Virusul este un agent patogen „inframicrobian”, care nu se vede decat la microscop, nu se poate reproduce si ajunge sa infecteze celulele prin multiplicare pornind de la celula parazitata. Bolile provocate de virusuri se numesc viroze.
Virusurile sunt forme simple de viata acelulara pana la urma, nu sunt fiinte vii si totusi au si material genetic, deci sunt undeva pe linia fina dintre viu si neviu… Dar cum stim sigur in ce categorie le incadram?
De cand cu pandemia de COVID-19 toata lumea discuta despre virusuri, despre coronavirusuri si despre genetica. Am devenit specialisti in virusuri si in efectele acestora asupra organismului uman. Insa nu am reusit sa clarificam pana la urma ce este virusul, e viu, e mort, cum ne raportam la el.
Stim deja ca e destul de complicat sa pui intr-o categorie un virus, pentru ca dispune de material genetic, dar nu e fiinta vie, e o forma de viata acelulara. Virusurile stim clar ca ne fac rau si ca singurul lor scop este sa ne infecteze celulele si sa le distruga in incercarea de a ne cuceri orgnismul. Distinctia dintre viu si neviu devine mai simpla daca tinem cont de cateva criterii importante in incercarea de a vedea ce e cu un virus, daca e sau nu „fiinta vie”.
Fiintele vii trebuie sa mentina homeostazia. Homeostazia e doar despre echilibru, despre control al temperaturii fara ajutor, despre control asupra organismului independent de actiunile noastre. Virusurile nu sunt facute din celule. O particula de virus contine un set de gene care sunt protejate de niste proteine cu rol de protectie. Unele virusuri au si membrane suplimentare de protectie ca sa reziste mai bine odata ce ajung in gazda. Nu au cum sa creeze sau sa modifice diverse lucruri in interiorul mediului lor de viata. Deci la acest capitol virusurile pica cu brio.
Fiintele vii au diferite niveluri de organizare. Ca sa obtii un produs mai mare ai nevoie de produse mai mici, de niste caramizi puse intr-o anumita ordine. Virusurile au gene din acizi nucleici care reusesc sa creeze o structura organizata. Aici virusul trece acest test, are diferite niveluri de organizare in functie de tipul sau.
Fiinte vii se reproduc. Virusurile se multiplica, asta stim sigur. Dar nu prea au instrumentele necesare ca sa poata sa se reproduca singure. Odata intrate in celule, ele se folosesc de instrumentele de reproducere ale acestora ca sa poata infecta rapid gazda. Deci e vorba de replicare, nu de reproducere, si aici virusurile nu prea trec de acest test.
Fiintele vii cresc. Folosesc energie si nutrienti ca sa isi mareasca dimensiunile si sunt mai complexe. Virusurile manipuleaza celulele pe care le infecteaza si creeaza alte virusuri, deci avem de la inceput virus matur. Virusurile nu cresc, asta e clar.
Fiintele vii folosesc energie. Desi virusurile folosesc energie ca sa se replice, toata energia e asigurata de celula-gazda. Metabolismul celulei este cel care le asigura energia si virusurile se bazeaza 100% pe ea. Asadar, putem vorbi de o energie folosita, dar nu e a virusului, apartine celulei. Deci si aici avem un raspuns clar: virusurile nu folosesc energie, cel putin nu a lor.