In timpul meselor sau dupa ele apare o senzatie neplacuta la nivelul abdominal, durere sau arsuri greu de controlat in partea superioara a stomacului. Dispepsia sau indigestia este numele unei simptomatologii si nu a unei boli, se manifesta si prin senzatia de stomac plin, de satietate aparuta prea curand. Putem avea indigestie din cand in cand sau zilnic.
De regula indigestia este un semn clar al unei boli a sistemului digestiv, de la reflux gastroesofagian pana la ulcer. Un tratament adecvat administrat cat mai rapid ar putea face diferenta intre o viata de cosmar si una fara niciun fel de probleme in timpul meselor sau dupa ele…
Indigestiile apar la orice varsta, trec la fel de repede cum au venit si se pot manifesta cu o severitate variabila. Simptomatologia comuna include senzatie de balonare, gaze intestinale, „ragaieli”, greata si varsaturi, gust „acid” in gura, sunete ciudate la nivelul stomacului. Daca mai apare si stresul simptomele se inrautatesc. Si inghititul de aer in timpul meselor, prea mult, duce la probleme cu stomacul si la senzatie de prea plin.
Cancerul de stomac, ulcerul, gastropareza, infectiile stomacale, sindromul colonului iritabil, pancreatita, iata doar cateva exemple de boli care pot cauza aparitia indigestiilor. Lor li se adauga aspirina, contraceptivele, antibioticele, medicamentele bazate pe steroizi, mancatul prea rapid si prea mult, grasimile prea multe in mancare, alcoolul, oboseala cronica.
Femeile insarcinate au indigestii frecvente pana nasc, din cauza hormonilor sau a relaxarii musculaturii din zona tractului digestiv, din cauza presiunii puse de bebelus asupra stomacului mamei.
O indigestie e usor de depistat prin teste de sange specifice, prin radiografii, prin endoscopii. Odata stabilite cauzele si afectiunea se poate trece si la tratamente. Indigestia dispare de la sine, dar daca se inrautatesc simptomele e bine sa ne prezentam imediat la medic.
Se vor recomanda medicamente pentru calmarea sistemului digestiv si pentru o digestie cat mai usoara, se vor face schimbari de alimentatie, se va prescrie un regim alimentar adecvat, se vor administra antiacide si alte medicamente pentru o digestie cat mai eficienta.
Antibioticele care ar putea trata infectiile cu Helicobacter Pylori, medicamente pentru arsuri stomacale tip PPI, de exemplu Omeprazol, medicamente pentru eliberarea rapida a stomacului sunt si ele pe lista de medicamente indicate in caz de indigestie care nu trece de la sine.
Micile schimbari sunt importante de asemenea. Nu manca cu gura deschisa, nu bea apa in timpul meselor, nu manca noaptea tarziu, evita mancarurile prea condimentate, picante, grase, prajite, rosiile si tot ce e acid.