Daca la barbati pilozitatea excesiva este ceva normal si pune prea mari probleme, la femei hirsutismul necesita o abordare cat mai eficienta si rapida. Femeile aflate dupa pubertate se trezesc cu aceasta afectiune manifestata prin par in zone in care barbatii aveau mai mult par-pe fata, pe buza superioara, la barbie, pe spate, pe umeri, pe stern sau pe abdomenul superior. Unde exista dependente de androgeni acolo apare si parul in exces.

Cauzele hirsutismului sunt cunoscute si pot varia foarte mult de la o persoana la alta. Afectiunile ovariene, cele suprarenale sau tumorile ar putea duce la aparitia acestei boli cu efecte neplacute. Insa de multe ori productia prea mare de hormoni androgeni, cu origine ovariana, suprarenala este cauza principala. Si sindromul ovarelor polichistice ar putea fi o cauza, la fel si tumorile secretoare de androgeni, cele ovariene, sau hiperplazia suprarenala congenitala neclasica.

Uneori medicamentele pe care le luam, de exemplu hormonii progestativi, antagonisti estrogeni, danazolul, diazoxidul, interferonul, streptomicina, minoxidilul, ciclosporina, pot duce foarte usor la instalarea simptomelor asociate hirsutismului. La gravide si la postmenopauza hirsutismul este mai frecvent pe fond hormonal. Hirsutismul idiopatic ar fi alta forma a acestei afectiuni, se asociaza cu menstruatia regulata, ovare normale, niveluri plasmatice normale androgeni.

Simptomatologia hirsutismului este una clasica. Apar fire de par in exces in zone unde nu ar trebui sa fie la femei. La hirsutismul provocat de hormonii androgeni vor fi si simptome ce isi vor face prezenta in timp, ajungandu-se la virilizare. Virizilarea vine la pachet cu vocea ingrosata la femei, cu acnee sau chelie chiar, cu scaderea marimii sanilor, cresterea masei musculare, cu o marire anormala a clitorisului.

La diagnosticarea hirsutismului se va face diferenta intre firele de par ce au o crestere generalizata si existenta unui pattern specific masculin. Se verifica istoricul medical al pacientului, rata de aparitie a simptomatologiei asociate, simptomele de virilizare prezente, uneori si transpiratia urat mirositoare, cresterea in greutate excesiva, prezenta diabetului. Se va apela si la markeri serici, de la testosteron la prolactina sau TSH, LH/FSH, la ecografie pelviana, RMN si CT la nivel suprarenal.

Cat despre tratarea hirsutismului, aceasta poate avea mai multe abordari. Contraceptive orale, spironolactona, finasterida, flutamida, iar pentru problemele de natura suprarenala se vor folosi corticosteroizi alaturi de tratamentele deja mentionate. La nevoie se apeleaza la terapia cu laser, la electroliza sau la decolorarea firelor de par, la epilarea cu ceara si la pensare pentru a mai elimina din parul in exces.

Totusi dincolo de aceste tratamente medicamentoase si de procedurile mai complexe prin care poti scapa de parul excesiv de pe corp daca esti femeie si cu tratamente naturiste eficiente. Care ar fi cele recomandate pentru efecte cat mai bune?

  • Drojdia de bere-se pot lua comprimate care contin drojdie de bere, timp de zece zile. Efectele se vor vedea in timp, deci va trebui repetat tratamentul;
  • Ceaiuri din plante naturale-se poate prepara un ceai in care avem cretisoara, marar, napraznic. Ceaiul astfel obtinut se va bea in fiecare zi, doua sau trei cani;
  • Pulbere din plante naturale-se pot pregati pulberi cu zmeur, marar, cretisoara, napraznic. Se va lua de trei ori, doua lingurite de pulbere la fiecare administrare. La inceput se tine sub limba pulberea, dupa care se poate inghiti usor cu apa;
  • Tincturi-se poate folosi fara probleme tinctura de plop negru, de propolis, de lemn dulce, de marar. Cea de plop negru se va lua nu mai mult de 15 picaturi de trei ori pe zi, cea de propolis se va lua nu mai mult de 20 de picaturi pe zi, de preferat cu miere de albine. In sfarsit, cea cu lemn-dulce se ia cu jumatate de pahar de apa, de doua ori pe zi, iar cea de marar se va lua o lingurita diluata in jumatate pahar de apa, de trei ori pe zi, inainte de masa cu 15 minute;
  • Suc de legume si fructe-morcovul, telina, ceapa, merele se pot amesteca sub forma de suc si se omogenizeaza sucul, se va imparti in doua doze pentru a se lua dimineata pe stomacul gol, dupa care restul se ia pe parcursul zilei. In paralel se vor consuma 2 l apa;
  • Rostopasca-sucul de rostopasca este foarte bun pentru hirsutism. Se vor unge zonele cu pilozitate excesiva cu suc de rostopasca, se va lasa sa actioneze cateva ore bune, dupa care se clateste. Se aplica si crema de galbenele, ulei sunatoare, de musetel pentru a se diminua firele de par.

Lasă un răspuns