tratamente naturiste hipocalcemie deficienta calciu

Hipocalcemia apare ori de cate ori nivelul calciului din sange, nu din oase, este la un nivel foarte scazut. Simptomele asociate hipocalcemiei depind mult de severitatea sa si de afectiunile ce o cauzeaza. Tratamente exista, inclusiv tratamente naturiste eficiente, hipocalcemia se poate trata simplu daca a fost diagnosticata la timp si nu a ajuns in faze cronice.

Calciul este unul dintre cele mai importante minerale din corpul uman si cel mai comun. Il intalnim in sange, in oase, ajuta nervii sa functioneze corect, ajuta musculatura in timpul mersului, fiind un foarte bun agent coagulant, asigura si functionarea corecta a inimii. Doi hormoni sunt raspunzatori de controlul nivelului de calciu din sange si din oase, hormonul paratiroidian si calcitonina. Vitamina D are si ea rolul sau important in mentinerea unor niveluri optime ale calciului in oase sau in sange, ajuta corpul sa absoarba calciul.

Oricine poate ajunge sa aiba hipocalcemie, inclusiv copiii. La copii cauzele sunt in general unei genetice. Si pacientii care au tiroida operata, eliminata din corp ajung sa se confrunte cu o hipocalcemie acuta temporara, ea se va vindeca cu timpul.

Cam toti pacientii cu hipocalcemie nu au simptome, cel putin la inceput, debutul bolii. Doar atunci cand afectiunea e acuta si cronica apar si primele simptome, crampe musculare greu de suportat, la spate, la picioare, piele uscata, cu aspect solozos, unghii fragile, par mai aspru. Netratata la timp hipocalcemia poate duce la boli psihice si neurologice, confuzie, probleme de memorie, iritabilitate extrema, nervozitate si agitatie, depresie, halucinatii.

In formele severe, hipocalcemia va aduce cu sine simptome ciudate precum, senzatii de furnicaturi in buze, degete, picioare, dureri de muschi foarte puternice, spasme la nivelul gatului, respiratie ingreunata, tetanie, crize, aritmii, inima cedeaza rapid, apare congestia cardiaca.

Cauzele hipocalcemiei sunt simplu de depistat. De multe ori e vorba de un nivel scazut la hormonului paratiroidian sau al vitaminei D din corp, de hipoparatiroidism, cand glanda paratiroida nu produce suficient hormon sau cand rinichii cedeaza, creste nivelul de fosfor din sange si scade productia renala a unui anumit tip de vitamina D.

Alte cauze probabile ale hipocalcemiei: anumite medicamente administrate continuu, corticosteroizi sau rifampicina, calcitonina, de exemplu, pseudohipoparatiroidismul, ce determina raspuns anormal la hormonul paratiroidian, hipomagnezemie, prea putin magneziu in corp, pancreatite, afectiuni genetice rare, mutatii genetice, sindromul DiGeorge.

Diagnoticarea hipocalcemiei se va face in urma analizelor complete de sange, se va testa calciul si concentratia sa totala serica-daca e mai mica de 8.8 mg/dL e clar hipocalcemie. Si de multe ori se descopera problema cu nivelul de calciu din corp din greseala, la analize de rutina date pacientilor.

Tratamentele naturiste pentru hipocalcemie au efecte bune si rapide daca sunt administrate pe termen lung. Ele nu vor inlocui niciodata vizita la medic si diagnosticarea, interventiile si tratamentele cu medicamente de sinteza. Iata doar cateva exemple de remedii naturiste pentru hipocalcemie:

  • Coji de oua-au mult calciu, se digera imediat, absorbtia calciului e foarte rapida. Se sfaramiteaza bine coaja uscata, spalata bine, pana se face pulbere, se ia o lingurita la nevoie, dimineata, inainte de micul dejun cu 20 de minute. Se adauga si niste miere de albine ca sa putem administra mai usor substanta obtinuta;
  • Consum regulat de alimente bogate in calciu, cat mai putin procesate-de la fasole, la lapte si branza, iaurt, la spanac, smochine, cereale fortificate, linte, broccoli, tofu, peste conserva, lapte de soia, seminte, nuci, migdale, seminte de susan, de chia,  rubarba, orice putem manca atunci cand avem probleme cu nivelul de calciu din sange;
  • Seminte de chimen-sunt excelente cand suferi de hipocalcemie. Se fierbe apa, un pahar, se adauga o lingurita de seminte de chimen, se raceste lichidul si se bea de doua ori pe zi, inainte de masa;
  • Ghimbir-se adauga una sau doua bucati de ghimbir proaspat in apa care fierbe, se fierbe bine timp de 15-20 de minute, se strecoara lichidul si se combina cu miere de albine pana se obtine o bautura cu un gust mai bun. Se consuma mereu dimineata, inainte de masa, sau in timpul zilei, cand esti acasa;
  • Ashwagandha-este o planta cunoscuta inca din Antichitate pentru proprietatile sale antioxidante si antiinflamatoare, reusind sa combata eficient si lipsa de calciu din sange. Se poate face infuzie sau ceai din ea, se consuma de doua ori pe zi pentru efecte cat mai bune, pe o perioada mai lunga de timp;
  • Ragi-e o cereala bogata in calciu, se consuma ca cereala integrala sau sub forma de faina pusa in fel de fel de preparate. Jumatate de cescuta de ragi pe zi este suficienta ca sa se combata deficienta de calciu din corp.

Doza zilnica recomandata de calciu variaza in functie de varsta si de istoricul medical al pacientului. In general avem urmatoarul dozaj: 0-6 luni, 200 mg, 7-12 luni, 260 mg, 1-3 ani, 700 mg, 4-8 ani 1000 mg, 9-18 ani, 1300 mg, 19-50 de ani 1000 mg, 51-70 de ani, 1000 mg barbati, 1500 mg femei. La varste peste 70 de ani se recomanda doza de 1200 mg.

Lasă un răspuns