Daca nu ai experienta si studii de specialitate ai putea confunda foarte usor sindromul pulmonar cu hantavirus cu o gripa banala. Asta pentru ca la inceput aceasta infectie rara are o simptomatologie extrem de greu de diferentiat de cea a gripei. Netratata si nediagnosticata la timp, afectiunea poate sa progreseze rapid si se poate transforma intr-o boala cronica, severa.
Poate determina probleme grave cu inima si cu plamanii, hantavirusul raspunzator de aparitia afectiunii se transmite usor de la rozatoare. Transmiterea e rapida si usoara, se inhaleaza hantavirus din aer, particulele aflate in aer sunt de la urina rozatoarelor, de la saliva, de la excremente.
Perioada de incubatie pentru sindromul pulmonar cu hantavirus e de 2-3 saptamani. De la infectie pana la primele simptome trec pana la trei saptamani. Afectiunea are doua faze distincte. In prima faza, care dureaza de regula cateva zile, apare febra, frisoanele, dureri de muschi, dureri de cap, stare de rau, greata, dureri de stomac, varsaturi frecvente, diaree.
In faza a doua, cand boala a progresat deja, este afectat tesutul pulmonar, se acumuleaza lichid in plamani, apar probleme serioase cu inima si cu plamanii. Ca simptomatologie observam tusea, dificultati la respiratia normala, tensiune arteriala scazuta, aritmii.
Cauzele sindromului pulmonar cu hantavirus sunt clare. Inhalarea sau intrarea in contact cu rozatoare, locurile unde stau acestea, cu urina, excremente, saliva de la ele. De regula cazuri de sindrom pulmonar cu hantavirus apar in America de Sud si de Nord. Dar si SUA a raportat cazuri destule in timp in anumite regiuni. Fiecare tip de hantavirus are un tip de rozatoare preferat.
Infectarea sau transmiterea afectiunii e simpla. Vii in contact cu alimente deja contaminate, atingi lucruri contaminate cu virusul, inhalezi particule fine de urina, excremente, saliva de la rozatoare. Sau te poate musca sau zgaria o rozatoare infectata. Transmiterea de la om la om a fost documentata doar in America de Nord si asta doar in prezenta virusului Andes.
Odata ce hantavirusul este in organismul uman si ajunge la plamani invadeaza capilarele, determina „scurgeri” de sange. Apare edemul pulmonar, disfunctii severe ale plamanilor si ale inimii.
Factorii de risc sunt: fermele, spatiile de stocare unde sunt rozatoare, adaposturi pentru camping si drumetii, zonele unde se construieste, activitati care cresc riscul expunerii la hantavirus.
Complicatiile care apar odata ce te-ai infectat sunt dintre cele mai grave. In fazele severe ale infectiei inima poate ceda, nu mai poate oferi oxigen intregului organism. Rata mortalitatii poate ajunge si la 50%.
Singura modalitate de diagnosticare sunt analizele de sange care evidentiaza prezenta anticorpilor ce au reactionat la hantavirus. Examinarea medicala si alte analize specifice pentru hantavirus ar putea ajuta la o diagnosticare rapida.
Cat despre tratamente, ele sunt limitate. Dar daca esti diagnosticat la timp ai sanse sa te recuperezi rapid in spital si sa fii ajutat cu aparate pentru respirat. Intubarea si ventilatia mecanica vor fi de ajutor in cazurile grave. E nevoie si de oxigenarea sangelui, care se va face printr-o procedura complicata ce vizeaza pomparea continua a sangelui printr-o masinarie speciale care elimina dioxidul de carbon si adauga oxigen. Sangele oxigenat ajunge din nou in corpul pacientului.
Sindromul pulmonar cu hantavirus trebuie luat in serios chiar daca apare doar in anumite zone ale globului. Daca stii ca ai calatorit in zonele problematice sau ca vei calatori e bine sa iti iei toate masurile de precautie ca sa eviti o posibila infectare si spitalizari viitoare. De asemenea, daca ai simptome care sunt diferite de cele ale unei gripe banale si nu iti trec cu tratamente specifice e bine sa te prezinti de urgenta la medic pentru o evaluare si analize medicale specifice. Doar asa poti preveni spitalizarea nedorita si complicatii grave care te pot aduce la un pas de moarte.