Medicina alternativa, propune, asa cum ii spune si numele, mai multe abordari alternative ale unor afectiuni, boli comune. Ea poate sa functioneze in paralel cu medicina clasica, bazata pe tratamente cu substante chimice, medicamente, injectii etc. Stim deja de acupunctura, de homeopatie, de yoga. Insa in medicina alternativa avem si tipuri la care nu te-ai fi gandit pana acum…
Cand vrei sa apelezi la medicina alternativa te gandesti in primul rand la ce iti poate oferi. Dupa cum constata specialistii, medicina alternativa ofera tratamente bazate in special pe tehnici speciale si plante, extracte de tot felul, ierburi, pe care nu le gasesti de regula in medicina obisnuita. E si un avantaj, dar si un dezavantaj. Avantaj pentru ca poti sa ai efecte apropiate de cele obtinute cu medicamente testate si retestate, sau oricum destul de bune, dezavantaj pentru ca nu ai siguranta ca va functiona, nu ai studii clare ca la medicamente, injectii s.a.m.d.
Ce alte tipuri de medicina alternativa poti sa incerci daca vrei sa nu te opresti doar la cele foarte cunoscute?
- Antrenament autogen. E un fel de tehnica de relaxare dezvoltata de un german, psihiatru, J.H. Schultz. Se obtine o relaxare psihofiziosociala. Tehnica a fost facuta publica din 1932, s-au facut si studii in timpul sesiunilor de hipnoza si s-a ajuns la concluzia ca schimbarile fiziosociale sunt determinate de anumite sentimente, trairi. Se repeta practic niste vizualizari care induca o stare de relaxare, se foloseste si concentrarea pasiva si inducerea unor anumite senzatii fizice, greutate in zona armelor sau a picioarelor. E vorba mai mult de autosugestie pana la urma si e buna cand te confrunti cu stresul;
- Terapie magnetica. Un camp magnetic static este produs de catre un magnet permanent. Daca supui anumite parti ale corpului uman la campuri magnetice poti sa obtii efecte benefice in planul sanatatii. Hemoglobina, care transporta oxigenul in corp, este diamagnetica atunci cand are oxigen si paramagnetica cand nuare oxigen. Insa magnetii nu au cum sa aiba efect fix asupra sa pentru ca sunt… prea slabi…;
- Speleoterapia. Este o terapie respiratorie care implica respiratul in… pestera. Utilizarea moderna a acestei terapii a inceput in Germania si initiatorul sau a fost K.H. Spannagel. Nu se poate dovedi ca respiratul in pesteri ar putea sa „vindece”, de exemplu, astmul, macar sa il amelioreze, dar intr-o forma clasica speleoterapia era considerata o terapie in care se foloseau minerale din adancuri si izvoare fierbinti, un fel de balneo si hidroterapie, dar in subsolurile pamantului. Grecii antici stim ca puneau in practica adesea remediile bazate pe sare. Apa sarata si aburii sai erau excelente pentru tratarea afectiunilor tractului superior respirator. In vremea romanilor se spune ca minerii ar fi avut o respiratie mai buna pentru ca stateau in astfel de pesteri. Prin secolul 19 in Italia avea spitale de speleoterapie, iar pe la jumatatea aceluiasi secol s-a incercat folosirea speleoterapeii ca forma de tratament intr-o clinica care se ocupa de pacientii cu tuberculoza. Unitatea spitaliceasca din pestera s-a inchis la cateva luni de la moartea unui pacient care nu prea a vazut vreo ameliorare de la aerul din pestera…