Cea mai periculoasa carenta pe care o putem avea in organism e cea de iod. Iodul este important pentru functioarea tiroidei, dar si pentru alte organe si tesuturi din corp, iar un nivel mult prea scazut va influenta direct sanatatea noastra si modul in care ne simtim in fiecare zi. Deficitul de iod poate fi prevenit si tratat cu ajutorul unor tratamente naturiste si naturale foarte simple si eficiente.

Iodul este un oligomineral esential pentru productia de hormoni tiroidieni, T3 si T4. Foarte important pentru somn, metabolism si pentru dezvoltare si crestere, iodul este in cantitati mici mereu in organism, asa ca suplimentele cu iod devin necesare, la fel si sarea iodata.

Cantitatea de iod necesara individului depinde de varsta lui. De la nastere pana la 6 luni vor fi suficiente 110 mcg iod, de la 7 la 12 luni deja avem nevoie de 130 mcg, intre 1 si 8 ani 90 mcg, intre 9 si 13 ani sarim imediat la 120 mcg necesare. Adolescentii cu varste intre 14 si 18 ani au nevoie de 150 mcg, adultii tot aceeasi cantitate, iar femeile gravide vor primi 220 mcg ca sa ajunga la un nivel optim de iod in organism, in vreme ce femeile care alapteaza deja au nevoie de 290 mcg iod.

Cand glanda tiroida nu mai are suficient iod ca sa functioneze normal discutam despre deficitul sau carenta de iod in organism. Hormonii „fabricati” de tiroida sunt eliberati rapid in sange si ajung la tesuturile unde e nevoie de ei. Acesti hormoni ajuta organismul sa foloseasca energia, sa se incalzeasca si sa mentina temperatura corporala, iar organele functioneaza corect cat timp sunt la un nivel optim. In sarcina, deficitul de iod al mamicii poate duce la complicatii severe la nivelul fatului in dezvoltare, asta pentru ca si el are nevoie de hormoni tiroidieni pentru dezvoltarea creierului si a scheletuluiu.

Iodul poate fi luat din diverse alimente, il avem in apa de mare, deci tot ce creste acolo va avea si iod, din produse la care s-a adaugat iod, sare de exemplu, dar si din medicamente, suplimente alimentare cu iod.

Pacientii predispusi la deficitul de iod sunt cei care nu folosesc deloc sare iodata, cei care locuiesc in regiuni prea departe de mare sau la altitudini foarte mari, cei care nu consuma deloc peste sau produse lactate, veganii in special. Se adauga pe lista gravidele.

Complicatiile deficitului de iod apar mai ales la femeile gravide, ajungandu-se la sarcini pierdute, avort, defecte congenitale, crestere care nu e constanta, probleme la nivelul gandirii pentru bebelusi, copii, intarzieri de dezvoltare. In cazuri rare se ajunge si la cretinism, o tulburare de dezvoltare grava a creierului copilului, cu intarzieri mintale, de dezvoltare fizica, lipsa auzului, a vorbirii, spasticitate severa, statura mult mai mica.

Simptomatologia deficitului de iod este usor de diagnosticat. Glanda tiroida incepe sa aiba probleme, se mareste incet, incet incercand sa tina pasul cu cererea prea mare de hormoni tiroidieni din corp. Apar dificultati la inghitire, in timpul meselor, probleme cu respiratia normamla, inecari frecvente.

Insa principalul simptom al deficitului de iod e hipotiroidismul, scade nivelul de iod din organism si hormonii tiroidieni nu mai pot fi produsi deloc. Incetineste si metabolismul, apare oboseala cronica, creste greutatea corporala, organismul nu mai poate tolera frigul din mediu.

In cazurile mai grave, netratate, se ajunge la infertilitate, piele inflamata, confuzie, raguseala, piele uscata.

Diagnosticarea deficitului de iod din organism se va face doar la medicul endocrinolog. Se va observa tiroida, se vor recomanda radiografii, CT, RMN, analize de sange specifice glandei tiroide, ultrasunete pentru tiroida. La nastere, bebelusii sunt testati pentru semne ale deficitului de iod cu analize de sange specifice.

Tratamentele naturiste functioneaza excelent in cazul carentei de iod, au efecte bune pe termen lung si sunt foarte usor de administrat. Intotdeauna se recomanda urmarea tratamentului recomandat de catre medic si discutia cu medicul inainte de a lua orice fel de tratamente naturale si naturiste. Iata care ar fi cele mai eficiente tratamente naturiste pentru deficitul de iod:

  • Alge-au antioxidanti din belsug, vitamine, minerale, au calorii putine, sunt gustoase si se prepara rapid. Sunt sursa naturala de iod;
  • Cod si fructe de mare-are nutrienti, minerale, grasimi putine, dar si iod de care ai mare nevoie cand se constanta un deficit al acestuia. E de preferat cel salbatic, crescut in mediu natural si nu cel de crescatorie;
  • Lactate-sunt o sursa importanta de iod, o singura cana de lapte contine 59-112% din doza zilnica recomandata de iod. Se poate consuma si iaurt fara alte ingrediente, branza proaspata;
  • Sare iodata-e cea mai buna sursa si cea mai ieftina daca vrem sa avem un aport suficient de mare de iod in organism si sa prevenim deficitul de iod. Jumatate de lingurita de sare iodata pe zi ajuta enorm;
  • Creveti-sunt plini de proteine si au si iod, deci e un ingredient pentru preparate delicioase si sanatoase. Crevetii absorb iodul prezent in mod natural in apele oceanelor si ale marilor. O portie de creveti ofera 23% din necesarul zilnic de iod;
  • Ton-ai foarte multe proteine si iod in fiecare portie de ton, acizi grasi esentiali Omega-3. Cantitatea de iod din ton e mai mica pentru ca e un peste gras spre deosebire de alte specii de pesti, de exemplu codul
  • Oua-contin iod din belsug, le gasim peste tot si se pot gati foarte usor, iodul se gaseste in galbenus, asta e important de notat. Un ou mare are 24mcg iod, deci asigura 16% din necesarul zilnic de iod;
  • Prune uscate-contin iod, cinci prune uscate au 13 mcg iod, deci asigura 9% din necesarul zilnic, au si vitamine si nutrienti de calitate, vitamina K, A, potasiu, fier, ne ajuta si cand avem constipatie, scad si pofta de mancare si ne ajuta sa mai slabim;
  • Fucus vesiculosus-e o alga marina speciala ce sustine functionarea normala a tiroidei si imbunatateste simtitor nivelul de iod din organism.

Lasă un răspuns