bulimia nervosa bolnav

Tulburarile de alimentatie sunt deja o constanta a secolului 21. Multe dintre ele au cauze nervoase, urmarile lor sunt extrem de grave daca nu sunt tratate si diagnosticate la timp. Una dintre cele mai complicate tipuri de tulburare alimentara este bulimia nervoasa, sau mai simplu bulimia. Pacientii care sufera de bulimie ajung sa manance cantitati enorme de mancare, nu mai se pot controla atunci cand incep sa manance si parca nu mai termina niciodata, satietatea nu mai functioneaza deloc.

Dupa ce au prea multe calorii incearca sa scape de ele in cele mai curioase si nesanatoase moduri. Urmarile bulimiei netratate pot fi fatale de multe ori, mai ales daca avem si pacienti cu o anumita genetica sau cu un organism care nu este in cea mai buna conditie…

Bulimia ajunge sa fie o problema atunci cand pacientii nu urmeaza niciun tratament. In primele faze de manifestare ale bulimiei nervoase, pacientul consuma prea multa mancare, poate mai mult decat ar avea nevoie. Dupa ce vede ca sunt prea multe calorii adunate incepe sa se gandeasca cum scapa de ele foarte repede.

Adesea vedem bulimici care folosesc laxative in exces, incearca sa isi provoace varsaturi regulate, folosesc diuretice multe, suplimente alimentare pentru slabit, chiar si spalaturi intestinale foarte periculoase. Se mai practica postul extrem, exercitiile fizice duse la extrem si ele, dietele foarte drastice.

Cei care sufera de bulimie sunt preocupati mereu de corpul lor, de greutate si de cum arata. E foarte greu sa scapi fara ajutor de specialitate de bulimia nervoasa, mai ales ca are si o componenta psihologica puternica.

Cat despre cauzele bulimiei, specialistii si medicii nu pot preciza care ar fi acestea. Multi factori pot juca un rol foarte important in dezvoltarea tulburarilor de alimentatie, inclusiv biologia, genetica sau sanatatea emotionala, asteptarile sociale.

Simptomatologia bulimiei nervoase este destul de usor de depistat daca ai experienta si ai mai avut cazuri de bulimie. Pacientul e preocupat mereu de greutatea corporala si vrea sa o mentina cat mai mica, ii este teama permanent sa nu se ingrase prea tare, consuma foarte multa mancare la o singura masa si vrea iarasi sa manance dupa o perioada destul de scurta de timp. Bulimicii nu se pot opri din mancat orice s-ar intampla, cauta mereu sa faca orice ca sa scape de greutate si de calorii, vorbesc doar despre asta. Gravitatea bulimiei nervoase este data de numarul de incercari saptamanale de a manca fara oprire.

Tratamentele pentru bulimia nervoasa sunt destul de simple si de comune. E nevoie insa de o munca de echipa, de implicarea medicilor, a familiei, a celui care vrea sa scape de bulimie, dar si de sfaturile unui nutritionist.

Se incepe cu psihoterapia, unde se discuta cu pacientul si se incearca schimbarea comportamentala, se identifica diverse cauze, factori psihologici care au dus la instalarea sa si care alimenteaza bulimia in permanenta. Un psihoterapeut va incerca sa rezolve orice probleme de natura psihologica si va readuce pacientul intr-o zona de echilibru emotional si psihologic.

Desigur, se pot folosi si medicamente, antidepresive de obicei, inhibitori de serotonina, orice alte medicamente derivate care opresc simptomatologia si nevoia de a manca sau de a actiona oricum ca sa scapi de calorii.

Educatia nutritionala e importanta, revine nutrionistului. El va incerca sa ajute pacientul sa isi schimbe regimul alimentar, sa nu mai se confrunte cu pofte si cu foame, sa manance bine si sanatos, in portii adecvate necesitatilor organismului sau. E esential sa invatam sa manancam regulat si sa nu ne abtinem de la a manca atunci cand corpul are nevoie de nutrienti. In cazurile extreme se ajunge si la spitalizare, daca bulimia nervoasa are simptomatologie acuta si organismul are de suferit.

Lasă un răspuns