Zona umerilor si oasele, articulatiile de acolo sunt in pericol in permanenta. E printre cele mai folosite si cele mai importante zone ale partii superioare a corpului uman daca ne referim la schelet si la articulatii, musculatura. Daca nu suntem atenti si punem prea mare presiune pe ele ne putem trezi foarte usor cu o afectiune comuna, umarul inghetat sau capsulita adeziva. Din fericire avem la dispozitie tratamente naturiste eficiente care pot ameliora simptomatologia si ne pot ajuta sa trecem rapid peste oricare etapa a afectiunii.
Umarul inghetat (capsulita adeziva) este o afectiune caracterizata prin dureri la nivelul umarului, miscarea sa este limitata, aproape imposibila. Durerile se manifesta cand un tesut de legatura puternic, care inconjoara umarul si articulatia de acolo se ingroasa, devine rigid si inflamat. Acolo avem ligamente importante care permit atasare partii superioare a osului bratului de umar. Si cu cat folosesti umarul mai putin pentru ca te doare, cu atat tesuturile de acolo vor avea probleme mai mari si vei simti rigiditate mai mari.
Sunt trei stadii ale umarului inghetat: in faza de „inghetare”, prima, simti umarul rigid si durerile apar cand misti usor acea zona, dar durerea se acutizeaza treptat, e mai greu de suportat noaptea-faza de inghetare dureaza sase saptamani pana la noua luni!-; in faza a doua durerea nu mai e asa de mare, umarul e tot rigid, deja nu mai poti face tot ce vrei in viata de zi cu zi-etapa dureaza doua-sase luni; faza de „dezghet” vine cu dureri suportabile, cu miscari usoare ale umarului, recuperarea totala e posibila-faza ultima dureaza sase luni pana la doi ani!
Cauza exacta a aparitiei umarului inghetat nu e cunoscuta. Dar se crede ca inflamatia de la nivelul umarului ar fi o cauza probabila. Apar si aderente in timp, lubrifierea umarului scade, rotirea si miscarea umarului e mai dificila de la zi la zi.
Factorii de risc pentru umarul inghetat sunt: varsta, daca ai intre 40-60 de ani, sexul, daca esti femeie, ranile, traumatismele locale, diabetul, 10%-20% dintre diabetici au afectiunea, atacul de cord, AVC-uri, hipotiroidism, hipertiroidism, boala Parkinson, boli de inima netratate, boli pulmonare, imobilizarea prelungita a partii superioare a bratelor, umerilor, artrita soldului.
Diagnosticarea umarului inghetat e simpla si rapida. Medicul specialist, ortopedul, va observa simptomatologia prezenta, va recomanda radiografii, va face o examinare fizica, va misca umarul sa vada reactia pacientului, va trimite pacientul la un RMN.
A nu se confunda bursita cu umarul inghetat. Bursita e tot o boala inflamatorie ce afecteaza umerii si simptomatologia e similara. Dar bursita nu se limiteaza la zona umerilor, afecteaza zonele dintre oase, tendoane, incheieturi, articulatii-cele mai afectate de bursita sunt articulatiile de la umeri, genunchi, coate, solduri. Batranii, pacientii cu artrite reumatoide, cei cu guta pot sa dezvolte bursita, la fel si cei care au miscari repetitive, ridicari frecvente de greutati.
Tratamentele naturiste pentru umarul inghetat functioneaza si pot fi administrate in paralel cu medicamentele de sinteza, dar doar dupa o discutie cu medicul specialist. Se urmareste reducerea presiunii din zona umarului, reducerea inflamatiei si imbunatatirea vietii pacientului. Iata ce tratamente naturiste poti folosi pentru umarul inghetat:
- Ulei de masline-reduce inflamatia, e eficient la nivel local, calmeaza zona;
- Ulei de peste, gras-se consuma sau se aplica pe zona afectata si se lasa sa actioneze cateva minute;
- Ghimbir si scortisoara-foarte bune pentru dureri si inflamatii locale, imbunatatesc circulatia locala, se face o pasta cu ele si se aplica pe umarul afectat;
- Turmeric-la fel de bun pentru dureri, inflamatii, se aplica tot sub forma de pasta obtinuta cu apa calduta si pulbere de turmeric;
- Uleiuri esentiale-de menta, de lavanda, eucalipt poate, reduc tensiunea si durerea, inflamatia. Se dilueaza intotdeauna intr-un ulei purtator, de masline, de cocos;
- Apa sarata si baie in apa sarata-scapi de dureri si calmezi zona usor daca vei adauga in cada cu apa calduta si sare speciala pentru baie cu proprietati calmante;
- Arnica-excelenta pentru durere, se foloseste sub forma de unguent local;
- Ardei iute-are proprietati analgezice, se poate aplica local sub forma de unguent, crema;
- Salcie alba-tinctura e foarte buna pentru efectele sale antiinflamatorii dovedite;
- Curcuma-contine curcumina, antiinflamator natural;
- Urzica-proprietati antiinflamatorii, se pot face creme din ea sau tincturi;
- Scoarta de salcie-antiinflamator, scapi si de durere, se poate face ceai sau se include in creme, alifii aplicate local.