Cele mai multe infectii ale corpului uman apar din cauza unor virusuri sau a unor bacterii. Virusurile si bacteriile ajunse in organismul nostru provoaca o infectie virala sau una bacteriana. De regula stim ca suntem infectati atunci cand apare si o simptomatologie tipica pentru astfel de infectii. Diferentele dintre infectiile virale si cele bacteriene pot fi depistate doar cu ajutorul unor analize sau in urma unei vizite la medicul specialist.
De-a lungul vietii noastre ne infectam de zeci de ori, fara sa ne dam seama. De ce? Pentru ca virusurile si bacteriile sunt atat de mici incat nu avem cum sa ne ferim de ele. Odata ce au patruns in organism, si virusurile, si bacteriile, provoaca efecte nedorite si „ataca” celulele, se inmultesc imediat ce au reusit sa ajunga in celule.
Ca sa intelegem care e diferenta intre infectia virala si cea bacteriana trebuie sa stim sa diferentiem un virus de o bacterie. Virusul este un agent patogen care nu poate fi detectat la microscopul optic obisnuit, nu se poate autoreproduce, folosind celula in care a intrat pentru multiplicare. Un virus provoaca o boala infectioasa, viroza. Virusurile vor determina aparitia unor infectii cu un grad diferit de severitate in anumite zone anatomice-aparat respirator, celulele hepatice, celule hematopoietice.
De cealalta parte avem bacteriile, care sunt microorganisme procariote, au forme diferite, sferica, spiralata sau alungita uneori si lungimi de cativa micrometri, si se gasesc peste tot in jurul nostru. Bacteriile se multiplica si se reproduc prin diviziune, in vreme ce virusurile invadeaza celulele vulnerabile si determina o multiplicare haotica si excesiva, greu de controlat. Spre deosebire de virusuri, bacteriile se reproduc si supravietuiesc fara probleme in conditii de mediu diverse.
La infectiile virale, provocate de virusuri, antibioticele nu au niciun efect, nu se recomanda. In schimb la infectiile bacteriene antibioticele sunt foarte eficiente si se recomanda administrarea lor sub atenta supraveghere a medicilor. Inainte de administrarea oricarui tratament se stabileste clar ce a provocat infectia, virus sau bacterie.
Si infectia virala, si cea bacteriana se transmit prin tuse sau contact direct cu o persoana infectata, prin stranut fara protectie, prin mancarea contaminata, prin atingerea suprafetelor deja contaminte, contact cu animale deja infectate. Infectiile aparute in urma patrunderii acestor microorganisme in corp pot fi acute, latente sau cronice, pe termen lung.
Ambele infectii au simptomatologii foarte asemanatoare, printre cele mai comune manifestari clinice numarandu-se febra, stranutul si congestia sau obstructia nazala ori tusea, durerile, greata si varsaturi, crampe musculare.
Cum le diferentiem corect? Avem infectii virale atunci cand tusim, avem rinoree, obstructie nazala-infectie respiratorie. Cand avem febra pe mai multe zile, patru-sase sau chiar sapte-opt zile stim ca e vorba de infectie bacteriana, la fel si atunci cand avem dureri pe fondul inflamatiilor locale. Infectia virala nu mai pune probleme dupa cinci sau sapte zile daca nu avem tratament antiinflamator, iar infectiile bacteriene sunt mult mai grave daca nu avem tratament corect cu antibiotice.
Daca simptomatologia asociata nu este una relevanta se poate apela la analize de laborator pentru a stabili daca infectarea a fost produsa de un virus sau de o bacterie-aici putem solicita hemocultura, urocultura sau coprocultura si exudatul faringian.