Cum ar fi sa poti sa te folosesti de natura si de tot ce ofera ea ca sa te simti mai bine si sa eviti unele boli comune? Ar fi ceva extraordinar si, probabil, destul de greu de obtinut. In realitate este mai simplu decat ti-ai inchipuit vreodata. Naturoterapia este un tip de medicina alternativa si o stiinta care se bazeaza 100% pe sisteme naturale, organice de detoxifiere a organismului sau de nutritie corecta. Prin intermediul sau se regenereaza mai rapid tesuturi si se vindeca organismul in timp record.
Natura ne ofera o multime de beneficii. Putem sa ne bucuram de aer curat, de zone numai bune de plimbare, de o relaxare meritata in natura dupa saptamani de munca. Dar natura nu se opreste aici. Ea ne poate ajuta sa ne vindecam mai usor sau sa prevenim anumite boli. Aici intra in joc naturoterapia. Farmacistii naturopati se folosesc de natura, de diverse remedii naturale si de terapii eficiente pentru a reda starea de bine pacientilor care au incredere in ei.
Ideea este una simpla: ajutam corpul sa se refaca singur, ajutam sistemul imunitar sa isi faca treaba asa cum stie el mai bine. In naturoterapie sunt incluse masajul, acupunctura, exercitiile, sfaturile legate de nutritie, folosirea unor ierburi diverse.
Spre deosebire de un medic, un adept al naturopatiei isi doreste sa trateze intreaga persoana, minte, trup, spirit. Se trateaza cauzele reale ale afectiunilor si nu doar simptomele. Doctorii specializati in naturopatie vor petrece pana la doua ore examinand pacientii cu mare atentie. Se vor adresa intrebari legate de istoricul medical, de nivelul de stres, de stilul de viata. Se cer si analize uneori.
La final se stabileste un plan de interventie pentru vindecare. Se pune accent pe preventie, pe educatie sanitara si pe diete, exercitii tipice, sfaturi pentru managementul stresului.
Trei tipuri de practicanti ai naturoterapiei te pot ajuta oricand ai nevoie.
- Medici specializati in naturopatie. Au deja patru ani de medicina, de practica, sunt specializati si au terminat studii de specialitate. Au studiat si nutritie, psihologie, terapii complementare, au licenta luata si fac mereu cursuri de specializare;
- Neuropati traditionali. Nu au o scoala terminata, cursuri de specialitate, nu au licenta. Se bazeaza pe experienta, pe practica, educatia lor variaza. Dar rezultatele lor pot fi la fel de bune precum ale unor medici cu diploma;
- Medici care au cursuri facute in naturopatie. Unii doctori, dentisti, asistente au cursuri facute in medicina naturopata. Ei pot sa ofere consiliere si sa ajute la vindecare atat cat pot, dar nu se compara serviciile oferite cu unele de la un medic cu diploma in naturopatie.
Ce poate ameliora naturopatia?
- Alergiile;
- Durerile de cap;
- Probleme de fertilitate:
- Probleme digestive;
- Obezitate;
- Dezechilibre hormonale;
- Oboseala cronica.
Nu trebuie sa fii neaparat bolnav ca sa incerci naturopatia. Nu te baza pe ea cand ai urgente sau cand ai afectiuni ce necesita spitalizare. Naturopatia nu inlocuieste niciodata medicina clasica.