De multe ori am observat in oglinda ca membrana din jurul ochiului incepe sa se irite si sa fie mai rosie decat in mod obisnuit. E semn clar ca ne confruntam cu o afectiune destul de periculoasa, conjunctivita. Conjunctivita este o inflamatie sau o infectare a conjunctivei care acopera partea alba a globului ocular. Cand se inflameaza, vasele de sange din conjunctiva devin mai vizibile, albul ochiului pare mai roziu si sangerand.
Conjunctivita este cauzata adesea de o infectie bacteriana sau virala, dar poate fi si un raspuns firesc la o reactie alergica. Nu afecteaza neaparat vederea, dar da o senzatie neplacuta la nivelul ochilor. E bine de stiu ca o astfel de afectiune este contagioasa, deci nu trebuie sa imprumutam obiecte de igiena si de ingrijire care au contact direct si permanent cu ochii.
Simptomatologia conjunctivitei e clara. Roseata la ambii ochi, la nivelul conjunctivei, senzatie de mancarime la unul sau la amandoi ochii, senzatia de nisip in ochi, cruste formate din cauza unor scurgeri ce apar pe timpul noptii si care ne impiedica sa deschidem ochii dimineata urmatoare. Ochii „curgatori” si iritatia permanenta, neplacerea care apare chiar si la clipit sau cand umblam pe afara, prin aer, completeaza tabloul de simptome asociate conjunctivitei.
E obligatoriu sa mergem la un medic oftalmolog cand avem toate aceste simptome pentru diagnosticare si tratamente corespunzatoare, de cele mai multe ori cu o serie de creme si picaturi speciale. Multe afectiuni pot cauza conjunctivita, insotita de dureri, de senzatia ca e ceva blocat in ochi, de vedere in ceata si de sensibilitate la lumina. Daca porti si lentile de contact trebuie sa nu le mai porti pana la un diagnostic corect si la primirea unui tratament.
Cauze. Cele mai multe cazuri de conjunctivita sunt cauzate de adenovirus, insa ele pot sa apa si din cauza virusului herpes simplex, din cauza virusului care provoaca varicela si zona zoster. Chiar si SARS-CoV-2 poate sa provoace, uneori, conjunctivite destul de urate. Conjunctivitele virale si bacteriene apar impreuna cu raceli, simptome asociate infectiilor respiratorii. Lentilele de contact care nu au fost igienizate corect duc la aparitia conjunctivitei bacteriene.
Conjunctivitele alergice pot fi generate de contactul ochilor cu polenul din aer. Ca raspuns la alergeni corpul uman produce un anticorp numit imunoglobulina E. Se secreta imediat substante inflamatorii la nivelul ochilor, la nivelul conjunctivitei si apare si reactia fireasca de roseata la nivelul conjunctivei.
Cum prevenim conjunctivitele? Nu ne atingem ochii cu mainile murdare, ne spalam pe maini mai des, folosim doar prosoape curate de fata si servete, nu luam de la altcineva servete, prosoape, nu le dam nici pe ale noastre sotului, partenerei. Fetele de perna se schimba cat de des posibil, cosmeticile de ochi se arunca imediat ce am aflat ca avem conjunctivita, nu le dam si altcuiva.
Contagiozitatea conjunctivitelor nu este atat de mare, asa ca te poti intoarce la scoala, munca dupa diagnosticare, doar sa fii atent la igiena foarte stricta. Si cel mai important: sa nu iti atingi niciodata ochii cu mainile nespalate. Atat, si viata merge inainte.