata ceara din urechi, urechea se curata singura, nu se vor folosi betisoare de urechi, pentru ca se va impinge ceara spre fundul urechii si sansele sa nu mai auzi bine sunt mari.

Ceara in exces si dopurile de ceara apar adesea de la protezele auditive, purtarea permanenta, de la casti de urechi, de la prea mult par in urechi, la intrarea in urechi, de la eczeme, folosirea de betisoare de urechi in exces. Varsta, persoanele peste 55 de ani, dizabilitati de dezvoltare, canal auditiv cu probleme de dezvoltare, de constructie ar putea sa incurajeze acumularea de ceara in exces si dopurile de ceara.

Diagnosticarea problemelor cu dopurile de ceara in urechi are loc la ORL-ist, se va folosi un otoscop pentru a se observa interiorul urechii.

Pe langa tratamentele clasice cu picaturi si medicamente se pot folosi si leacuri babesti foarte eficiente si usor de utilizat si acasa. Iata care ar fi cele mai eficiente:

  • Ulei-inmoaie dopul de ceara si favorizeaza eliminarea sa. Se foloseste ulei mineral in general, se introduce o picatura, doua in ureche, se asteapta 2 ore, timp in care urechea va elimina ceara in exces sau dopul;
  • Bicarbonat de sodiu-se dizolva in apa, se pune in ureche usor cu o pipeta ca sa se elimine rapid ceara in exces;
  • Apa calduta-da, si banala apa curata, fiarta inainte, racita, se foloseste o pompita si se umple canalul auditiv, dupa care se sta pe o parte ca sa se elimine apa si ceara in exces, cu un prosop sub ureche;
  • Glicerina-lubrifiaza ceara si dopul de ceara, dizolva ceara, o face sa fie mai moale. Se pun in urechi cateva picaturi si se asteapta rezultatul, cu urechea in jos, pe un prosop;
  • Ulei de cocos-are acizi grasi, seamana cu sebumul structural, ceara va absobi uleiul si va fi eliminata mai usor;
  • Ulei migdale-e lubrifiant natural, inmoaie ceara si o elimina rapid, se folosesc doar doua sau trei picaturi, se incalzeste putin uleiul, sa nu fie rece;
  • Apa cu sare-se dizolva 9 g sare in apa si se pune in urechi, cateva picaturi doar;
  • Parafina-uleiul de parafina inmoaie si el ceara si asista la eliminarea sa pe cale naturala;
  • Ulei de usturoi-contine alicina, un compus care elimina bacterile si trateaza infectiile urechii. Se pun doua sau trei picaturi de ulei incalzit si se asteapta rezultatul cateva minute, in ultima parte a asteptarii se sta cu urechea pe un prosop ca sa se incurajeze eliminarea excesului de ceara;
  • Ulei de masline-inmoaie si lubrifiaza ceara intarita, se elimina rapid asa, are si actiune antibacteriana naturala puternica;
  • Otet de mere-are proprietati antibacteriene, antifungice, previne infectia la nivelul canalului auditiv. Se va dilua mereu in apa, cateva picaturi de otet de mere se pun in apa si dupa ce se amesteca bine se poate pune substanta in urechi, doar cateva picaturi, urmand sa se repete procedura la interval de cateva ore pentru rezultate excelente, fara a se face excese in uzul substantei preparate acasa;
  • Ulei din arbore de ceai-se adauga cinci picaturi ulei arbore de ceai la o cana de apa fiarta. Se lasa 10 minute si se pune in urechea cu probleme, doar cateva picaturi per sesiune. Se repeta procedura o data la doua sau trei zile pana la eliminarea excesului de ceara. Daca sunt leziuni in ureche nu se va folosi acest ulei pentru ca veti avea dureri foarte mari de la el.

Lasă un răspuns