Neuropatia autonoma este poate cea mai complexa si mai dura afectiune pe care o poti avea in viata. Ea se manifesta de fiecare data cand apar probleme la nivelul nervilor ce controleaza functiile automate ale corpului, sunt afectate tensiunea arteriala, controlul temperaturii, dar si digestia sau functionarea vezicii, functia sexuala.
Practic mesajul trimis intre creier si alte organe, zone ale sistemului nervos autonom nu mai ajunge pentru ca nervii nu mai functioneaza corect-zonele afectate mereu sunt inima, vasele de sange, glandele sudoripare. Tratamente exista, dar doar pentru simptomele bolii si sunt unele complexe in cele mai multe cazuri.
Simptomatologia neuropatiei autonome depinde de ce nervi au fost afectati in prima instanta. Pot sa apara senzatie de ameteala, lesin, mai ales cand pacientul sta in picioare, scaderea tensiunii arteriale, probleme urinare, pierderi de urina, imposibilitatea simtirii umplerii vezicii, imposibilitatea golirii complete a vezicii urinare, infectii ale tractului urinar. Se vor adauga si dificultati sexuale, erectii imposibil de mentinut si de avut la barbati, probleme de ejaculare, iar la femei apar uscaciunea vaginala, libido scazut, dificultatea de a ajunge la orgasm in urma excitarii sexuale.
Nu sunt excluse dificultati legate de hranire, probleme ale sistemului digestiv, senzatia de satietate care apare prea repede, lipsa poftei de mancare, diaree, constipatie, balonare, stare de rau, greata si varsaturi, dificultati de inghitire sau arsursi stomacale. Pacientii cu neuropatie autonoma nu isi dau seama cand scade glicemia prea mult, nu apar semne clare deloc, transpiratia poate fi excesiva sau prea putina, temperatura corporala nu mai poate fi mentinuta in limite normale.
Ochii sufera si ei, reactia pupilelor e aproape zero, nu se poate vedea bine in intuneric, inima nu isi ajusteaza deloc ritmul in functie de exercitiile fizice si de activitatile fizice la care participa pacientul.
Diabeticii cu diabet de tip 2 ar trebui sa mearga la medic pentru screening anual incepand cu primirea diagnosticului de neuropatie autonoma. Daca pacientul are diabet tip 1 se poate programa un screening si repeta la cinci ani de la diagnosticarea initiala.
Cauzele neuropatie autonome sunt multe. In primul rand avem diabetul, care nu e bine tratat, controlat, nervii din corp sunt distrusi rand pe rand in acest scenariu. Amiloidoza sau acumularea insuficienta, neregulata de proteine in organe ar putea fi alta cauza a afectiunii descrise, dar si bolile autoimune, sindromul Sjogren, lupusul, artritele reumatoide, boala celiaca, sindromul Guillain-Barre. Sindromul paraneoplastic este o cauza probabila a neuropatiei autonome, cancerele sunt la baza lui. Uneori si medicamentele din chimioterapie afecteaza nervii, dar si virusuri si bacterii, HIV, cele care cauzeaza si botulismul, boala Lyme. Genetica are si ea rolul sau in manifestarea bolii, cu siguranta, se mostenesc anumite gene defecte, defecte genetice ereditare apar si nervii nu mai functioneaza corect.
Factorii de risc pentru neuropatia autonoma ar fi: diabetul, glicemia necontrolate aproape deloc, alte boli, inclusiv hipotiroidism, cancere. Cand e vorba de mostenire genetica nu ai cum sa previi neuropatia autonoma, nu se pot preveni teoretic simptomele si se pot doar ameliora cu medicamente specifice. Se vor face analize de sange, glicemie, se va evita alcoolul si fumatul, se vor trata bolile autoimune daca se doreste prevenirea afectiunii. Pe langa acesti pasi se va controla si trata tensiunea arteriala crescuta si se vor face exercitii fizice zilnice, se va schimba total dieta, va fi una sanatoasa.
Diagnosticarea neuropatiei autonome se va face in cabinetul medicului specialist. Boala poate sa apara ca simptom, semn al altor afectiuni, deci se vor recomanda analize de sange, investigatii amanuntite multidisciplinare. Se va realiza si o examinare fizica, se va consulta istoricul medical, se vor testa functiile autonome ale corpului, tensiunea arteriala, ritm cardiac, in timpul exercitiilor fizice, raspunsul tensiunii arteriale si al inimii la schimbari de pozitie si postura. Nu se vor omite analizele si testele gastrointestinale, testele pentru glandele sudoripare si raspunsul lor la stimulare, testele pentru identificarea problemelor de control al temperaturii corporale. Analizele de urina si de functionare a vezicii urmeaza si ele, la fel si ultrasunetele, un RMN, CT daca e necesar.
Tratamentele pentru neuropatia autonoma depind de diagnosticare si de ce se descopera in timpul ei. Primul pas este tratarea bolilor care afecteaza nervii din corp, de exemplu tratarea diabetului. Va urma tratarea simptomele specifice, in functie de ce parte din corp este afectata de problemele de la nervi.
Problemele digestive se trateaza simplu prin schimbari de dieta, mai multe fibre, lichide, prin prescrierea de medicamente care ajuta la golirea mai rapida a stomacului, medicamente pentru constipatie, laxative usoare, pentru diaree, anumite antibiotice.
Problemele urinare s-ar putea trata prin antrenarea vezicii cu un consum regulat si programat de lichide, cu medicamente prescrise pentru vezica, cu o cateterizare daca e nevoie pentru golirea completa a vezicii.
Disfunctiile sexuale se vor trata cu medicamente pentru disfunctii erectile, pompe externe cu vacuum pentru barbatii care nu pot avea erectie mentinuta, cu lubrifianti vaginali la femei, medicamente pentru cresterea libidoului si ajungerea mai rapida si mai usoara la orgasm in timpul relatiilor sexuale cu partenerul.
Tensiunea arteriala si problemele cu inima se rezolva relativ rapid prin consumul mai mare de sare, de lichide, daca tensiunea e prea mica, cu diverse articole de comprimare pentru a imbunatati circulatia sanguina, cu medicamente pentru hipertensiune, pentru inima si ritm cardiac, betablocante.
Transpiratia e tratata cu medicamente pentru transpiratie excesiva sau pentru transpiratie prea putina.