Toata lumea a avut la un moment dat in viata rinoree sau nas care curge si secretii multe care par sa apara din senin si sa dispara foarte greu. Culoarea secretiilot variaza, perioada in care ne curge nasul variaza si ea, cauzele sunt diferite. Doar ca, uneori, rinoreea se poate prelungi pe toata durata anului, asta desi nu suferim de o anumita afectiune si nu avem raceala sau gripa, alergii. De ce ajungem sa avem nas infundat si care curge mereu in toate sezoanele pana la urma?
Rinoreea apare frecvent atunci cand creste productia de mucus nazal. Cauzele nasului infundat si care curge mereu pot fi multe, insa de cele mai multe ori se inflameaza tesutul nazal, ceea ce, in termeni medicali, poarta numele de rinita. Secretiile prea multe acumulate nu au unde se duce si curg din nas sau se duc pe gat sau putem avea ambele tipuri de „circulatie” a secretilor in acelasi timp. Rinoreea e de fapt termenul cel mai potrivit pentru nasul care curge si secretiile sunt fluide, incolore.
Cele mai frecvente cauze ale rinoreei pe tot parcursul anului ar putea fi alergiile, rinitele alergice sunt cele care aduc senzatia neplacuta de nas care curge si nu ai ce sa ii faci, sistemul imunitar reactioneaza puternic la factori obisnuiti din mediu si nasul curge neincetat din cauza inflamatiei existente in interior. Rinitele alergice vin cu stranut puternic si repetat, congestie nazala, mancarimi la nas gura, ochi, gat, ochi care curg mereu, pleoape umflate, tuse, iritabilitate crescuta la copii.
Daca nu exista alergenii care duc la inflamatiile nazale, din interior, avem rinite non-alergice. De regula, discutam despre rinite alergice atunci cand avem o circulatia a sangelui mai intensa la nivelul nasului, de unde si inflamatiile tesutului din nas tipice rinitelor alergice. De ce apar aceste rinite? Nu se stie clar, dar ar putea fi vorba de consumul de mancaruri prea picante, prea fierbinti, de alcool in exces, de medicamente cu efecte secundare, de pilda ibuprofen, aspirina, antidepresive, decongestionante nazale folosite in exces.
Si iritanti diferiti determina aparitia rinitelor non-alergice-fum de tigara, poluare, praf, subsante chimice din aer, fum, parfumuri. Schimbarile bruste de temperatura din aer ar putea duce si ele la rinoree si rinite non-alergice, fluctualiile hormonale sunt de luat in seama si ele-mai ales cele aparute in sarcina, in al treilea trimestru, la menstruatie, cand sunt probleme cu tiroida, hipotiroidism prezent.
Interesant este ca si stresul poate determina frecvent rinite non-alergice, atunci cand e la un nivel mult prea mare.
Cand se discuta despre infectii virale avem de asemenea rinoree, rinite, pentru ca productia mare de mucus are un scop precis: sa „captureze” virusul si sa il dea afara. La raceli si gripa vom vedea nas care curge si toate simptomele tipice rinitelor. Racelile vor determina 10-14 zile de nas care curge, gripa va duce la 4-7 zile de nas care curge.
Polipii neoperati la timp si inflamati peste masura ar putea fi pusi pe lista de cauze ale nasului care tot curge mereu, cat e anul de lung.
Daca rinita obisnuita determina o curgere momentana, periodica a nasului, in cazul rinitelor cronice determina un nas iritat mereu, inflamat care tot curge fara sa se opreasca vreodata in timpul celor 12 luni din an. Simptomatologia persista desi se iau medicamente pentru rinita. Rinitele alergice, refluxul de acid gastric, rinitele vasomotorii-apar reactii necontrolate puternice din partea creierului si din partea nasului la factori din mediu obisnuiti, poluare, are rece, mancaruri condimentate, exercitii.
Rinoreea cronica ar putea avea si mai multe cauze mai putin cunoscute: sinuzita cronica, care dureaza pana la 12 saptamani si presupune inflamatii la nivelul sinusurilor si la nivelul nasului, in interior, contraceptivele, Beta-blocantele, mirosurile puternice, presiunea atmosferica, vegetatiile adenoidale de la nivelul gatului, nasului, scurgeri de lichid cerebrospinal-se poate ajunge si la meningite daca nu se descopera la timp scurgerea-, tumorile sinusale-rinoreea afecteaza doar o nara, o partea a nasului, si e insotita de durere de cap, dureri generale, sangerari.
Ce ai de facut pentru a opri nasul care curge tot timpul si te dispera la un moment dat? Primul pas este sa mergi la medic pentru un consult de specialitate. Se vor prescrie medicamente dupa analize de sange si observatii clinice, spray-uri nazale, histaminice orale, substante pentru irigarea nasului. Vei merge si la specialistul ORL ca sa fii consultat si sa se vada clar ce se intampla cu sinusurile si cu interiorul nasului. Se vor prescrie si de aici tratamente, medicamente, testari pentru alergie se vor face daca rinita cronica este suspecta. Se va ajunge si la operatie daca rinita cronica tot nu cedeaza. Terapia tip crioterapie, cea cu radiofrecventa ar putea ajuta la rinitile non-alergice. In cazul operatiilor se va interveni doar asupra nervului care determina producatia in exces de mucus la nivel nazal.
Ajuta mult antihistaminicele, decongestionantele nazale puternice pe baza de plante, apa de mare, corticosteroizii intranazali. Consumati multa apa, ca sa eliminati mai usor mucusul din nas, folositi umidificatoare de aer, evitati orice fel de factori declansatori, suflati nasul cat mai frecvent cand aveti rinite, rinoree, dar nu suflati foarte tare.
Important este sa mergeti la medic inca de la primele semne de rinita cronica sau non-alergica si sa va testati, sa depistati imediat ce se intampla ca sa interveniti pentru a rezolva problema nasului care curge tot anul.
Nu treceti peste simptomatologie pentru ca pare banala. Luati totul in serios pentru ca netratarea rinitelor si rinoreei poate duce la complicatii si probleme si mai mari cu respiratia sau cu sinusurile, gatul, somnul etc.