medicina alternativa precautii

Medicamentele si suplimentele pe baza de plante sunt intotdeauna o alternativa la medicamentele de sinteza. Nu au efecte atat de puternice, efectele secundare sunt mult mai putine, au la baza ierburi si plante si pot fi o alegere buna atat timp cat nu interactioneaza cu medicatia obisnuita. Desi sunt din plante si sunt naturale pana la urma in mare parte, medicamentele si suplimentele pe baza de plante, ierburi ar trebui privite cu o doza de atentie ceva mai mare…

De cate ori nu ai fost la farmacie si ai cerut „ceva” pentru tuse, pentru dureri de cap sau in gat pe baza de plante si te-ai trezit cu cateva variante, mai multe decat medicamentele clasice, si nu ai stiut ce sa alegi? E normal sa fie asa pentru ca medicamentele si suplimentele din plante sunt mai usor de produs, plante si ierburi sunt foarte multe in lumea asta, se pot face rapid extracte si se obtin chiar si formulele chimice complete in urma unor analize chimice complexe.

Fitomedicina este un tip de medicina care foloseste seminte, fructe, radacini, frunze, flori, extracte, sucuri pentru a ameliora si a trata diverse boli. Medicina conventionala a fost mereu „toleranta” cu fitomedicina, cele doua tipuri de medicina se completeaza si se „ajuta” spre binele pacientului. Odata cu cercetarile si rezultatelor evolutiei fitomedicinei siguranta in privinta tratamentelor si calitatea acestora au fost mult imbunatatite.

Plantele au fost folosite de secole in scopuri medicinale. In China Antica si in Egiptul Antic s-au utilizat tot felul de plante inca din anul 3.000 i.Hr. Culturile indigene, africana, nativ-americana, foloseau ierburi si plante in ritualuri de vindecare, in vreme ce alte sisteme medicale traditionale dezvoltate, Ayurveda sau medicina traditionala chinezeasca apreciau si utilizau terapiile cu ierburi si plante.

In secolul al XIX-lea, cand aveam deja analize chimice usor de facut, oamenii de stiinta au inceput sa extraga si sa modifice ingrediente active din plante. Chimistii au inceput si ei mai tarziu sa realizeze compusi din plante in versiune proprie, replicand structura chimica. In ziua de astazi cam o patrime din totalul medicamentelor de pe piata sunt derivate din plante si ierburi diverse. Organizatia Mondiala a Sanatatii estima ca peste 80% din populatia globala se bazeaza si pe fitomedicina in privinta prevenirii si tratarii anumitor boli comune.

Germania se lauda cu peste 700 de medicamente bazate pe plante, toate prescrise la un moment dat de un procent de peste 70% din medicii germani. Si in SUA, in ultimii 20 de ani, medicamentele pe baza de plante au inceput sa fi solicitate pe fondul scumpirii medicamentelor de sinteza si al greutatii procurarii lor pe retete.

In cele mai multe cazuri insa, specialistii si oamenii de stiinta nu stiu exact care e ingredientul care actioneaza in cazul unor boli daca discutam despre medicamentele pe baza de plante. In ierburi si plante avem foarte multe ingrediente, substante, care combijnate produc efectele benefice. Tipul de climat in care s-a dezvoltat planta, solul, cum a crescut planta, toate vor afecta calitatea efectelor sale odata ce e folosita in fitomedicina.

Suplimentele pe baza de plante sunt cele mai periculoase, pentru ca nu au testare atat de drastica si draconica precum medicamentele de sinteza, unele nu sunt nici testate macar respectand toate standardele impuse la nivel national. Singura certitudine pe care o ai cand iei suplimente pe baza de plante este ca s-au respectat normele de fabricare, dar teste dupa teste facute inainte de lansarea pe piata nu au existat cu siguranta.

Cele mai comune ierburi si plante folosite in medicamentele si suplimentele vandute peste tot in lume sunt: Echinacea, Echinacea purpurea in special si specii similare, Hypericum perforatum, Ginkgo biloba, usturoi Allium sativum, Serenoa repens, Ginseng, Hydrastis canadensis, Valeriana officinalis, musetelul, Tanacetum parthenium, ghimbirul, Oenothera biennis sau Silybum marianum.

De cele mai multe ori se prescriu medicamente si suplimente care contin diferite ierburi si plante pentru efecte garantate si mai puternice. Nu se vor lua niciodata medicamente si suplimente impreuna cu medicamente de sinteza, se va discuta cu medicul si se vor lua doar in urma unei recomandari ferme venite din partea medicului de specialitate. Suplimentele si medicamentele pe baza de plante pot fi sub forma de drajeuri, sub forma de sirop, capsule, pastile obisnuite, tincturi, pulbere, ceaiuri, geluri, creme, lotiuni.

La ce trebuie sa fii atent cand alegi medicamente si suplimente pe baza de ierburi si plante?

  • Evita sa iei suplimente si medicamente pe baza de ierburi si plante in urma unei diagnosticari facute acasa, cu ajutorul prietenilor si prin intermediul articolelor de pe Internet. Poti ajunge si la urgenta daca plantele si extractele din plante luate ajung sa interactioneze cu medicamentele uzuale pe care le iei pentru alte afectiuni de ani buni;
  • Documenteaza-te bine inainte sa iei orice fel de supliment si medicament pe baza de plante-citeste prospecte, vezi ce efecte secundare are, intelege ce plante are la interior, vorbeste cu medici si cu personal medical, farmacisti cu experienta, intreaba orice neclaritati ai si nu lua niciodata orice fel de suplimente gasesti in farmacie doar pentru ca suna bine ce auzi prin reclame;
  • Apeleaza la specialisti in fitomedicina-poti sa iei suplimente si medicamente pe baza de plante dupa ce ti-au fost prescrise de specialistii in fitomedicina, un urma unei evaluari si a unor analize eventual. Doar asa ai siguranta ca nu vei pati ceva si nu iti vei agrava afectiunile pe care vrei sa le tratezi;
  • Vezi daca producatorii isi fac „temele” si au cercetari facute inainte de a lansa anumite produse-cumpara mai degraba de la firme mari, care vor investi si in cercetare si in testare pentru a nu avea surprize dupa ce inghiti medicamentele si suplimentele pe baza de plante;
  • Analizeaza cu atentie etichetele produselor pe baza de plante-iti ofera informatii despre formula standardizata, despre substantele active, efecte secundare, ingrediente, modalitati de administrare corecte, dozaj? Ai si date de contact pentru a te plange daca apar probleme, daca ai neclaritati? Daca le ai pe toate poti avea incredere, aproape, in acel produs si in firma producatoare.

Lasă un răspuns