sindrom Wolff-Parkinson-White (WPW)

Inima poate avea foarte multe probleme inca de la venirea noastra pe lume. Apar anomalii, apar probleme din cauza alimentatiei haotice si nesanatoase, din cauza imbatranirii. Una dintre afectiunile rare care isi face aparitia la nivelul inimii, cu urmari grave, este si sindromul Wolff-Parkinson-White. Sindromul Wolff-Parkinson-White determina tahicardie serioasa din cauza comunicarii incorecte dintre camarutele inferioare si superioare din inima-exista inca o „cale” electrica intre camarutele inimii. De regula acest sindrom este congenital, apare inca de la nastere si nu il putem preveni.

Simptomatologia sindromului Wolff-Parkinson-White este una simplu de observat. Ritmul cardiac e prea alert, avem mai mult de 100 de batai pe minut. Episoadele de tahicardie severa pot sa inceapa din senin si sa tina cateva secunde sau cateva ore, chiar si atunci cand nu depui efort fizic, dar si cand faci exercitii fizice de intensitate moderata. Aritmiile sunt frecvente, cele mai des intalnite fiind cele de tip tahicardie supraventriculara-inima bate foarte tare si apar aritmii din senin si se termina la fel de repede episodul aritmiei. In cazuri rare apare si fibrilatia atriala, inima bate extrem de rapid si de haotic. Toate aceste batai rapide sunt insotite de respiratie dificila, dureri in piept, stare de lesin, lesin, oboseala, anxietate.

La copii, sindromul Wolff-Parkinson-White este usor de recunoscut prin: schimbarea culorii pielii, paloare, prin piele albastra sau gri la nivelul buzelor, pielii in general si aceeasi culoare si la unghii, copiii devin nervosi si nu mai pot fi controlati asa de usor, respiratia e rapida, nu mai mananca aproape deloc.

Totusi multi pacienti nu prezinta niciunul dintre aceste simtoame, asa ca sindromul e descoperit din greseala la un consult cardiologic de rutina.

Sindromul Wolff-Parkinson-White are cauze congenitale, apare adeseori inca de la nastere. El apare si cu alte defecte, de exemplu anomalia Ebstein. In cazuri extrem de rare poate fi transmis in familie, pe linie genetica. Tipul mostenit este asociat cu un muschi cardiac ingrosat-apare cardiomiopatia hipertrofica.

Inima bate de obicei cu 60-100 batai pe minut, insa cand apare o cale electrica in plus intre ventricule si atrii, semnalele cardiace trec de nodul AV. Deci semnalul inimii nu incetineste asa cum e normal. Bataile inimii sunt din ce in ce mai rapide. Uneori semnalele din interiorul inimii pot sa circule si in sens invers, ritmul cardiac fiind necoordonat.

La copii si adulti tineri prezenta batailor prea rapide ale inimii poate duce la moarte subita in anumite situatii.

Diagnosticarea sindromului Wolff-Parkinson-White se va face in cabinetul medicului cardiolog, de preferat unul cu experienta si acces la echipamente moderne de diagnosticare. Se vor recomanda electrocardiograme, monitor Holter care va monitoriza ritmul cardiac in timpul activitatilor normale din fiecare zi. Se vor face si studii electrofiziologice si analize de sange pentru a determina daca sunt si alte cauze ce au dus la aparitia sindromului.

Tratamentele pentru sindromul Wolff-Parkinson-White depind de severitatea si de frecventa simptomatologiei asociate, de tipul aritmiilor observate. Rolul tratamentelor este de a preveni un ritm cardiac rapid in viitor si de a avea un ritm cardiac cat mai „lent”, aproape de cel normal. Se va apela la menevre vagale, tusit, aplicarea de gheata pe fata pentru incetinirea ritmului cardiac, toate aceste actiuni afectand functionarea nervului vag, care controleaza ritmul cardiac. Se vor folosi si medicamente pentru a incetini ritmul cardiac daca aceste manevre nu functioneaza. In cazuri rare se aplica cardioversia electrica, inima primeste un soc electric puternic de moment ca sa se „reseteze” si sa avem din nou ritm cardiac normal.

Ablatia cu cateter este necesara doar atunci cand toate metodele anterioare nu au reusit sa opreasca ritmul cardiac alert.

Pentru a preveni aparitia unui ritm cardiac prea alert pe fondul sindromului Wolff-Parkinson-White ai putea sa eviti cafeina, alti stimulanti cardiaci, sa eviti sa fumezi sau sa renunti de tot, sa ai o dieta sanatoasa si sa faci exercitii fizice in mod regulat. De asemenea, vei renunta la alcool, vei avea grija de greutatea corporala, vei evita situatiile stresante si cele in care apar emotii prea puternice.

Lasă un răspuns