bacterii

Nu e cazul sa ne temem de bacterii atat de mult. De fapt, ele se afla in corpul nostru si sunt foarte multe. Avem de 10 ori mai multe bacterii decat celule in tot organismul si nu ni se intampla nimic. Cele mai multe sunt inofensive si ne ajuta foarte mult sa traim si sa avem o viata linistita. Bacteriile rele sunt cele care intra din exterior in organism, sunt denumite patogene, si profita de vulnerabilitatile organismului, se multiplica intr-un ritm incredibil de rapid si ajung sa infecteze intreg organismul.

O bacterie devine periculoasa in momentul in care multiplicarea sa este necontrolata si cand organele si sistemele afectate ajung sa cedeze, sistemul imunitar nu mai face fata atacului bacteriilor. Bacteriile sunt studiate de zeci de ani si s-a stabilit deja care sunt cele mai periculoase. Dar topurile se tot schimba pe masura ce apar alte si alte bacterii descoperite in corpul uman in urma testelor facute.

Bacteriile patogene devin foarte periculoase pentru corpul uman atunci cand au rata de multiplicare uriasa si ataca multiple organe odata ce a inceput infectarea. Rata de mortalitate este foarte crescuta la bacteriile periculoase, asta insemnand ca sansele de deces sunt ridicate chiar daca infectiile provocate nu sunt atat de severe in prima faza. Intr-un top al celor mai mortale si mai periculoase bacterii din lume urmatoarele ocupa cu siguranta locuri fruntase de ani buni.

Mycobacterium tuberculosi. Are o denumire inspaimantatoare, ciudata, dar e raspunzatoare pentru cea mai raspandita boala grava respiratorie, tuberculoza. Afecteaza direc plamanii, are o evolutie galopanta, ajunge sa afecteze daca nu e tratata si alte parti ale corpului uman, alte organe. Avem o tuberculoza latenta de multe ori, foarte greu de depistat la timp, jumatate dintre cei infectati deja cu bacteria respectiva mor pana sa fie diagnosticati si tratati. Se raspandeste prin aer, poti sa te imbolnavesti rapid daca ai venit in contact cu cineva care are tuberculoza, contagiozitatea este foarte mare.

Staphylococcus. E de fapt un gen al bacteriilor care include cel putin 40 de specii de bacterii periculoase. Multe nu pun probleme, stau pe piele sau in membranele mucoaselor, mai avem si Staphylococcus aureus care e raspunzator de o multitudine de infectii foarte greu de tratat aparute la om. De regula, daca apare pe un fond slabit si ai si sistem imunitar cu probleme sansele de complicatii si de deces cresc.

Treponema pallidum. Ciudata denumire, nu? Dar aceasta bacterie provoaca sifilisul, o boala cu transmitere sexuala, care poate sa infecteze orice parte a corpului in functie de stadiul bolii. Mai grav este ca evolueaza destul de rapid, se localizeaza la foarte multe organe, inclusiv in  vagin si in gura, se transmite de la mama la copil in timpul sarcinii sau la nastere, de unde si sifilisul congenital.

Streptococcus. Multe specii nu sunt patogene, se gasesc in microflora din gura, de pe piele, din intestine, din tractul respirator superior. Meningitele, endocarditele si fasciitele necrozate ajung sa apara din cauza bacteriilor patogene din aceasta clasa. Sa nu uitam de alta bacterie, streptococcal pharyngitis, foarte periculoasa si ea.

Lasă un răspuns