dezechilibre hormonale tratamente naturiste

Fluctuatii hormonale avem cu totii, indiferent de sex sau de varsta. Ele sunt normale pana la un punct, ne vor afecta viata si starea de spirit si vor contribui la buna functionare a organismului nostru. Insa cand fluctuatia devine dezechilibru la nivel hormonal si hormonii incep sa nu isi mai faca treaba corpul nostru poate avea de suferit. Tratamentele naturiste pentru dezechilibrele hormonale sunt cea mai simpla varianta de a reechilibra corpul nostru din punct de vedere hormonal.

Hormonii sunt niste substante chimice din corpul uman care coordoneaza diferite functii ale organismului transmitand diferite mesaje prin sange la organe, piele, muschi, alte tesuturi. Asa corpul stie ce sa faca si cand sa faca un anumit lucru. Ei fac parte din sistemul endocrin uman, sunt peste 50 identificati deja, controleaza metabolismul, homeostazia, cresterea, dezvoltarea, functia sexuala, reproducerea, somnul, starea noastra generala.

Dezechilibrele hormonale sunt comune si apar atunci cand avem un nivel prea mare sau prea mic dintr-un hormon, unele sunt temporare, altele cronice, pe termen lung. In anumite situatii ai nevoie de tratamente pentru ca dezechilibrul iti da tot corpul peste cap, in alte cazuri nu ai nevoie de tratamente, dar calitatea vietii tale e afectata in mod negativ.

De la dezechilibrele hormonale apar foarte multe afectiuni: menstrutie neregulata, infertilitate, acnee, stimualarea prea mare a glandelor de la nivelul fetei, de exemplu, la pubertate, diabet, boli ale tiroidei, obezitate,

Simptomatologia depinde mult de tipul de hormon implicat in dezechilibru si de nivelul lui, daca e prea mare sau prea mic. De pilda avem anumite simptome daca dezechilibrul afecteaza metabolismul: ritm cardiac modificat, tahicardie, greutate prea mare, pierdere in greutate, oboseala, constipatie, diaree, senzatie de amorteala la nivelul mainilor, depresie, anxietate, intoleranta la temperaturi prea mari sau prea mici, piele uscata, par aspru, piele prea subtire, distributie anormala a grasimii corporale, piele mai inchisa la subrat, pe spate, pe lateralele gatului, sete extrema si urinari frecvente.

La femei dezechilibrele hormonale pot duce la acnee, pierderea parului, menstruatie cu sangerare abundenta, par prea mult pe corp, infertilitate, menstruatie neregulata, lipsa dorintei de a intretine relatii sexuale, atrofie vaginala, uscaciune vaginala. La barbati apare pierderea parului corporal, disfunctia erectila, tesutul sanilor marit, infertilitate, lipsa apetitului sexual, lipsa de masa musculara suficienta.

Unele dezechilibre hormonale vor duce si la luarea in greutate pe termen scurt. Daca suferi de hipotiroidism, de sindromul Cushing, daca esti deja la menopauza te poti ingrasa destul de repede. Anxietatea apare si ea tot de la hipotiroidism sau sindromul Cushing.

Cauzele dezechilibrelor hormonale sunt cunoscute. E normal pana la urma sa existe fluctuatii hormonale de-a lungul vietii, insa cele mai multe dezechilibre apar la pubertate, cand esti gravida, cand esti la menopauza. De la stres, de la medicamente sau de la folosirea de steroizi pot sa apara frecvent dezechilibrele.

Dezechilibrele cronice insa au cu totul alte cauze. Aici discutam despre tumori, adenoame, probleme la glandele endocrine, boli autoimune. Si alte tipuri de tesut crescut in diferite locuri ale corpului, mai ales pe glandele endocrine vor duce la dezechilibre hormonale. Ranirea sau diverse operatii nereusite la glandele tiroide si la nivelul sistemului endocrin duc probabil la dezechilibre cronice.

Infectiile bacteriene, sangele prea mult sau prea putin la nivelul glandelor, terapia cu radiatii, traume la cap, creier pot fi oricand pe lista de cauze.

Bolile autoimune care duc la dezechilibre hormonale ar fi: boala Hashimoto, boala Graves, diabetul tip 1, boala Addison, sindromul poliglandular.

Diagnosticarea dezechilibrelor endocrine se va face cu ajutorul analizelor de sange ce verifica nivelul hormonilor. Analizele sunt completate de un consult la cabinetul endocrinologului si de o observare a simptomatologiei si a istoricului medical al pacientului.

Odata diagnosticate dezechilibrele hormonale vor putea fi tratate si cu tratamente naturiste cu efecte garantate. Iata ce ai putea sa folosesti ca sa reduci din simptomele dezechilibrelor hormonale:

  • Surse de Omega-3-este suficient sa incluzi in dieta ta peste slab sau semintele de floarea-soarelui, medicamentele naturiste pe baza lor au efect, la fel si cele care se bazeaza pe in, dovleac sau pe nuci, fasole, soia verde;
  • Hamei-infuzia de hamei este foarte buna pentru femei mai ales, are fitoestrogeni din belsug, fibre care contribuie la reglarea hormonala. Se lasa peste noapte 3 linguri de hamei bine uscat in 500 ml apa, dimineata se fierbe planta ramasa cu 0.5 l apa, se lasa la racit si se filtreaza iarasi. Se foloseste si lichidul strecurat de peste noapte, se amesteca cu ce a ramas de la fierberea plantei. Infuzia rezultata se bea in fiecare zi doar inainte de masa, nu mai mult de trei saptamani;
  • Zmeur-mladitele de zmeur sunt foarte bune pentru dereglarile hormonale. Se obtine un extract din ele sau se cumpara tratamentul de la farmaciile naturiste, se ia de doua ori pe zi, 30 de picaturi dizolvate in apa, cura dureaza trei luni, se opreste o luna, se repeta iarasi trei luni;
  • Galbenele-se foloseste adesea tinctura de galbenele pentru tratarea dezechilibrelor hormonale. Se vor bea 30 picaturi tinctura cu 100 ml apa, in fiecare zi, de trei ori pe zi. Se completeaza si cu infuzia de galbene, doua ceaiuri pe zi consumate vor ameliora simptomatologia. Tincura o poti pregati si acasa, cu 20 g flori, lasate la macerat in 100 g alcool 70 grade, timp de sapte zile;
  • Traista ciobanului-si infuzia, si tinctura de traista ciobanului sunt excelente in tratarea naturista a dezechilibrelor hormonale. La infuzie se vor folosi doua lingurite din planta uscata la o cana de apa clococita, se vor bea doua sau trei cani pe zi, o luna. Pe o durata de patru saptamani se consuma tinctura, se iau 20 picaturi in cinci lingurite de apa, se beau de trei ori pe zi, doar pe stomacul gol;
  • Alte ingrediente ce pot fi incluse in tratamentele pentru dezechilibre hormonale: ciuperci, broccoli, conopida, avocado, ulei de cocos, varza, ovaz, portocale, struguri, lime, suma (e o planta ce reduce bufeurile si stimuleaza productia de estrogen).

Lasă un răspuns