Retractia gingivala este o afectiuni comuna, foarte periculoasa pentru dantura noastra. Daca ai vazut deja ca dintii par mai lungi decat sunt si gingia are o tendinta de retragere permanenta cu siguranta te confrunti cu retractia gingivala. Cauza e una simpla: boala parodontala. Se adauga lipsa de ingrijire corecta pentru intreaga dantura si lipsa unui periaj eficient de fiecare data.

Tratamentele pentru retractia gingivala exista, nu sunt foarte costisitoare, insa trebuie administrate si puse in practica inainte ca gingia sa ajunga sa fie afectata grav de boala parodontala.

Daca ai o dantura sanatoasa, gingiile trebuie sa fie de culoare roz, nu trebuie sa fie inflamate sau sa fie retrase. Daca apare retractia gingivala deja gingiile par inflamate, la unii dinti ai sa observi ca gingia e ceva mai sus, la altii mai jos. Procesul de retragere a gingiilor e unul lent, dar odata pornit nu se va opri decat daca ai tratament adecvat. De aceea e bine sa te uiti in oglinda la dantura zi de zi. Intre dintele expus si gingia retrasa se pot acumula bacterii, in buzunarasele create apar infectii si pierderea dintilor e doar o chestiune de luni.

Si genetica joaca un rol foarte important in retractia gingivala. Unii indivizi sunt mai predispusi la bolile gingiei, cam 30% din populatia totala globala e predispusa genetic la boli ale gingiei si indivizii din aceasta categorie chiar nu au ce sa faca, tot vor avea probleme cu gingia.

Periajul agresiv este alta cauza cunoscuta a retractiei gingivale. E recomandat sa nu folosim presiune mare la periaj, sa avem periute destul de moi, dar ferme, si sa respectam miscarile indicate de stomatologi la fiecare periaj.

Gingia e foarte sensibila si daca o tot lovim, iritam, va incepe sa se retraga de pe dinti. Si dintii care nu sunt tratati la timp, dintii lipsa care nu sunt refacuti la stomatolog incurajeaza retragerea gingiilor, fortele nu mai sunt dispuse egal si vei avea probleme mari cu gingiile. Tutunul, infectiile bucale frecvente netratate si alte substante din alimente care ataca gingia, zaharurile in exces, toate duc la aparitia treptata a retragerii gingivale.

Tratamentele pentru retractia gingivala sunt de regula chirurgicale. Se elimina bacteriile si mizeria din „buzunarasele” aparute la nivel gingival, se ridica practic gingia si se curata, dupa care se reaseaza pe dintii sanatosi si curatati, igienizati. Regenerarea masei osoase, dintilor care au cauzat retractia gingivala poate fi alta solutie pentru a rezolva gingivitele. Se folosesc si diverse substante care incurajeaza regenerarea osoasa.

In cazuri extreme se ajunge la grefe de tesut pentru a reface gingia afectata. Se preleveaza cu grija din diverse zone unde tesutul e asemanator si se pun cu grija in zonele cu probleme. Procedura e complexa si de durata, implica si anumite riscuri pe termen scurt, dar la final rezultatele vor fi bune.

Mai simplu putem sa ne schimbam modul de periere a danturii, putem folosi periutele interdentale, periutele speciale pentru gingii sau pentru dintii mai sensibili, care au si probleme gingivale. Se pot face si curatari ale tartrului depus in timp si care afecteaza si el gingia.

Lasă un răspuns