Atrofia vaginala este o boala cu o frecventa destul de mare mai ales la femeile care au ajuns la menopauza. Ea se manifesta prin subtierea si uscarea, inflamarea peretilor vaginali si mucoasei vaginale, prin reducerea elasticitatii peretilor vaginali, in special atunci cand corpul nu mai are suficient estrogen.
Pe langa disconfortul aparut in timpul relatiilor sexuale cu partenerul, atrofia vaginala poate conduce si la probleme ale tractului urinar. Tratamente eficiente exista pentru atrofia vaginala, insa aceasta trebuie diagnosticata cat mai rapid si mai corect inca de la primele simptome aparute.
De obicei, atrofia vaginala are o simptomatologie tipica. La inceput apare o uscaciune a mucoasei vaginale, dupa care senzatie de arsura vaginala, apar scurgeri vaginale, senzatie persistenta de mancarime vaginala. Pe masura ce boala se acutizeaza apar si senzatii de arsura la urinari, urgenta mictiunii, urinari din ce in ce mai frecvente, infectii recurente ale tractului urinar, incontinenta urinara, sangerari dupa contactul sexual, lubrifiere din ce in ce mai slaba a vaginului in timpul sexului, scurtarea si ingustarea canalului vaginal
Cauzele atrofiei vaginale sunt simplu de determinat. Scaderea nivelului de estrogen, dezechilibrele hormonale aparute dupa ce s-a instalat menopauza. Nivelul scazut de estrogen poate sa apara dupa ce s-a instalat menopauza, in perioada de dinaintea menopauzei, dupa ce au fost extirpate ambele ovare, in timpul hranirii bebelusului la san, dar si dupa ce ai luat medicamente care scad nivelul de estrogen, anticonceptionale.
Daca ai cancer si ai trecut prin sedinte de radiatii pelviene incluse in terapie te astepti sa ai atrofie vaginala, la fel si daca ai facut chemoterapie, daca ai urmat tratamente pentru cancerul de san.
Nu toate femeile pot sa aiba simptome asociate atrofiei vaginale. Ca sa nu ajungi sa le experimentezi ai nevoie de activitate sexuala regulata, cu sau fara partener, ca sa ai tesutul vaginal sanatos si cat mai bine lubrifiat.
Factorii de risc care conduc in multe cazuri la atrofie vaginala sunt fumatul, care afecteaza circulatia sanguina, lipsa nasterilor vaginale, lipsa activitatii sexuale-prin activitate sexuala mentii o circulatie buna la nivel vaginal si tesutul vaginal este mai elastic.
Cat despre diagnosticarea atrofiei vaginale, aceasta implica o examinare pelvina, in timpul careia medicul ginecolog va observa cu atentie atat organele sexuale externe, cat si vaginul si cervixul. Analizele de urina vor completa bateria de teste solicitate pentru diagnosticarea corecta.
Tratamentele pentru atrofia vaginala includ, la inceput, lubrifianti vaginali, aplicati o data la cateva zile la nivelul vaginului. De asemenea si cei pe baza de apa se pot folosi in timpul actelor sexuale, dar atentie, sa nu contina glicerina sau alte substante care ar putea afecta mucoasa vaginala. In cazuri mai grave se poate utiliza estrogen administrat topic, sub forma de crema, sub forma de supozitoare vaginale, inele cu estrogen pentru vagin, purtate vreme de trei luni. Se mai pot prescrie medicamente, tablete cu estrogen pentru zona vaginala, care se vor introduce in vagin cu un aplicator special.
Daca nu obtii rezultate foarte bune cu acest tip de tratamente se poate trece la terapia sistemica cu estrogen, dar doar daca ai si alte simptome ale menopauzei. Dilatatoarele vaginale ar putea fi o solutie daca tot ai dureri si disconfort mai ales in timpul sexului, la fel si lidocaina administrata la nivel local.
Pacientele care au avut cancer in trecut vor lua tratamente fara hormoni, vor folosi lubrifianti in prima faza. Se pot adauga dilatatoarele vaginale si estrogenul administrat vaginal, dar cu moderatie.