Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat mai multe tipuri de virusuri ca fiind „de ingrijorare”. Recent, pe lista lunga de astfel de virusuri a intrat si Nipah, un virus care ridica multe semne de intrebare in privinta gestionarii unei posibile epidemii sau pandemii pentru zona India si pentru intreaga planeta.
Din fericire, virusul Nipah nu se transmite ca alte tipuri de virusuri, are rata de infectare mai scazuta, cam o persoana poate infecta la randul ei o singura persoana, insa apar rar si niste indivizi care pot infecta o multime de alte persoane.
De fiecare data cand un virus infecteaza o persoana, virusul se afla intr-un mediu in care e nevoie de adaptare si de gasirea unei modalitati de transmitere de la o persoana la alta. Virusul Nipah provoaca decesul la 70% din infectari, deci daca apare o pandemie vom avea cea mai grava criza sanitara din istorie, dupa pandemia de COVID-19.
Virusul Nipah este un virus zoonotic, se transmite de la animale la om si se poate transmite foarte usor si prin mancare contaminata sau direct intre indivizi. Odata infectat, pacientul cu virusul Nipah in organism poate fi asimptomatic, dar poate avea si encefalite fatale, probleme respiratorii grave. La animale, porci, de exemplu, virusul Nipah produce boli severe, de unde si pierderi foarte mari pentru fermieri.
Desi virusul Nipah a cauzat doar cateva epidemii in Asia, pe o arie restransa, el reuseste sa infecteze foarte multe animale si sa provoace afectiuni severe si moarte la om, de unde si ingrijorarea serioasa in privinta sa. Prima data am aflat de acest virus periculos in 1999, in timpul unei epidemii manifestate la porcii din ferme, in Malaezia. In 2001 am avut o aparitie a aceluiasi virus in Bangladesh si de atunci tot apar epidemii anuale acolo. In estul Indiei acelasi scenariu, epidemii localizate anual. Si alte regiuni ar putea fi la risc si am putea avea infectari multiple pentru ca exista rezervoare naturale ale virusului, specii de lilieci iarasi, ca la SARS-CoV-2, in tari precum Ghana, Indonezia, Madagascar, Cambodgia, Filipine, Thailanda.
Primele infectari la om cu virusul Nipah, aparute in Malaezia, au fost dupa contactul direct cu porcii infectati sau cu tesuturile lor. In Bangladesh si India, infectarile au aparut dupa consumul de fructe si produse din fructe contaminate deja urina si saliva de la lilieci de fructe.
Transmiterea de la om la om a fost posibila doar in familii si in cazul asistentilor medicali, medicilor care veneau in contact direct cu pacientul infectat. Secretiile si excrementele oamenilor au fost vectori de transmitere a virusului, la contactul direct cu ele aveam si infectarea imediata.
Simptomatologia infectarii cu Nipah seamana mult cu simptomatologia de la SARS-CoV-2. Incepe febra mare, dureri de cap, dureri musculare, stare de greata, varsaturi, dureri in gat. La virusul Nipah lesinam, apar simptome neurologice grave, encefalite acute, de multe ori fatale pentru organisme slabite. Plus ca pacientul cu virusul Nipah are si pneumonie, probleme respiratorii severe, cum am vazut deja, iar intr-un final se ajunge la coma de la encefalita agravata.
Perioada de incubatie e mai mare la acest virus, 4-14 zile, dar au fost raportate cazuri cu incubatie de 45 de zile. Cei care supravietuiesc totusi si scapa de efectele encefalitelor acute raman cu sechele neurologice pe viata-crize, schimbari frecvente ale personalitatii.
Pentru ca avem simptomatologie atat de comuna se folosesc testele RT-PCR si detectie a anticorpilor cu testare ELISA. Se mai poate ajunge la un rezultat corect cu un test PCR simplu si cu izolarea virusului, materialului sau genetic prin cultura de celule.
Deci avem pana acum doua tulpini ale virusului Nipah, una din Malaezia, 1999 si alta din Bangladesh, ambele periculoase si cu potential urias asa determine oricand o pandemie si mai grava decat cea generata de SARS-CoV-2, noul coronavirus.
Rata de supravietuire e ingrijorator de mica. In 2018, in Kerala, unde a aparut prima data virusul Nipah dupa multa vreme, am avut doi supravietuitori din 19 pacienti infectati. In 2019, un pacient de 23 de ani infectat a supravietuit, insa a fost izolat complet ca sa se evite raspandirea virusului si la alti indivizi. Virusul Nipah are o manifestare destul de ciudata. Cand ai deja simptome si iti dai seama ca esti infectat, descoperi ca esti infectat, poti sa infectezi rapid si pe altii….
Se incearca si in acest caz crearea unor vaccinuri impotriva viruslui Nipah, unele variante au avut deja rezultate bune la animale, dar nu au fost facute teste complexe si pe oameni. Exista totusi si un medicament numit M 102.4, dezvoltat de un anume Christopher C. Broder, profesor de imunologie si de microbiologie la Uniformed Services University of the Health Sciences din Maryland. La baza lui se afla un anticorp monoclonal care se poate atasa de proteine din virusul Nipah si il poate neutraliza, devine ineficient si nu poate infecta gazda. Testele initiale pe oameni au fost un real succes, cel putin in faza I de testari clinice pe oameni.