femeie batrana

Toata lumea imbatraneste. Din momentul in care te-ai nascut organismul uman intra intr-un ciclu firesc care va conduce la o imbatranire treptata. Fiecare imbatraneste in ritmul sau, unii ajung sa cunoasca primele semne ale imbatranirii mai devreme, altii mai tarziu.

Insa cum anume are loc aceasta imbatranire si de unde porneste tot acest proces atat de neplacut, dar atat de firesc pentru orice organism?

Sunt ani buni de cand oamenii de stiinta incearca sa descopere si sa inteleaga mai bine procesul de imbatranire. Pana la o anumita varsta totul functioneaza cum trebuie in organism, avem energie si aratam foarte bine. Dar la un moment dat se produce un declic in corpul nostru si, incepand cu o anumita varsta, in general 50+ ani vedem semnele clare ale imbatranirii noastre. Si mai rau este ca nu o putem opri, procesul de imbatranire este unul natural si ireversibil.

Cum incepe imbatranirea in interiorul organismului uman? Desi am putea crede ca la nivel celular observam primele schimbari, acestea sunt mult mai profunde si mai complexe si se manifesta chiar la nivel genetic, in interiorul ADN-ului nostru. Iata cateva semne clare care explica procesul de imbatranire.

  1. Apar erori in ADN-de multe ori, cand are loc replicarea la nivelul ADN-ului uman, codul s-ar putea sa nu fie copiat in mod corect, apar erori care nu prea mai pot fi remediate. Erorile nu sunt prinse si refacute de mecanismul care repara ADN-ul si pe care il avem cu totii in organism. Si cand se aduna multe erori celulele nu mai functioneaza corect, uneori devin si canceroase. Imbatranirea e o urmare fireasca a acestor erori care se tot aduna la nivel celular, sunt de parere oamenii de stiinta;
  2. Expresia genelor umane este una atipica. Unele parti din ADN sunt citite si transformate in trasaturi fizice. Moderarea epigenetica este cea care asigura o diferenta intre celulele din piele si cele din creier, de exemplu. Insa pe masura ce apare imbatranirea expresia geneleor este gresita de multe ori, de multe ori nu se mai ajunge la o moderare genetica realizata in mod corect. Unele proteine legate de ADN nu se mai fabrica, altele care sunt daunatoare apar din senin. Si cu cat sunt mai multe astfel de greseli, cu atat imbatranim mai repede si vedem semnele clare ale batranetii;
  3. Proteinele devin mai putin stabile si nu mai au roluri atat de bine definite. In fiecare celule avem proteine produse in mod constant si ele controleaza orice functie din interiorul celulei. Proteinele trebuie sa fie reciclate periodic intrucat nu mai sunt eficiente. Odata cu imbatranirea proteinele vechi nu mai sunt eliminate. Ele devin toxice si se acumuleaza in diverse parti ale corpului-de exemplu, boala Alzheimer este produsa de o acumulare de proteine care nu trebuia sa aiba loc, proteine nocive pentru creier, lipsite de eficienta.

Lasă un răspuns