Varicele esofagiene nu sunt altceva decat niste vene „largite” de la nivelul esofagului, tubul care uneste practic gatul de stomac. De regula pacientii care au probleme mari cu ficatul ajung sa dezvolte si varice esofagiene, asta pentru ca circulatia normala spre ficat este blocata de un cheag de sange sau de tesut cicatrizat din ficat.

Asa ajunge sangele sa circule prin vase mai mici de sange care nu sunt „proiectate” sa sustina un volum mare de sange. Si de cele mai multe ori apar sangerari, vase de sange care se fisureaza si pot sa afecteze grav starea de sanatate a pacientilor. Tratamente exista pentru varicele esofagiene, dar ele sunt limitate.

Simptomatologia varicelor esofagiene este inexistenta pana se ajunge la sangerari si fisuri la nivelul vaselor de sange. Cand apare sangerarea cauzata de varicele esofagiene pacientul va prezenta simptome precum: varsaturi insotite de cantitati mari de sange, sange in materii fecale, senzatie de ameteala permanenta alimentata de pierderile interne de sange, pierderea cunostintei in cazuri severe. Se adauga, cand apare si ciroza in ecuatie si probleme mai grave cu ficatul, si: culoare galbena la nivelul ochilor, pielii, icterul, sangerari usoare si raniri usoare din orice fel de lovituri banale, lichid acumulat la nivel abdominal.

Cauzele varicelor esofagiene sunt cunoscute si usor de depistat. Cand circulatia sangelui spre ficat nu mai e posibila in mod normal, apare un cheag, tesut cicatrizat la nivelul ficatului, ciroza, sangele ajunge sa intre prin vene care nu sunt obisnuite cu un flux de sange atat de mare, cu un volum mult mai mare. Presiunea asupra venelor care merg spre ficat creste, sangele cauta mereu alte cai de a ajunge la ficat prin vene mai mici, de unde si localizarea varicelor la nivelul esofagului. Frecvent apar rupturi si sangerari localizate si hemoragii grave care pot duce la complicatii si chiar la deces.

Alte cauze probabile ale varicelor esofagiene sunt: hepatite netratate la timp, consum prea mare de alcool care afecteaza ficatul, grasime acumulata la nivelul ficatului, problemele cu fierea, tromboze, parazitii intestinali.

Factorii de risc pentru varicele esofagiene trebuie luati in considerare mai ales daca exista si un istoric familial, medical. Tensiunea arteriala crescuta, varicele marite la nivelul esofagului, semne negre pe varicele deja existente, care ar putea duce la sangerari mari, ciroza severa, ficat cu probleme mari netratate la timp, consumul frecvent de alcool in cantitati mari, toate sunt pe lista factorilor de risc.

Daca varicele esofagiene nu sunt tratate la timp apar hemoragii care se pot agrava si pacientul intra in soc si se ajunge si la deces.

Prevenirea varicelor esofagiene este imposibila. Chiar daca avem beta-blocante care ar putea preveni sangerarile la cei cu varice esofagiene, formarea acestora nu va putea fi oprita deloc. Se va renunta la alcool in exces, se vor face schimbari in dieta, se vor introduce multe fructe si legume proaspete, cereale integrale, carne slaba, se vor elimina grasimile in exces si prajelile, se va mentine o greutate corporala normala. Atentie si la riscul de instalare al hepatitelor, care ar putea da peste cap functionarea ficatului, mai ales hepatita B si C.

Diagnosticarea varicelor esofagiene se va realiza doar in cabinetele medicului specialist. Daca exista o ciroza se va face screening si pentru varicele esofagiene. Se incepe cu o endoscopie gastrointestinala, care va permite doctorului sa examineze in detaliu esofagul, stomacul, intestinul subtire. Tratamentele se vor putea aplica punctual si in timpul endoscopiei.

Se recomanda mai departe CT, RMN, ultrasunete Doppler, radiografii, analize de sange, orice fel de testari care vor putea sa depisteze varicele esofagiene.

Cat despre tratamente, acestea se vor prescrie doar pentru a trata varicele esofagiene care au aparut deja, pentru a preveni sangerarile. Se administreaza medicamente pentru hipertensiune, beta-blocante, se folosesc benzi elastice pentru a „lega” pe cale endoscopica venele care au deja o hemoragie localizata la nivelul lor.

Daca deja a aparut hemoragia la varicele esofagiene tratamentul de urgenta este obligatoriu. Pe langa medicamentele mentionate anterior si procedura cu benzile elastice se va mai incerca in caz de sangerari localizate o redirectionare a sangelui spre alte zone.

In cazuri extreme e folosita o procedura complexa numita suntul portosistemic transjugular intrahepatic (TIPS)-se va face o anatomoza intrahepatice intre vena porta si vena hepatică, ăpe cale endovasculara, sangerarile se vor opri asa. Procedura TIPS se foloseste doar cand niciun al tratament nu a avut efect si cand pacientii asteapta transplantul de ficat. Se mai poate incerca punerea de presiune pe zona varicelor esofagiene pentru a opri sangerarea.

Daca e risc de infectie se administreaza antibiotice, se fac si transfuzii, iar transplantul de ficat devine obligatoriu daca afectiunea despre care discutam se agraveaza de la o ora la alta.

In situatiile in care apare din nou sangerarea locala la nivelul varicelor esofagiene se recomanda iarasi beta-blocante si benzile elastice pentru „legarea” venelor respective, varicelor pe cale endoscopica.

Pe viitor medicii si oamenii de stiinta spera ca varicele esofagiene sa poata fi tratate cu ajutorul unui spray cu o pudra adeziva. Pudra hemostatica se va administra pacientilor printr-un cateter special in timpul endoscopiilor. Cand are loc contactul cu esofagul pudra respectiva se lipeste de varice si opreste sangerarea.

Dar se mai pot utiliza si stenturi metalice care se vor mari odata ce ajung pe cale endoscopica la varicele cu probleme, se aplica presiune pe zonele afectate de sangerare pentru oprirea hemoragiilor-stenturile acestea se scot dupa sapte zile si hemoragiile pot sa reapara, deci nu e o solutie atat de eficienta, pe moment e doar o abordare experimentala a tratamentelor pentru varicele esofagiene.

Lasă un răspuns