Toata lumea s-a taiat macar o data, s-a ranit la genunchi cand a cazut dintr-o neatentie, in copilarie. O rana este o taietura, o deschidere aparuta in piele, pe suprafata ei. Poate fi mai adanca sau superficiala, dar odata aparuta taietura ramane acolo si trebuie sa se vindece cumva. O pansam, ajutam la procesul de vindecare naturala, dar corpul stie prea bine ce are de facut cand se confrunta cu o astfel de problema.
Traumele suferite de-a lungul vietii si accidentele vor conduce cel mai probabil la ranire. Si rana care ramane dupa interventiile chirurgicale e tot o rana si ea are nevoie de vindecare. Rana se va vindeca si singura daca este mentinuta curata, daca e ingrijita si pansata in mod corect, daca e monitorizata. Sunt patru etape ale vindecarii unei rani oarecare, indiferent cat de adanca sau de superficiala este.
Prima etapa: stoparea sangerarii. Hemostaza apare imediat ce rana este deja realizata si curge sange din ea. Apar cheaguri de sange, coagularea e procesul normal implicat in prima etapa a vindecarii ranilor. Nu confundati cu un cheag de sange care se poate plimba prin corp si ne poate omori daca se blocheaza undeva. E vorba de cheaguri „bune”, coagularea sangelui contribuie si la aparitia cojii si la inchiderea mai rapida a ranii.
A doua etapa: aparitia unei coji ferme. Se ingusteaza vasele de sange din jurul ranii, nu mai avem sangerare abundenta, celulele speciale pentru coagulare se aduna rapid una langa alta ca sa formeze un fel de dop peste rana. Apare si fibrina, o proteina implicata in vindecarea ranilor. Deja avem coaja peste rana formata cand a aparut si fibrina. La final avem inflamatia, care curata si vindeca locul ranii. Sange proaspat este adus la rana si are cantitatea suficienta de oxigen ca sa vindece rana, sa aduca nutrienti necesari vindecarii. Celulele rosii vin si ele la locul ranirii pentru a preveni infectarea.
A treia etapa: reconstructia. Apare tesut nou in locul ranii cu ajutorul celulelor rosii bogate in oxigen, se foloseste colagen secretat acolo unde e nevoie de el, se reface pielea, tesuturile. Cicatricea este rosu deschis si incepe sa isi piarda din culoare pe parcurs, sa fie din ce in ce mai plata.
A patra etapa: maturarea. Rana continua sa se vinde, apar si mancarimi si coaja va incepe sa cada treptat si sa se usuce lasand tesut nou sub ea. In trei luni ranile sunt reparate, noua piele si tesuturile sunt cu 80% mai puternice decat cele vechi, ranite. Ranile de la operatii se vindeca in 6-8 saptamani.