Medicina alternativa s-a „modernizat” intre timp, asa ca au aparut foarte multe tipuri si derivate ale formelor clasice de medicina alternativa sau complementara. Un tip de medicina alternativa foarte interesant este terapia prin muzica si arta. Aceasta terapie este o metoda recunoscuta de tratament extrem de eficienta cand vine vorba de boli mintale. Practic terapia se bazeaza pe crearea de muzica si de arta pentru a avea o perceptie de sine mai buna si pentru interactiunea cu sinele si cu mediul in care te dezvolti.
Terapia prin muzica si arta e poate cea mai eleganta si mai interesanta terapie inscrisa sub umbrela medicinei alternative si complementare moderne. Spre deosebire de alte forme ale medicinei alternative, terapia prin muzica si prin arta are rezultate excelente de fiecare data, este foarte simplu de aplicat si de personalizat, pacientii care participa la sedintele de terapie se simt foarte bine dupa mai multe sesiuni.
Terapia prin muzica se foloseste de mediul non-verbal al muzicii. Reusesti sa exprimi sentimente pe care e greu sa le redai in cuvinte, te folosesti de muzica si de note muzicale ca sa scoti din interiorul tau tot ce nu ai putut scoate pana atunci, sa scapi de frustrari si de stres. Au loc schimburi interpersonale, interactiuni usoare, emotiile si comportamentele sunt explorate mai simplu, intelese si procesate cu o acuratete mai mare.
In terapia prin muzica se utilizeaza instrumente muzicale diverse, de la tobe, pian, marimba, vibrafon pana la instrumente exotice. Sesiunile de terapie muzicala pot fi unele de grup sau individuale, tematice, muzica poate sa aiba un anumit specific si un ritual asociat. Pacientii canta, fac exercitii de relaxare prin muzica si se relaxeaza fara sa aiba nevoie de alt tip de terapie pe moment.
Terapia prin arta este centrata mai degraba pe creativitate si pe exprimarea ei. Prin materiale artistice si prin lucrul cu diverse pensule, culori, vopseluri, picturi sentimentele traite si greu de exprimat si emotiile prind forma imediat. Ai in fata materializari ale acestora tangibile, usor de inteles, le vezi cum se schimba in timp real, pe masura ce sunt scoase la suprafata prin arta pura. Interactiunea e interesanta in sesiunile de terapia prin arta, intelegi mai bine ce traiesti, cine esti, de ce esti asa, ce fel de influenteaza sentimentele, frustrarile, emotiile prea puternice pe care nu le poti exprima in mod corect, inveti sa te vindeci pe tine prin arta.
Deci terapia prin arta e orientata mai degraba spre psihoterapie, concentrandu-se spre aspectele bigrafice si psihologice ale pacientilor care au nevoie de ea. De la pictura la modelare in lut, scuptura, orice forma de arta va fi folosita in timpul terapiei pentru a avea rezultatele dorite.
Ambele tipuri de terapie descrise anterior isi propun sa imbunatateasca perceptia de sine si in raport cu mediul inconjurator si sa se transforme in forme alternative de exprimare a emotiilor, sentimentelor ascunse adanc in interiorul nostru si subconstient. Creativitatea este incurajata mereu si stimulata in fiecare etapa a terapiilor prin arta si muzica. Pacientii descopera noi abilitati si stima de sine se imbunatateste simtitor. Stabilitatea si securitatea este mult mai buna dupa sedintele de terapie alternativa de acest tip.
Ce avantaje au cei care participa la sedintele de terapie prin muzica si prin arta?
- Comunici mai usor sentimentele si gandurile pe care nu le poti exprima in cuvinte;
- Te intelegi mai bine si intelegi multe lucruri din viata ta;
- Petreci timp in siguranta cu un profesionist care nu te va judeca si iti va arata drumul cel mai scurt spre o stare de bine permanenta;
- Ai noi perspective asupra problemelor si situatiilor dificile, stii ce ai de facut sa le depasesti usor;
- Inveti sa vorbesti despre sentimente si emotii complicate, experiente dificile;
- Poti sa interactionezi si cu alti oameni, comunici mai usor si mai natural.
Terapia prin muzica si arta poate trata o multime de afectiuni: psihoze grave, schizofrenii, anxietate, depresie, traume, tulburari bipolare, tulburari de personalitate etc. Important de retinut ca e vorba despre o forma a medicinei alternative, care va completa tratamentele medicamentoase recomandate de medicul psihiatru cand e vorba despre bolile psihice. Afectiunea psihica e evaluata si tratata la medicul psihiatru, iar terapiile de orice fel vor face parte din programul de recuperare, adjuvant al tratamentului de baza, sub stricta supraveghere a profesionistilor cu experienta in domeniu.